Malmö stad har som mål att vara en föregångare för minskade utsläpp av växthusgaser. För att nå Malmös ambitiösa klimatmål har Malmö stad initierat Klimatomställning Malmö. En central omställningsfunktion som mobiliserar offentliga verksamheter, näringsliv, akademi, föreningar och Malmöbor att öka takten i klimatomställningen. Projektet Klimatneutrala Malmö 2030 har varit ett viktigt stöd för att etablera Klimatomställning Malmö och projektet kommer fortsatt bidra till att säkra framdrift i genomförandet.
Klimatneutrala Malmö 2030 består av flera viktiga delar som ska koordinera och stödja systeminnovation i Malmö; en central omställningsfunktion, agila färdplaner, klimatinvesteringsplaner, årlig revidering av Klimatkontrakt 2030, samverkan med näringsliv och akademi, medborgarinvolvering och digitalisering. Tillsammans ska de accelerera Malmös klimatomställning och bidra till att alla i staden får ett gott liv inom planetens gränser.
Projektledare: Anna Lindblad
Total budget: 9 999 500 SEK
Sökt bidrag: 4 999 750 SEK
Startdatum: 2021-10-01
Slutdatum: 2024-09-30
Partners: Malmö stad, E.ON, Rise, Sweco, Lunds universitet, SWECO, Malmö Ideella
För att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5 grader, och därmed nå de mål som sattes i Parisöverenskommelsen, behöver ambitiösa aktörer gå före och visa vägen mot klimatneutralitet. I Malmö finns ett flertal sådana aktörer och Malmö stad ska i detta projekt samla interna och externa intressenter i ett innovationsteam för att tillsammans skapa en målbild som möjliggör klimatneutralitet i Malmö till 2030.
Innovationsteamet ska även arbeta fram en agil handlingsplan för hur målen ska nås. I vissa fall har intressenterna rådighet över de insatser som krävs. I andra fall, framför allt när det gäller konsumtionsbaserade utsläpp, behöver medborgare, företag och föreningar involveras. Därför har projektet ett särskilt fokus på medborgarengagemang. Inom projektet ska även undersökas vilka digitala verktyg som redan finns, och vad som behöver utvecklas, för att accelerera omställningen till en klimatneutral stad 2030.
Projektledare: Matilde Törnqvist
Partners: Malmö stad, VA SYD, Sysav, E.ON, Trivector AB, Ericsson, Lunds universitet och RISE – Research Institutes of Sweden
Total budget: 9 893 634 SEK
Sökt bidrag: 4 946 842 SEK
Startdatum: 2019-09-02
Slutdatum: 2021-09-01
Nyckelord: klimatneutralitet, omställning, klimatmål, konsumtion, medborgare
Malmö stad tilldelades i mars 2024 EUs Mission Label för sitt arbete med att snabba på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.
Malmö är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Malmö ingår sedan 2022 i den första kohorten av pilotstäder från tjugoen EU-länder och Horizon 2020-associerade länder, som valts ut för att inleda klimatåtgärder utan motstycke, genom NetZeroCities Pilot Cities-programmet.
Malmö berättar om att de ska bli klimatneutrala till 2030 och är en av EU-kommissionens utvalda föregångsstäder som ska visa vägen i omställningen. Kärnan i Malmös tillvägagångssätt är ett nytt horisontellt arbetssätt – Klimatomställning Malmö – med fokus på gemensamma…
De fjorton svenska och spanska städerna bland 112 europeiska missionsstäder har skapat en gemensam deklaration för EUs Cities Mission – Development Declaration for the Cities Mission: Upscaling the EU Cities Mission - European cities and platforms joining hands. Syftet är…
Mitt i en brinnande klimatkris presenterar den svenska regeringen en klimathandlingsplan som är långt ifrån det som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader – det mål som världens ledare kom överens om i Paris 2015. Sveriges…
Redan för tio år sedan påbörjades resan mot det strategiska innovationsprogram som Viable Cities. För att ytterligare accelerera omställningen och stärka upp Viable Cities närvaro över hela Sverige invigdes denna vecka Viable Cities nya kontor och mötesplats i Umeå.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet