I Härnösand finns Re:store Höga Kusten som är en satsning på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Gallerian är ett initiativ från Härnösands kommun för att minska arbetslösheten för personer som idag har svårt att få ett jobb och bidra till…
Klimatomställningen behöver engagemang och kunskap på alla nivåer i samhället. Många organisationer har tagit fram material som på olika sätt, och med olika teman, kan bidra till en snabbare omställning. Här kan du leta bland rapporter och publikationer, andra kunskapsbanker, kurser, videor, goda exempel och mycket mer som bidrar till omställningen till klimatneutrala och hållbara städer med gott liv för alla inom planetens gränser.
Inget mer innehåll att visa.
I Härnösand finns Re:store Höga Kusten som är en satsning på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Gallerian är ett initiativ från Härnösands kommun för att minska arbetslösheten för personer som idag har svårt att få ett jobb och bidra till…
CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i nordöstra Lund för att genomgå en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt 2030. Man fokuserar på energi och transporter, eftersom persontransporterna står för majoriteten av utsläppen i Lund och…
Science Park Borås är en partner i Klimatneutrala Borås och bidrar med att formulera och genomföra gemensamma åtaganden med syfte att ge en skjuts till det gemensamma arbetet med hållbar samhällsutveckling som är mer än teknisk innovation.
Sharing Cities Sweden är ett nationellt program för delningsekonomi i städer. Programmet syftar till att sätta Sverige på kartan som ett land som aktivt och kritiskt arbetar med delningsekonomi i städer. I testbäddar för delningsekonomi i Stockholm, Göteborg, Malmö och…
Denna 2024-upplaga av Global Resources Outlook belyser hur resurser är avgörande för ett effektivt genomförande av Agenda 2030 och multilaterala miljöavtal för att tackla den planetära trippelkrisen. Rapporten samlar bästa tillgängliga data, modellering och bedömningar för att analysera trender, effekter…
Mycket av de utsläpp vi behöver komma till bukt med kommer ifrån byggande, bland annat från de material man använder sig av, till exempel betong. Men det går att använda andra material, skogen bidrar med ett material som är både…
Hur kan innovationsstöd bidra till hållbar samhällsbyggnad? I intervjuer och fokusgrupper med kommuner, samverkansplattformar och näringslivsaktörer har Sweco tittat närmare på aktörernas erfarenheter av framgångsfaktorer och systemutmaningar. Här presenteras delar av resultaten.
Boverkets guide för cirkulär ekonomi inom byggsektorn vänder sig till olika aktörer som kommuner, byggherrar, arkitekter och fastighetsägare med flera
I Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program 2023-2035 finns klimatutmaningarna och cirkulära affärsmodeller tydligt uttalade som en del av det strategiska arbetet.
Återbruk och andra cirkulära lösningar ska öka vid ny- och ombyggnation i Göteborg. Det är avsikten med ett handslag mellan närmare 40 av stadens privata och offentliga fastighetsägare. Nu vill aktörerna skapa en marknad för återbrukat material.
Frågan offentlig upphandling är en central del av omställningen till klimatneutralitet. Upphandling kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva en snabbare omställning till klimatneutrala och hållbara städer, men hur? Hur kan den kommunen ta en ledande roll? Vilka nyckelområden…
I arbetet med Klimatkontrakt 2030 har Viable Cities identifierat fyra områden som strategiskt viktiga för klimatomställningen i städer. I våras fick Ramboll i uppdrag att tillsammans med oss utveckla en strategi för ett av dessa områden. Under klimatfrukost #15 får…
Investeringar för klimatomställning kan skapa såväl affärsmöjligheter som en mer hållbar stad. Forskningen visar att klimatinvesteringar kan generera stora vinster, både direkta ekonomiska vinster och mervärden som arbetstillfällen, renare luft och bättre hälsa. Under höstens fjärde Klimatfrukost fick vi höra…
Vi är många, och vi blir allt fler, som förstår att vi måste agera på riktigt. Tillsammans kan vi bromsa klimatförändringarna och stoppa massutrotningen av arter. Vi kan ställa om Sverige! Vem du än är och vad du än gör…
Cirkulära gallerior och återbruksbutiker är platser, fysiska eller digitala, som lyfter fram olika cirkulära koncept i form av exempelvis second hand, vintage, remake, reparationer, hyrtjänster, renoverad teknik och svinn- och resurssmarta produkter.
Är din livsstil på miljöns sida eller mot den? Som ett resultat på det här snabba testet får du skräddarsydda tips som hjälper dig spara tid och pengar och förbättra din livskvalitet. Och naturen tackar!
Flera städer har jobbat länge med gröna obligationer, där Klimatkommunerna har gjort en lista. Klimatinvest är den största svenska emittenten av gröna obligationer, där gröna obligationer ger ränteplacerare möjligheten att stödja utlåning till investeringsprojekt med mål att mildra klimatförändringarna eller…
De nordiska länderna anses vara globala föregångare när det gäller att skapa hållbara samhällen. Även om vi gör många saker rätt ligger stora uppgifter framför oss om vi ska nå vår vision att vara den mest integrerade och hållbara regionen…
Säsongens sista klimatfrukost handlade om cirkulär ekonomi. Vi gästades av Liv Öberg, projektledare i Umeå kommun. Umeå ingick som enda svenska kommunen i OECD-programmet för cirkulär ekonomi. Hon hade sällskap av Stina Behrens, Barkarby Science, som driver innovation för hållbar…
I Göteborg arbetar man aktivt med kompetensförsörjning kopplat till klimatomställning bland annat inom batteri- och fordonsindustriområdet. Här har man också tillsammans med regionala aktörer skapat plattformen MoveToGothenburg för att attrahera arbetskraft.
I Umeå satsar man på att attrahera arbetskraft genom Gateway Umeå bland annat utifrån livsstilsaspekter och hållbarhet.
Klimatfrukost 4 arrangerades i samarbete med vårt systerprogram Drive Sweden och fokuserarde på olika pusselbitar som är nödvändiga i omställningen mot ett transportsystem som är hållbart, säkert och tillgängligt för alla. Inspiratörer är Peter Hafmar, Autonomous drive strategist, NEVS och…
Navet är en av Klimatneutrala Borås partners och står ofta värd för olika insatser som exempelvis dialoger med unga medborgare.
Vi står tillsammans inför en stor utmaning, att minska våra utsläpp för att skapa ett bättre klimat och en bättre miljö för oss alla. I Karlstads kommun gör man det tillsammans, med allad förmågos och kraft att bidra, så att…
Helsingborg vill utmana traditionell hantering av kommunal varudistribution och testa nya sätt att hantera leveranser med hjälp av digitaliserad leveransdata och smartare beställningsprocesser. Därför utvecklade man en digital plattform för transparenta transporter.
Helsingborg har lanserat ett ramverk för hållbara obligationer som inkluderar både gröna och sociala kategorier. Det handlar bland annat om satsningar på förnybara energikällor, renhållning och gröna transporter, men även om att investera i sociala projekt som höjer levnadsstandarden i…
Many cities across Europe and elsewhere are exploring new ways of bringing together diverse actors and stakeholders, and enabling collective action across all sectors of society. In this document, NetZeroCities outline one crucial part of doing this, namely setting up…
För att klara miljömålen är det helt avgörande att utsläppen från transporter minskar. Alla kan hjälpa till och bidra med detta. I den här guiden från Naturskyddsföreningen kan du få råd kring hur du hjälper din kommun eller region att…
Gothenburg Green City Zone är en zon i Göteborg där framtidens transportsystem utvecklas och testas. Målsättningen är ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem vad gäller ny teknik i både fordon och infrastruktur.
Forum 3 handlar om hur hållbara samhällen kan formas av alla tillsammans, utifrån ett konkret, praktiskt perspektiv med inspiration och goda exempel, både för att engagera invånare och för att utforma lokala klimatkontrakt. Dag 2 fokuserar vi på finansieringen av…
Samhällsbyggande och växande städer kräver stora mängder resurser. Hur vi använder resurser är därför av stor vikt för möjligheten att hålla nere klimatpåverkan. På Tranistion Lab Forum 11 sätter vi fokus på hur vi kan använda våra resurser på ett…
In Sweden, several researchers have worked closely together with cities and national innovation actors to support them in steering sustainability transitions by contributing to learning from practice, increased reflexivity and helping to identify evidence about system change. This role got…
Inom satsningen Klimatledarkommunerna för offentlig upphandling har Fossilfritt Sverige arbetat tillsammans med Helsingborg, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund för att identifiera vilka utmaningar som finns med att införa klimatkrav i den offentliga upphandlingen.
Två gånger varje år genomför Karlstad sin Second Hand-runda då flera butiker som helt eller delvis säljer second hand och antikt har öppet för att besökare ska ha möjlighet att upptäcka stadens stora och spännande utbud.
Hur kan du som konsument minska din klimatpåverkan? Podcastserien ”Prat om klimat” från Naturvårdsverket ger tips och inspiration. Poddarna riktar sig till alla som vill veta mer om hur man kan leva klimatsmart i vardagen.
I rapporten Behoven av gröna kompetenser beskriver Stockholm stadens intressen mot huvudmän för utbildning men visar också på vilket ansvar man själv tar.
Sting Bioeconomy ska bidra till att utveckla innovationer inom området skogsbaserad bioekonomi och öka antalet snabbväxande företag inom området. Satsningen är ett samarbete mellan Paper Province, Region Värmland, Karlstad Kommun och Sting.
Sveriges Kommuner och Regioner har tagit fram ett antal lärandeexempel på viktiga insatser inom klimatomställningen som bland annat omfattar hur man underlättar näringslivets omställning.
I Nacka kommun råder en urban utveckling med bebyggelse av nya bostäder och exploatering av orörd mark. Nybyggnation innebär exploatering av mark med höga naturvärden. För att inte skyddade arter i sumpskogen ska påverkas negativt, vidtar Nacka flera skyddsåtgärder som…
Under eftermiddagen den 6 november vidareutvecklade vi Klimatkontrakt 2030 som en del i den process som pågår i de nio städerna i satsningen Klimatneutrala städer. Vi utforskade hur digitala verktyg kan hjälpa oss att fatta bättre och mer transparenta beslut,…
Under 2023 genomförde BeBo, i samverkan med Belok, förstudien Energigemenskaper för fastighetsägare – vägledning och stöd. Inom förstudien togs en vägledning fram, som är tänkt att fungera som stöd för fastighetsägare som vill initiera en energigemenskap, men kan även fungera…
The introduction of a Climate City Mission is a radical new way of achieving climate neutrality – and of doing so faster, by 2030. The Mission aims to promote system innovation across the value chain of city investment, targeting multiple…
LFM30 är ett lokalt initiativ i Malmö för att skapa en geografisk spelplan för att påskynda bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030.
Viable Cities Rapport 2020:2 Projektet handlar om att utveckla modeller för återvinning av spillvärme från datacenter till urban matproduktion och jordtillverkning i täta stadsmiljöer. Målet är att i Göteborg uppföra en första anläggning med odlingsväxthus tätt integrerat med data-centret som…
Ystadmodellen är en konkret vägledning som steg för steg visar hur företag kan arbeta för att skapa förutsättningar för affärsutveckling, genom att se de globala målen som ett smörgåsbord för nya affärer.
I Göteborg samarbetar kommunen med lokala fastighetsägare genom mobilitetsavtal. Avtalen innebär att ägarna kan bygga färre parkeringsplatser om de istället istället erbjuder de boende andra sätt att resa på, till exempel tillgång till bilpool, kollektivtrafikkort och lastcyklar.
I turismarbetet i Gävle fokuseras transporter, avfall och inköp och man använder ett speciellt evenemangsplaneringsverktyg.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet