
Klimatomställningen behöver engagemang och kunskap på alla nivåer i samhället. Många organisationer har tagit fram material som på olika sätt, och med olika teman, kan bidra till en snabbare omställning. Här kan du leta bland rapporter och publikationer, andra kunskapsbanker, kurser, videor, goda exempel och mycket mer som bidrar till omställningen till klimatneutrala och hållbara städer med gott liv för alla inom planetens gränser.
Inget mer innehåll att visa.
Energimyndigheten ger stöd till de kommuner som vill tillhanda energi- och klimatrådgivning för företag och andra aktörer. Några exempel är Eskilstuna som bland annat använder konceptet Energitrappan och Helsingborg.
I Helsingborg ska den nya klimat- och energiplanen för perioden 2025-2030 omfatta hela det geografiska området och blir därför hela kommunens plan. Under våren 2023 arbetades ett underlag till planen fram och i den processen bjöds företag och föreningar in.…
Navet är en av Klimatneutrala Borås partners och står ofta värd för olika insatser som exempelvis dialoger med unga medborgare.
I Örebro län har man startat ett energi- och klimatråd i syfte att öka takten i klimatomställningen. I rådet ingår näringsliv, kommuner, universitet och branschorganisationer. Rådet leds gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län.
Karlskronas digitala tvilling + Karlskronaanalysen = sant. Och framför allt intressant! En ny studie visar hur de båda tillsammans kan bidra till hållbar samhällsutveckling.
I Barkarby ska fram till 2035 utvecklas 14 000 nya bostäder för 30 000 nya Järfällabor, tusentals nya arbetsplatser i innovativa och funktionella kontor och lokaler för handel, service, utbildning, idrott, hälsa och kultur.
För att beskriva framtiden kombinerar metoden om visionsresan robust forskning om beteendepsykologi med nya rön kring hållbara livsstilar och urgammal kunskap om hur berättelser ska struktureras för att beröra sin publik. Metoden består av ett antal processer som utgår från…
Sting Bioeconomy ska bidra till att utveckla innovationer inom området skogsbaserad bioekonomi och öka antalet snabbväxande företag inom området. Satsningen är ett samarbete mellan Paper Province, Region Värmland, Karlstad Kommun och Sting.
I Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program 2023-2035 finns klimatutmaningarna och cirkulära affärsmodeller tydligt uttalade som en del av det strategiska arbetet.
I Göteborg arbetar man aktivt med kompetensförsörjning kopplat till klimatomställning bland annat inom batteri- och fordonsindustriområdet. Här har man också tillsammans med regionala aktörer skapat plattformen MoveToGothenburg för att attrahera arbetskraft.
Erfarenheter från insatser vad gäller cirkulär ekonomi i både Gävle och Göteborg och många andra europeiska städer finns med i Swecos rapport Circular City Transformation.
The transition to become climate neutral 2030 requires that cities work in new ways. In this climate breakfast we explore how the cities of Valencia and Stockholm have handled this challenge in terms of leadership, organisation and capacity building.
Viable Cities Rapport 2021:7 Rapporten är en jämförande analys av nio städers Klimatkontrakt 2030 undertecknade den 11 december 2020.
Örebro stöttar och finansierar initiativ inom Fastighetsnätverket som vänder sig till personer i regionan som arbetar med energi- och miljöfrågor inom fastighetsbranschen. Man erbjuder studiebesök, erfarenhetsträffar och utbildningar för våra medlemmar och arbetar aktivt för att nå våra klimatmål.
Ett sätt att jobba med klimatomställning och -anpassning med hjälp av öppen och delad data är digitala tvillingar vilket bland andra Göteborg, Helsingborg, Karlskrona, Stockholm och Nacka gör. RISE leder nationell hubb för digitala tvillingar inom samhällsbyggnad.
Carl Mossfeldt leder samtal med fyra politiker från Göteborgs Stad: Blerta Hoti, Kommunalråd (S), Grith Fjeldmose, Kommunalråd (V), Karin Pleijel, Kommunalråd (MP) samt Emmyly Bönfors Jansson (C). Viable Cities Allan Larsson och Gunnar Björkman, STockholms stad reflerterar kring vägen framåt…
Säsongens sista klimatfrukost handlade om cirkulär ekonomi. Vi gästades av Liv Öberg, projektledare i Umeå kommun. Umeå ingick som enda svenska kommunen i OECD-programmet för cirkulär ekonomi. Hon hade sällskap av Stina Behrens, Barkarby Science, som driver innovation för hållbar…
Energisystemet behöver ställas om för att fasa ut fossila bränslen och uppnå klimatneutralitet. För att skapa en resilient, säker och rättvis energiomställning behövs nya former av energiproduktion som kombinerar storskalig, centraliserad produktion med småskalig, decentraliserad produktion på nya sätt. Detta…
I dagens städer reser vi på ett sätt som är ohållbart, genererar stora utsläpp och använder mycket mer resurser än vad planeten tål och detta skapar samtidigt ojämlika villkor för medborgare. För att kunna ställa om mobilitet och platser för…
Borås vill visa att det är möjligt att bygga ny stad och lyfta fram alla de hållbarhetsnyttor det kan medföra. Resurseffektiv markanvändning, möjlighet att utveckla urbana kvaliteter samt hållbar mobilitet är bara några aspekter som fokuseras i Gässlösa.
Hur vi transporterar oss själva och varor är en av de största utmaningarna för att nå klimatneutralitet. På Transition Lab Forum 12 gör vi ett djupdyk i framtidens mobilitet som nyckelfråga för omställning till klimatneutrala och hållbara städer till år…
Genom enkla tekniska lösningar och beteendeförändringar kapas drastiskt energitopparna i storköken i Uppsala. Resultatet ger både lägre energibehov totalt och minskade energikostnader.
Viable Cities Rapport 2021:9 Den här rapporten redovisar ett förslag till strategi för medborgarengagemang för omställning till klimatneutrala städer. Strategin är tänkt för kommuner och aktörer på nationell nivå, men innefattar även andra aktörer. Förslaget har tagits fram av Anthesis…
Flera städer har jobbat länge med gröna obligationer, där Klimatkommunerna har gjort en lista. Klimatinvest är den största svenska emittenten av gröna obligationer, där gröna obligationer ger ränteplacerare möjligheten att stödja utlåning till investeringsprojekt med mål att mildra klimatförändringarna eller…
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden. Totalt planeras för minst 12000 nya bostäder och 35000 nya arbetsplatser.
En forskningsstudie har identifierat de fyra livsstilsval som är mest effektiva för att minska en persons koldioxidavtryck: äta en växtbaserad kost, undvika flygresor, leva utan bil och ha färre antal barn.
Umeå ingick som enda svenska kommun i OECD-programmet för cirkulär ekonomi, som går ut på att minimera avfall och maximera återvinning och återanvändning av resurser.
Företag och organisationer i Kristianstad kan bidra till minskad klimatpåverkan genom lokala klimatkontrakt. Tillsammans skapar vi en arena för att öka takten i omställningen lokalt.
Kalmar vill genom dialog och engagemang från berörda se hur Gamla industriområdet kan utvecklas till en del av innerstaden på ett hållbart sätt och stå robust inför kommande klimatförändringar. Allt inom ramen för ett EU-finansierat New European Bauhaus-projekt.
För att klara miljömålen är det helt avgörande att utsläppen från transporter minskar. Alla kan hjälpa till och bidra med detta. I den här guiden från Naturskyddsföreningen kan du få råd kring hur du hjälper din kommun eller region att…
I Göteborg har stadens alla byggande förvaltningar och bolag gått samman för att ta fram gemensamma upphandlingskrav för att påskynda bygg- och anläggningssektorns omställning till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser.
ReTuna i Eskilstuna är Sveriges första återbruksgalleria, där allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Gallerian har blivit en internationell nyhet och besökts av dokumentärfilmare, journalister och nyfikna turister från jordens alla hörn.
Klimatkontraktet är till för alla företag i Kalmar som tillsammans med kommunen vill verka för ett hållbart och klimatsmart samhälle. Ett undertecknande innebär att ditt företag ställer sig bakom avsikten med avtalet och göra åtaganden som passar den egna verksamheten,…
Viable Cities Rapport 2019:2
Ystadmodellen är en konkret vägledning som steg för steg visar hur företag kan arbeta för att skapa förutsättningar för affärsutveckling, genom att se de globala målen som ett smörgåsbord för nya affärer.
Under 2023 genomförde BeBo, i samverkan med Belok, förstudien Energigemenskaper för fastighetsägare – vägledning och stöd. Inom förstudien togs en vägledning fram, som är tänkt att fungera som stöd för fastighetsägare som vill initiera en energigemenskap, men kan även fungera…
Viable Cities Rapport 2021:13 Klimatkontrakt 2030 revideras varje år och utvecklas och vässas år från år för att snabba på omställningen till klimatneutrala, hållbara städer. Den första versionen signerades i december 2020 av nio städer, fyra myndigheter och programmet Viable…
En ny forskningsstudie har identifierat de fyra livsstilsval som är mest effektiva för att minska en persons koldioxidavtryck: äta en växtbaserad kost, undvika flygresor, leva utan bil och ha färre antal barn.
Hur kan studenter accelerera omställningen till Klimatneutrala städer 2030? På Klimatfrukost 27 medverkar STUNS i Uppsala som i länge arbetat med att utveckla samverkanskonceptet Stories, ett koncept där studenter inom ramarna för sina studier löser hållbarhetsutmaningar.
Hur säkrar vi en klimatsmart, hållbar energiförsörjning i en allt mer elektrifierad värld? Det händer mycket inom energiområdet nu som får stora konsekvenser för städernas arbete med att bli klimatneutrala, i en orolig omvärld. Samordnade och modiga investeringar behöver göras…
Viable Cities samarbetar med Den nationella dataverkstaden för regional och kommunal datadelning är den största satsningen hittills i Sverige för att stödja och driva på arbetet med att tillgängliggöra och använda öppna och delade data från regional och kommunal sektor.
Växjö samverkar med andra kommuner, företag och science parks inom ramen för Sustainable Småland.
Arton företag i Landskrona har inlett ett samarbete med Landskrona stad och tecknat gemensamma energi- och klimatavtal för att minska sin lokala påverkan på klimatet.
Barkarby Science verksamhet utgår från de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och fokuserar på följande fyra programområden: den klimatsmarta staden, den cirkulära staden, framtidens mobilitet och den attraktiva staden.
Region Blekinge ser EU:s missioner som en effektiv metod för att adressera olika regionala samhällsutmaningar. I en rapport från NetZeroCities kan du läsa mer om detta.
I Klimatkommunernas kunskapsbank hittar du bland annat de 13 uppgifter som de tagit fram som stöd till kommunpolitiker och tjänstepersoner som har en drivande roll i den lokala klimatomställningen. 13 av medlemskommunerna är också med i Viable Cities satsning Klimatneutrala…
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet