Kalmar är en av Sveriges snabbaste växande residensstäder – och också en utpräglad landsbygdskommun. Det är en kombination som ger utmaningar men även möjligheter att växa hållbart. Det finns en stark politisk vilja, med tydliga mål för omställningen och kommunen har mycket att bidra med. Ansökan beskriver ett nytt och tydligt ramverk för vårt lokala klimatarbete som kan skapa förutsättningar för klimatneutralitet 2030.
En tydlig vision, mål och utmaningar gör det möjligt att mobilisera medborgare och en bredd av aktörer som kan bidra till konkreta insatser inom följande områden: Energiförsörjning; Mobilitet; Cirkulärt samhälle; Bygg & bo; Globalt avtryck; Blå och gröna strukturer samt kompensation. Arbetet inom respektive område fokuseras på att: Identifiera aktörer, utmaningar och gemensamma mål; Identifiera insatser/innovationer; Säkerställa samverkan, organisation och finansiering; Testa och skala upp konkreta insatser; Dela erfarenheter och vända trender för en klimatneutral framtid.
Projektledare: Charlotte G Brynielsson
Total budget: 9 452 825 SEK
Sökt bidrag: 4 727 912 SEK
Startdatum: 2021-10-01
Slutdatum: 2024-09-30
Partners: Kalmar kommun, Linnéuniversitet, Föreningen GodaHus, Rise, Energikontoret Sydost, IUC Kalmar län
En välmående kommun med växtvärk. Så ser det socioekonomiska läget ut i Kalmar. Den slutsatsen kan dras utifrån en analys av den sociala kompassen för Kalmar som nyligen tagits fram. Där ligger fokus på invånarna – och deras egenskaper och…
Rättvis omställning innebär att gröna ekonomin på ett sätt som är så rättvist och inkluderande som möjligt för alla berörda, att skapa anständiga arbetsmöjligheter och inte lämna någon bakom sig. Det innebär att uppfylla klimatmålen genom att säkerställa att hela…
Med sju år kvar för att nå missionen om klimatneutrala städer till 2030 krävs radikal implementering. I 23 svenska pionjärstäder pågår just nu massor av insatser som på olika sätt bidrar till omställningen. På European Viable Cities Day, den 8…
Medborgarengagemang, klimatinvesteringar och regional samverkan har stor effekt för att minska utsläppen, men det behöver gå fortare. Nu får 15 satsningar över hela Sverige finansiering för att utforska hur det kan ske inom en kortare tidsram.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet