Arton företag i Landskrona har inlett ett samarbete med Landskrona stad och tecknat gemensamma energi- och klimatavtal för att minska sin lokala påverkan på klimatet.
Climate change affects us all and change is inevitable. Cities are leaders in the transformation of the way we work and live. By joining the European Climate Neutral and Smart Cities Mission, you are embarking on an ambitious journey to become the first 100 cities to reach climate-neutrality by 2030. Only a new type of collective effort will be up to the task: a transformative approach accelerating decarbonisation. This transformative approach, which NetZeroCities champions, is embodied and described by the Climate Transition Map.
Many cities across Europe and elsewhere are exploring new ways of bringing together diverse actors and stakeholders, and enabling collective action across all sectors of society. In this document, NetZeroCities outline one crucial part of doing this, namely setting up a Transition Team, which brings together the municipality and the ecosystem of multiple actors across society. There is no single blueprint for achieving this; each city will need to work in ways that best accelerate progress in its specific context. However, there are some insights and lessons learnt that can be shared and built upon, and this document makes a series of suggestions.
Under denna frukost diskuterar vi rättvis omställning. Hur skapar vi en ekonomi som som är så rättvis och inkluderande som möjligt, som skapar anständiga arbetsmöjligheter och inte lämnar någon utanför?
I nästan alla de städer i Klimatneutrala städer 2030 finns ett lärosäte. Hur kan de bidra till klimatomställningen, förutom med forskning och utbildning? Under klimatfrukost 33 utforskar vi hur lärosätena kan accelerera sitt bidrag till klimatomställningen genom samverkan på nya sätt.
Klimatkontraktet är till för alla företag i Kalmar som tillsammans med kommunen vill verka för ett hållbart och klimatsmart samhälle. Ett undertecknande innebär att ditt företag ställer sig bakom avsikten med avtalet och göra åtaganden som passar den egna verksamheten, är genomförbara och minskar koldioxidutsläppen.
Samverkan med näringsliv och civilsamhälle är en av Växjö kommuns strategier för att skynda på omställningen till en hållbar kommun. Flera företag har därför signerat Växjödeklarationen för att själva driva arbetet framåt i sina respektive branscher.
På Klimatarena Stockholm samarbetar företag, offentliga aktörer och akademi för en klimatdriven verksamhetsutveckling i Stockholms län.
För att klara klimatomställningen behöver näringslivet och det offentliga arbeta tillsammans. Med Linköpingsinitiativet som den samlande kraften lär och inspireras vi av varandra - för att i nästa steg kunna inspirera ännu fler.
Su som representant för ett företag, en organisation eller en förening kan fylla i ett klimatåtagande, där det syns att din verksamhet kommer bidra till att nå målet om ett klimatpositivt Eskilstuna 2045. Tillsammans kan vi göra klimatevolution*!
Det finns ett stort intresse och en vilja att vara en del av Malmös klimatomställning och många företag har klimatfrågan högt på agendan. Ett undertecknande av Klimatkontrakt Malmö innebär att vi tillsammans kraftsamlar och göra insatser för ett klimatneutralt Malmö 2030.
Företag och organisationer i Kristianstad kan bidra till minskad klimatpåverkan genom lokala klimatkontrakt. Tillsammans skapar vi en arena för att öka takten i omställningen lokalt.
Vi står tillsammans inför en stor utmaning, att minska våra utsläpp för att skapa ett bättre klimat och en bättre miljö för oss alla. I Karlstads kommun gör man det tillsammans, med allad förmågos och kraft att bidra, så att varje steg räknas. Både enskilt och tillsammans.
Vill du som företag eller förening göra en insats för klimatet i Helsingborg? Målet är att göra åtaganden som passar er verksamhet, är genomförbara och som minskar koldioxidutsläppen. Ett undertecknande visar att ert företag vill vara en aktiv del i Helsingborgs stads klimatarbete.
Gävle klimatavtal är en kraftsamling där lokala företag, föreningar, högskola och offentliga verksamheter samverkar inom klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling.
Klimatneutrala Borlänge 2030 samlar de aktörer som vill driva på omställningen och jobba aktivt för att uppnå ett hållbart och klimatneutralt Borlänge. Tillsammans kan vi hitta nya smarta sätt att nå målet.
Flera lokala aktörer med över 30 000 anställda samarbetar för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling skapar kraft. Arbetssättet har inspirerats av FN:s klimatkonvention och bidrar till Uppsalas klimatomställning.
Science Park Borås är en partner i Klimatneutrala Borås och bidrar med att formulera och genomföra gemensamma åtaganden med syfte att ge en skjuts till det gemensamma arbetet med hållbar samhällsutveckling som är mer än teknisk innovation.
Helsingborgsdeklarationen är en satsning som innebär att staden tillsammans med aktörer från hela logistikkedjan tar sikte på att Helsingborgsregionen ska bli Europas mest snabbrörliga och hållbara logistiknav.
I Örebro län har man startat ett energi- och klimatråd i syfte att öka takten i klimatomställningen. I rådet ingår näringsliv, kommuner, universitet och branschorganisationer. Rådet leds gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län.
Klimatalliansen i Lund består idag av ett 25-tal medlemmar från olika branscher. Många har redan identifierat klimat- och energifrågan och driver ett aktivt arbete för att minska sin negativa klimatpåverkan. Mixen av företag och ett nära samarbete med Lunds universitet och kommunen gör nätverket till en grogrund för innovationer och nya samarbeten.
På Näringsliv och tillväxt i Linköping har man inrättat en speciell tjänst: Näringslivsutvecklare, hållbar tillväxt. Arbetet baserar sig bland annat på Näringslivsprogrammet där ett av fokusområdena är Hållbart och resurseffektivt, med stark inriktning mot cirkulär ekonomi samt omställning.
På Näringsliv och tillväxt i Linköping har man inrättat en speciell tjänst: Näringslivsutvecklare, hållbar tillväxt. Arbetet baserar sig bland annat på Näringslivsprogrammet där ett av fokusområdena är Hållbart och resurseffektivt, med stark inriktning mot cirkulär ekonomi samt omställning.
I Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program 2023-2035 finns klimatutmaningarna och cirkulära affärsmodeller tydligt uttalade som en del av det strategiska arbetet.
I Umeå har näringslivet och kommunen sedan länge arbetat tillsammans för att minska klimatutsläppen och nå klimatmålen. Det började med ett samarbete kring mat- och jordbruksfrågor, och sedan 2021 medverkar 56 företag från alla möjliga sektorer i Umeå Klimatfärdplan.
Viable Cities Rapport 2023:01 This report has been commissioned by Vinnova within the framework of the Viable Cities
programme. The report, firstly, aims to provide a policy-relevant overview of two new elements for sustainable urban
development: new forms of governance for leading, managing and executing urban
planning projects, and new forms for supporting innovations in the form of systemsaltering missions rather than a variety of small projects. Secondly, it also aims to help evolve these experiences and lessons learned, with an
emphasis on new forms of governance for climate transition in cities and municipalities.
Viable Cities Rapport 2023:01 Denna rapport handlar om klimatomställningen, om städernas roll och en ny framväxande modell för att leda, styra och genomföra omställningen snabbare än idag, det som sammanfattningsvis kallas ”governance”. Den har utarbetats på uppdrag av Vinnova. Den ska ge en policyrelevant översikt över två nya element för hållbar stadsutveckling, dels nya former av governance för att leda, styra och genomföra stadsbyggnadsprojekt, dels nya former för att stödja innovationer i form av systemförändrande missioner i stället för många små projekt. Den ska dessutom bidra till att vidareutveckla dessa erfarenheter och lärdomar med inriktning på nya former för governance för klimatomställning i städer och kommuner.
Framgångsrika hållbara lösningar från pilotprojekt måste flyga vidare – så att hållbarhet blir standard i hela städer och kommuner. Projektet Hållbarhet blir standard har tagit fram en ett verktyg för att säkerställa att så sker.
The transition to become climate neutral 2030 requires that cities work in new ways. In this climate breakfast we explore how the cities of Valencia and Stockholm have handled this challenge in terms of leadership, organisation and capacity building.
Ett regionalt klimatkontrakt – vad är det? Under 2022 utforskade Viable Cities tillsammans med länsstyrelserna och regionerna i Västerbotten och Norrbotten detta.
Under Transition Lab Forum 8 fick vi ta del av erfarenheter från Skellefteå som en del i omställningen i norra Sverige, och vi utforskade några nyckelfrågor i omställningsprocessen och Klimatkontrakt 2030 – flernivåstyrning, hållbart byggande, affärsstrategier för hållbarhet och medborgarengagemang. Kraften i omställningen i norr är ett gyllene tillfälle att nyttja för att snabba på klimatomställningen i hela Sverige och i omvärlden.
Vi gästas denna frukost av vår programchef Olga Kordas som utvecklar tankarna kring Klimatkontrakt 2030s innersta väsen, och av Henrik Johansson från Växjö kommun samt Charlotte Brynielsson från Kalmar kommun. Båda kommuner är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030 och kommer berätta om värdet av klimatkontrakt, den iterativa processen, vad de har åstadkommit och planerna framöver. Välkomna till Viable Cities Klimatfrukost 2022!
För att hitta lösningar på de enorma samhällsutmaningar den globala uppvärmningen innebär måste vi arbeta på nya sätt, inom kommunal verksamhet men också på tvären mellan privat och offentlig sektor. Klimatfrukost 17 gästades av Anna Fjällström från Accelera, Jenny Ångman, Järfälla kommun, och Sophia Sundberg, Barkarby Science.
I våras fick Anthesis i uppdrag av Viable Cities att utveckla en strategi för hur medborgare och civilsamhället kan engageras som medskapare i stadens framtid. Genom bland annat workshops och intervjuer har Anthesis, tillsammans med sina samarbetspartners Actinate och Sustainable 3.0, samlat in information som analyseras och nu resulterar i rekommendationer om en möjlig väg framåt.
För att snabba på klimatomställningen behöver alla i samhället engageras. Projektet Hammarby Sjöstad 2.0 i Stockholm är ett medborgarinitiativ för att minska klimatavtrycket i stadsdelen. I projektet samarbetar 55 bostadsrättsföreningar med 12 500 boende, företag, forskare och Stockholms stad för att bli klimatneutrala år 2030. I stadsdelen verkar också Viable Cities projekt Sharing Cities Sweden genom att undersöka hur medborgarengagemang och en aktiv delningskultur kan bidra till klimatomställningen i svenska städer.
Hur strukturerar svenska kommuner sitt klimatarbete? På uppdrag av Viable Cities har vår medlem Klimatkommunerna gjort en översikt över detta. De ser att allt fler under de senaste åren har antagit långsiktiga mål för sitt klimatarbete, och har också identifierat några nyckelfaktorer för framgångsrik klimatomställning i städer.
Under 2019 gjorde Viable Cities och Vinnova en inventering av 15 kommunprojekt kring behov av stöd till innovationsledning, att arbeta långsiktigt och systematiskt med innovation. Den visade att många arbetar aktivt med frågan men att mer stöd efterfrågas. Som ett svar på behovet drar nu ett projekt igång för att utveckla kompetens, metoder, modeller och verktyg för innovationsledning så att städer snabbare och effektivare kan bli klimatneutrala.
Under eftermiddagen den 6 november vidareutvecklade vi Klimatkontrakt 2030 som en del i den process som pågår i de nio städerna i satsningen Klimatneutrala städer. Vi utforskade hur digitala verktyg kan hjälpa oss att fatta bättre och mer transparenta beslut, och ge en överväxel i klimatarbetet. Med Göteborgs stad som exempel fördjupade vi oss i hur vi organiserar utvecklingsarbetet i staden, fokus är utvecklingen av klimatkontraktet, men också vad som behövs i städerna för att kunna växla upp hastigheten i omställningen mot en klimatneutral stad.
Kokboken samlar metoder, verktyg och tips på hur man kan väcka engagemang hos deltagare i förändringsprocesser. Boken är indelad i fyra huvuddelar; Starta, Forma, Utveckla och förankra och Bygga vidare.
För att klimatomställningen ska fungera måste medborgarna involveras, inte bara vid enstaka tillfällen och i en viss fråga utan alltid och när det gäller allt. Hur ska det gå till egentligen? Under vår första klimatfrukost berättar Edward Andersson från Democratic Society om fem sätt att involvera medborgarna – på riktigt. Charlotte Gustafsson-Brynielsson, Växjö kommun, berättar hur de arbetar med medborgarengagemang.
Forum 3 handlar om hur hållbara samhällen kan formas av alla tillsammans, utifrån ett konkret, praktiskt perspektiv med inspiration och goda exempel, både för att engagera invånare och för att utforma lokala klimatkontrakt. Dag 2 fokuserar vi på finansieringen av klimatomställningen och hur medborgarna engageras i den.
Forum 3 handlar om hur hållbara samhällen kan formas av alla tillsammans, utifrån ett konkret, praktiskt perspektiv med inspiration och goda exempel, både för att engagera invånare och för att utforma lokala klimatkontrakt. Dag 1 koncentrerar vi oss på olika vägar till medborgarengagemang.
Handboken innehåller råd och instruktioner för den som leder eller deltar i gränsöverskridande förändringsarbete. Den beskriver hur en IBA-process kan designas och anpassas utifrån lokala förutsättningar, ger en introduktion till hur konflikter och makt kan hanteras konstruktivt i samverkansprocesser, och avslutningsvis en inblick i de vetenskapliga kunskapsfält som IBA bygger på.