Arton företag i Landskrona har inlett ett samarbete med Landskrona stad och tecknat gemensamma energi- och klimatavtal för att minska sin lokala påverkan på klimatet.
Klimatomställningen behöver engagemang och kunskap på alla nivåer i samhället. Många organisationer har tagit fram material som på olika sätt, och med olika teman, kan bidra till en snabbare omställning. Här kan du leta bland rapporter och publikationer, andra kunskapsbanker, kurser, videor, goda exempel och mycket mer som bidrar till omställningen till klimatneutrala och hållbara städer med gott liv för alla inom planetens gränser.
Inget mer innehåll att visa.
Arton företag i Landskrona har inlett ett samarbete med Landskrona stad och tecknat gemensamma energi- och klimatavtal för att minska sin lokala påverkan på klimatet.
I Sverige och Europa mobiliserar många aktörer för klimatneutrala städer 2030. Under Transition Lab Forum 14 i Östersund fördjupar vi oss i hur vi kan integrera platser, besök och evenemang i utvecklingen av klimatneutrala städer och samhällen. Platser som är…
I Trollhättan kommer ett industricampus skapas som en del i arbetet med kompetensförsörjning och att attrahera talanger. En avsiktsförklaring har signerats mellan Högskolan Väst, Innovatum Science Park, det kommunala bolaget Kraftstaden och Polestar.
Vi är många, och vi blir allt fler, som förstår att vi måste agera på riktigt. Tillsammans kan vi bromsa klimatförändringarna och stoppa massutrotningen av arter. Vi kan ställa om Sverige! Vem du än är och vad du än gör…
I den här guiden får du tips, råd, vägledning och inspiration till hur du – själv eller tillsammans med andra – kan påverka din kommun att fatta beslut som minskar utsläppen av växthusgaser och gynnar den biologiska mångfalden där du…
Frågan offentlig upphandling är en central del av omställningen till klimatneutralitet. Upphandling kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva en snabbare omställning till klimatneutrala och hållbara städer, men hur? Hur kan den kommunen ta en ledande roll? Vilka nyckelområden…
Det finns bara fördelar med att bli ett energismart företag; för ekonomin, för arbetsmiljön och inte minst genom minskad negativ klimatpåverkan och utsläpp. I Eskilstuna kommun genom Energi Evolution Center, skräddarsys de energismarta lösningarna efter företagens behov för att bli…
Forum 3 handlar om hur hållbara samhällen kan formas av alla tillsammans, utifrån ett konkret, praktiskt perspektiv med inspiration och goda exempel, både för att engagera invånare och för att utforma lokala klimatkontrakt. Dag 1 koncentrerar vi oss på olika…
Viable Cities Rapport 2021:13 Klimatkontrakt 2030 revideras varje år och utvecklas och vässas år från år för att snabba på omställningen till klimatneutrala, hållbara städer. Den första versionen signerades i december 2020 av nio städer, fyra myndigheter och programmet Viable…
Det finns ett stort intresse och en vilja att vara en del av Malmös klimatomställning och många företag har klimatfrågan högt på agendan. Ett undertecknande av Klimatkontrakt Malmö innebär att vi tillsammans kraftsamlar och göra insatser för ett klimatneutralt Malmö…
Aktörer från Eskilstuna, Borås, Göteborg och Östersund har medverkat i Greentopia som syftar till göra evenemang till motorer för klimatomställningen med inriktning på såväl arrangörer, leverantörer och besökare. Fokus ligger på Mat & Dryck, Transport och Textil där många verksamheter…
I Klockardalsparken har Skellefteå kommun arbetat med fem olika naturbaserade lösningar för att förbättra hälsa och välmående i staden. Parken fungerar nu som en broms för regnvattenflöden och en del av ytan, som nu är en våtmarksäng, stärker dessutom den…
Klimatalliansen i Lund består idag av ett 25-tal medlemmar från olika branscher. Många har redan identifierat klimat- och energifrågan och driver ett aktivt arbete för att minska sin negativa klimatpåverkan. Mixen av företag och ett nära samarbete med Lunds universitet…
Gothenburg Green City Zone är en zon i Göteborg där framtidens transportsystem utvecklas och testas. Målsättningen är ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem vad gäller ny teknik i både fordon och infrastruktur.
I den här handboken berättar Vinnova om sitt arbete tillsammans med ett flertal berörda aktörer för att gemensamt skapa missionsorienterad innovation inom områdena mat respektive mobilitet. Detta är en berättelse om hur verktyget missionsorienterad innovation kan användas och en guide…
Energisystemet behöver ställas om för att fasa ut fossila bränslen och uppnå klimatneutralitet. För att skapa en resilient, säker och rättvis energiomställning behövs nya former av energiproduktion som kombinerar storskalig, centraliserad produktion med småskalig, decentraliserad produktion på nya sätt. Detta…
Kristianstad ligger på en låglänt, vattenomgärdad plats med en stor utsatthet för klimatförändringar och extremt väder. I sitt klimatanpassningsarbet har man bland annat tagit fram Skyfallskartan som visar vilka platser i Kristianstad, Åhus och Yngsjö som kan översvämmas i samband…
I centrala Nacka utvecklas en stadsdel utifrån ett naturbant koncept där det urbana och naturen möts på nya sätt. Detta skapar en stadsmiljö med större kontraster och variation, där naturen och den befintliga topografin får ta större plats och påverka…
Hur kan du som konsument minska din klimatpåverkan? Podcastserien ”Prat om klimat” från Naturvårdsverket ger tips och inspiration. Poddarna riktar sig till alla som vill veta mer om hur man kan leva klimatsmart i vardagen.
Sharing Cities Sweden är ett nationellt program för delningsekonomi i städer. Programmet syftar till att sätta Sverige på kartan som ett land som aktivt och kritiskt arbetar med delningsekonomi i städer. I testbäddar för delningsekonomi i Stockholm, Göteborg, Malmö och…
Flera städer har jobbat länge med gröna obligationer, där Klimatkommunerna har gjort en lista. Klimatinvest är den största svenska emittenten av gröna obligationer, där gröna obligationer ger ränteplacerare möjligheten att stödja utlåning till investeringsprojekt med mål att mildra klimatförändringarna eller…
I rapporten Behoven av gröna kompetenser beskriver Stockholm stadens intressen mot huvudmän för utbildning men visar också på vilket ansvar man själv tar.
Flera lokala aktörer med över 30 000 anställda samarbetar för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling skapar kraft. Arbetssättet har inspirerats av FN:s klimatkonvention och bidrar till Uppsalas klimatomställning.
En handbok som vägleder aktörer till att effektivt skapa de policys som behövs idag. Handboken kombinerar ett entreprenöriellt tänkt med konkreta processer för att ta fram genomslagskraftiga idéer som skapar riktig påverkan på omgivningen.
SEI har utvecklat ett digitalt verktyg, Konsumtionskompassen, som kan användas av Sveriges kommuner för att illustrera, analysera och minska utsläppen från sin konsumtion ner på postnummernivå. Verktyget har utvecklats i nära samarbete med Kalmar och Umeå kommun samt företaget InsightOne.
I Sweden Green Mobility Program, som är en del av Omställningslyftet, testar Borlänge ett nytt sätt att jobba med innovationsupphandling för att lösa en klimatutmaning: arbetspendling.Testas av stora arbetsgivare i kommunen.
I Lund Innovation District kopplas miljöer och aktörer ihop för att skapa synergier och för att kunna stödja en mer komplex transformation med tvärvetenskapliga behov. Kulturella och kreativa näringar har en viktig roll i arbetet med en digital, hållbar och…
I Göteborg arbetar man aktivt med kompetensförsörjning kopplat till klimatomställning bland annat inom batteri- och fordonsindustriområdet. Här har man också tillsammans med regionala aktörer skapat plattformen MoveToGothenburg för att attrahera arbetskraft.
LFM30 är ett lokalt initiativ i Malmö för att skapa en geografisk spelplan för att påskynda bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030.
Viable Cities Rapport 2021:10 Digitalisering är en möjliggörare för att städer ska bli klimatneutrala. Men få styrdokument och initiativ tydliggör den här potentialen och städerna efterfrågar nu stöd i att använda digitalisering där den gör mest nytta för att få…
Industriområdet Domsjö i Örnsköldsvik och har en lång historia av industriproduktion med trä som huvudråvara. Aktörerna har ett väl utvecklade samarbeten och utbyten sker i form av energi, material och kunskap.
I Göteborg har stadens alla byggande förvaltningar och bolag gått samman för att ta fram gemensamma upphandlingskrav för att påskynda bygg- och anläggningssektorns omställning till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser.
Navet är en av Klimatneutrala Borås partners och står ofta värd för olika insatser som exempelvis dialoger med unga medborgare.
Erfarenheter från insatser vad gäller cirkulär ekonomi i både Gävle och Göteborg och många andra europeiska städer finns med i Swecos rapport Circular City Transformation.
Borås vill visa att det är möjligt att bygga ny stad och lyfta fram alla de hållbarhetsnyttor det kan medföra. Resurseffektiv markanvändning, möjlighet att utveckla urbana kvaliteter samt hållbar mobilitet är bara några aspekter som fokuseras i Gässlösa.
I våras fick Anthesis i uppdrag av Viable Cities att utveckla en strategi för hur medborgare och civilsamhället kan engageras som medskapare i stadens framtid. Genom bland annat workshops och intervjuer har Anthesis, tillsammans med sina samarbetspartners Actinate och Sustainable…
Är din livsstil på miljöns sida eller mot den? Som ett resultat på det här snabba testet får du skräddarsydda tips som hjälper dig spara tid och pengar och förbättra din livskvalitet. Och naturen tackar!
Viable Cities Rapport 2019:3
Östersund utvecklade kompetens inom cirkulär ekonomi genom insatser organiserade av det svensk-norska interregprojektet SMICE (Samskapande Mittnordisk Innovations-arena för Cirkulär Ekonomi).
I Härnösand finns Re:store Höga Kusten som är en satsning på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Gallerian är ett initiativ från Härnösands kommun för att minska arbetslösheten för personer som idag har svårt att få ett jobb och bidra till…
Den 6 mars 2024 öppnade vi en utlysning som ger flera svenska städer möjlighet att höja omställningstakten och visa vägen för andra inom Klimatneutrala städer 2030 3.0. Under denna Klimatfrukost pratade vi om den internationella aspekten av Klimatneutrala städer 2030…
Klimatfrukost 4 arrangerades i samarbete med vårt systerprogram Drive Sweden och fokuserarde på olika pusselbitar som är nödvändiga i omställningen mot ett transportsystem som är hållbart, säkert och tillgängligt för alla. Inspiratörer är Peter Hafmar, Autonomous drive strategist, NEVS och…
I arbetet med Klimatkontrakt 2030 har Viable Cities identifierat fyra områden som strategiskt viktiga för klimatomställningen i städer. I våras fick Ramboll i uppdrag att tillsammans med oss utveckla en strategi för ett av dessa områden. Under klimatfrukost #15 får…
Vi behöver alla ändra våra vanor och vårt sätt att konsumera för att nå klimatmålen. Det finns mycket som du kan göra redan idag för att minska din klimatpåverkan.
Naturen är ett bra exempel på ett cirkulärt system, ingenting blir skräp som måste tas om hand, allt återskapas till något nytt. För att hålla den globala temperaturhöjningen under 1,5 grader behöver vi hitta cirkulära system för de resurser vi…
Göteborgs digitala tvilling har använts för att testa hur man kan skyfallssäkra staden. Målet är att utveckla ett interaktivt verktyg för att se till att skyfallskrav följs i stadsplaneringsprocesser där olika aktörer ska kunna krocktesta åtgärder för att fatta bra…
En forskningsstudie har identifierat de fyra livsstilsval som är mest effektiva för att minska en persons koldioxidavtryck: äta en växtbaserad kost, undvika flygresor, leva utan bil och ha färre antal barn.
Under denna frukost diskuterar vi rättvis omställning. Hur skapar vi en ekonomi som som är så rättvis och inkluderande som möjligt, som skapar anständiga arbetsmöjligheter och inte lämnar någon utanför?
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet