Bakom Urban ICT Arena står Stockholms stad, Region Stockholm, KTH, ABB, Ericsson, IBM, RISE och Stockholms universitet. Med utgångspunkt i behov från offentlig sektor utvecklar man nya lösningar för hållbara städer.
Klimatomställningen behöver engagemang och kunskap på alla nivåer i samhället. Många organisationer har tagit fram material som på olika sätt, och med olika teman, kan bidra till en snabbare omställning. Här kan du leta bland rapporter och publikationer, andra kunskapsbanker, kurser, videor, goda exempel och mycket mer som bidrar till omställningen till klimatneutrala och hållbara städer med gott liv för alla inom planetens gränser.
Inget mer innehåll att visa.
Bakom Urban ICT Arena står Stockholms stad, Region Stockholm, KTH, ABB, Ericsson, IBM, RISE och Stockholms universitet. Med utgångspunkt i behov från offentlig sektor utvecklar man nya lösningar för hållbara städer.
Mycket av de utsläpp vi behöver komma till bukt med kommer ifrån byggande, bland annat från de material man använder sig av, till exempel betong. Men det går att använda andra material, skogen bidrar med ett material som är både…
Klimatneutrala Borlänge 2030 samlar de aktörer som vill driva på omställningen och jobba aktivt för att uppnå ett hållbart och klimatneutralt Borlänge. Tillsammans kan vi hitta nya smarta sätt att nå målet.
I Karlstad samverkar olika delar av pappersindustrin för att återvinna både material och energi med stöd av klustret Paper Province.
I Helsingborg ska den nya klimat- och energiplanen för perioden 2025-2030 omfatta hela det geografiska området och blir därför hela kommunens plan. Under våren 2023 arbetades ett underlag till planen fram och i den processen bjöds företag och föreningar in.…
Evenemang utgör en miljardindustri och en viktig komponent i många städers ekonomi och profilering. Samtidigt är de ett allt viktigare verktyg för samhällsutveckling. Hu ställer branschen om? Om hur kan denna omställning driva beteendeförändringar och medborgarengagemang?
Tänk dig en byggarbetsplats som är nästan tyst, och som inte luktar avgaser. En utopi? Nej. Just nu byggs en ny förskola, Ottfjället, i Östersunds kommun och det gör de utan fossila utsläpp.
I Klockardalsparken har Skellefteå kommun arbetat med fem olika naturbaserade lösningar för att förbättra hälsa och välmående i staden. Parken fungerar nu som en broms för regnvattenflöden och en del av ytan, som nu är en våtmarksäng, stärker dessutom den…
Viable Cities Rapport 2021:10 Digitalisering är en möjliggörare för att städer ska bli klimatneutrala. Men få styrdokument och initiativ tydliggör den här potentialen och städerna efterfrågar nu stöd i att använda digitalisering där den gör mest nytta för att få…
Handboken innehåller råd och instruktioner för den som leder eller deltar i gränsöverskridande förändringsarbete. Den beskriver hur en IBA-process kan designas och anpassas utifrån lokala förutsättningar, ger en introduktion till hur konflikter och makt kan hanteras konstruktivt i samverkansprocesser, och…
Under eftermiddagen den 6 november vidareutvecklade vi Klimatkontrakt 2030 som en del i den process som pågår i de nio städerna i satsningen Klimatneutrala städer. Vi utforskade hur digitala verktyg kan hjälpa oss att fatta bättre och mer transparenta beslut,…
Säsongens sista klimatfrukost handlade om cirkulär ekonomi. Vi gästades av Liv Öberg, projektledare i Umeå kommun. Umeå ingick som enda svenska kommunen i OECD-programmet för cirkulär ekonomi. Hon hade sällskap av Stina Behrens, Barkarby Science, som driver innovation för hållbar…
I Härnösand finns Re:store Höga Kusten som är en satsning på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Gallerian är ett initiativ från Härnösands kommun för att minska arbetslösheten för personer som idag har svårt att få ett jobb och bidra till…
Att skapa hållbara urbana livsstilar genom nudging och medborgardeltagande – NAP-projektet utvecklar kunskap om hur stadsplanering kan bidra till hållbara livsstilar.
I Umeå har näringslivet och kommunen sedan länge arbetat tillsammans för att minska klimatutsläppen och nå klimatmålen. Det började med ett samarbete kring mat- och jordbruksfrågor, och sedan 2021 medverkar 56 företag från alla möjliga sektorer i Umeå Klimatfärdplan.
2023 startade Resurshubben i Sävsjö som samlar regionala och lokala aktörer för att samverka kring lokala resursflöden.
I Göteborg har Framtidenkoncernen utvecklat en mobilitetsstrategi som syftar till att göra det enklare för sina hyresgäster att inte resa med (egen) bil – både genom att erbjuda hållbara alternativ och genom tillgång och prissättning av parkering.
I Göteborg arbetar man aktivt med kompetensförsörjning kopplat till klimatomställning bland annat inom batteri- och fordonsindustriområdet. Här har man också tillsammans med regionala aktörer skapat plattformen MoveToGothenburg för att attrahera arbetskraft.
Samhällsbyggande och växande städer kräver stora mängder resurser. Hur vi använder resurser är därför av stor vikt för möjligheten att hålla nere klimatpåverkan. På Tranistion Lab Forum 11 sätter vi fokus på hur vi kan använda våra resurser på ett…
Science Park Borås är en partner i Klimatneutrala Borås och bidrar med att formulera och genomföra gemensamma åtaganden med syfte att ge en skjuts till det gemensamma arbetet med hållbar samhällsutveckling som är mer än teknisk innovation.
Denna forskningssatsning utvecklar både teoretiskt orienterad och praktiskt tillämplig kunskap om innovativa medborgardialog processer för att hantera brådskande hållbarhetsutmaningar.
I Lund pågår utvecklingen av stadsdelen Brunnshög som siktar mot att ligga längst fram i utvecklingen inom alltifrån stora tekniska system, som spårväg och fjärrvärme, till mindre initiativ, som regntunnor och bilpoolsmedlemskap. En stadsdel som är hållbar – på riktigt.
Erfarenheter och lärdomar från policyutveckling kring markanvändning, mobilitet, energiplanering och andra centrala områden. Viable Cities Rapport 2025:5
Viable Cities Insikt 2025:3 ger en kortare analys av hur städerna i Klimatkontrakt 2030 beskriver hur de följer upp det lokala klimatomställningsarbetet.
Under våren 2023 genomförde 2047 Science Center ett flertal hackatons med elever i årskurs 2 på gymnasiet inom ramen för arbetet med Klimatneutrala Borlänge 2030. Eleverna uppdrag kring en av de transportutmaningar som innovationsteamet för Klimatneutrala Borlänge 2030 identifierat.
Företag och organisationer i Kristianstad kan bidra till minskad klimatpåverkan genom lokala klimatkontrakt. Tillsammans skapar vi en arena för att öka takten i omställningen lokalt.
Ett lärande och aktiveringsmaterial särskilt utformat för dig som leder, samordnar eller främjar hållbar utveckling i en kommun, skola eller företag. Materialet består av fyra filmer, ett frågebatteri och tips. Syftet är att främja dialog och underlätta agerande i den…
På Näringsliv och tillväxt i Linköping har man inrättat en speciell tjänst: Näringslivsutvecklare, hållbar tillväxt. Arbetet baserar sig bland annat på Näringslivsprogrammet där ett av fokusområdena är Hållbart och resurseffektivt, med stark inriktning mot cirkulär ekonomi samt omställning.
Investeringar för klimatomställning kan skapa såväl affärsmöjligheter som en mer hållbar stad. Forskningen visar att klimatinvesteringar kan generera stora vinster, både direkta ekonomiska vinster och mervärden som arbetstillfällen, renare luft och bättre hälsa. Under höstens fjärde Klimatfrukost fick vi höra…
Välkommen till en inspirerande, kravlös Klimatfrukost, alltid med teman som är angelägna i omställningen till klimatneutrala städer. Den här gången handlar det om den finansiella omställningen som vi behöver för klimatomställningen. Medverkar gör Fedra Vanhuyse, Stockholm environmental institute, och Björn…
RISE samlat en rad olika kommuner, byggbolag och andra behovsägare för att utveckla markanvisningsprocessen genom en ny gemensam standard för strategisk kravställning. Projektets mål är att underlätta för en mer hållbar bygg- och anläggningssektor, minska matchningsförluster och stärka tydligheten aktörer…
Arton företag i Landskrona har inlett ett samarbete med Landskrona stad och tecknat gemensamma energi- och klimatavtal för att minska sin lokala påverkan på klimatet.
Är din livsstil på miljöns sida eller mot den? Som ett resultat på det här snabba testet får du skräddarsydda tips som hjälper dig spara tid och pengar och förbättra din livskvalitet. Och naturen tackar!
I Lund Innovation District kopplas miljöer och aktörer ihop för att skapa synergier och för att kunna stödja en mer komplex transformation med tvärvetenskapliga behov. Kulturella och kreativa näringar har en viktig roll i arbetet med en digital, hållbar och…
Viable Cities Rapport 2023:01 This report has been commissioned by Vinnova within the framework of the Viable Cities programme. The report, firstly, aims to provide a policy-relevant overview of two new elements for sustainable urban development: new forms of governance…
Gävle, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm och Umeå. De är de svenska kommuner som är en del av EUs mission om klimatneutrala städer 2030. Vad betyder det för städerna som kom med? Och hur kan det bidra till klimatomställningen i…
Gävle klimatavtal är en kraftsamling där lokala företag, föreningar, högskola och offentliga verksamheter samverkar inom klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling.
Ett sätt att jobba med klimatomställning och -anpassning med hjälp av öppen och delad data är digitala tvillingar vilket bland andra Göteborg, Helsingborg, Karlskrona, Stockholm och Nacka gör. RISE leder nationell hubb för digitala tvillingar inom samhällsbyggnad.
Su som representant för ett företag, en organisation eller en förening kan fylla i ett klimatåtagande, där det syns att din verksamhet kommer bidra till att nå målet om ett klimatpositivt Eskilstuna 2045. Tillsammans kan vi göra klimatevolution*!
De nordiska länderna anses vara globala föregångare när det gäller att skapa hållbara samhällen. Även om vi gör många saker rätt ligger stora uppgifter framför oss om vi ska nå vår vision att vara den mest integrerade och hållbara regionen…
Helsingborg har lanserat ett ramverk för hållbara obligationer som inkluderar både gröna och sociala kategorier. Det handlar bland annat om satsningar på förnybara energikällor, renhållning och gröna transporter, men även om att investera i sociala projekt som höjer levnadsstandarden i…
Vi behöver alla ändra våra vanor och vårt sätt att konsumera för att nå klimatmålen. Det finns mycket som du kan göra redan idag för att minska din klimatpåverkan.
Kalmar vill genom dialog och engagemang från berörda se hur Gamla industriområdet kan utvecklas till en del av innerstaden på ett hållbart sätt och stå robust inför kommande klimatförändringar. Allt inom ramen för ett EU-finansierat New European Bauhaus-projekt.
Flera städer har jobbat länge med gröna obligationer, där Klimatkommunerna har gjort en lista. Klimatinvest är den största svenska emittenten av gröna obligationer, där gröna obligationer ger ränteplacerare möjligheten att stödja utlåning till investeringsprojekt med mål att mildra klimatförändringarna eller…
I Sverige och Europa mobiliserar många aktörer för klimatneutrala städer 2030. Under Transition Lab Forum 14 i Östersund fördjupar vi oss i hur vi kan integrera platser, besök och evenemang i utvecklingen av klimatneutrala städer och samhällen. Platser som är…
I Spanien krokar regionen Valencia och staden Valencia arm i klimatomställningen, både lokalt och på EU-nivå. Hur det fungerar kan du läsa i rapporten The region as a signatory of the Climate City Contract.
Konkurrenskraftiga företag i klimatneutrala städer – hur skapar vi bra förutsättningar för det? Under denna Klimatfrukost utforskar vi samverkan kommun-näringsliv och hur synergieffekter kan skapas.
I projektet Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom symbios (RiK Symbios Bengtsfors) gör Bengtsfors kommun och Mötesplats Steneby en stor satsning på hållbar cirkulär omställning tillsammans med det lokala näringslivet, Chalmers Industriteknik och Fyrbodals kommunalförbund.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet