Kunskapshubb

Klimatomställningen behöver engagemang och kunskap på alla nivåer i samhället. Många organisationer har tagit fram material som på olika sätt, och med olika teman, kan bidra till en snabbare omställning. Här kan du leta bland rapporter och publikationer, andra kunskapsbanker, kurser, videor, goda exempel och mycket mer som bidrar till omställningen till klimatneutrala och hållbara städer med gott liv för alla inom planetens gränser.

  • All kunskap
  • Akademi och näringsliv
  • Besöksnäring och evenemang
  • Bygg och fastigheter
  • Civilsamhälle
  • Digitalisering
  • Ekologisk hållbarhet
  • Energi
  • Finansiering, investering och upphandling
  • Förändringskommunikation
  • Governance (styrning och ledning)
  • Internationell samverkan
  • Jordbruk och livsmedel
  • Mobilitet och transport
  • Samhälls- och stadsplanering
Klimatkontrakt Malmö

Det finns ett stort intresse och en vilja att vara en del av Malmös klimatomställning och många företag har klimatfrågan högt på agendan. Ett undertecknande av Klimatkontrakt Malmö innebär att vi tillsammans kraftsamlar och göra insatser för ett klimatneutralt Malmö…

Sharing Cities Sweden

Sharing Cities Sweden är ett nationellt program för delningsekonomi i städer. Programmet syftar till att sätta Sverige på kartan som ett land som aktivt och kritiskt arbetar med delningsekonomi i städer. I testbäddar för delningsekonomi i Stockholm, Göteborg, Malmö och…

Bakom Urban ICT Arena står Stockholms stad, Region Stockholm, KTH, ABB, Ericsson, IBM, RISE och Stockholms universitet. Med utgångspunkt i behov från offentlig sektor utvecklar man nya lösningar för hållbara städer.

Trollhättan: Industricampus

I Trollhättan kommer ett industricampus skapas som en del i arbetet med kompetensförsörjning och att attrahera talanger. En avsiktsförklaring har signerats mellan Högskolan Väst, Innovatum Science Park, det kommunala bolaget Kraftstaden och Polestar.

Lågtempererade fjärrvärmenät i Lund

I Lund finns världens största lågtempererade fjärrvärmenät, som värms upp fossilfritt. Där värmer MAX IV-laboratoriet och forskningsanläggningen ESS staden genom restvärme. Målet är att även andra delar av Lund ska få lågtempererad värme i näten framåt. Då kan Lund växa…

Under våren 2023 genomförde 2047 Science Center ett flertal hackatons med elever i årskurs 2 på gymnasiet inom ramen för arbetet med Klimatneutrala Borlänge 2030. Eleverna uppdrag kring en av de transportutmaningar som innovationsteamet för Klimatneutrala Borlänge 2030 identifierat.

RISE: Klimatverkstaden

Klimatverkstaden är en kurerad process för att skapa nya sätt att prata med varandra – företag och kommun – om resan mot ett klimatneutralt Umeå. Metodiken har utvecklats tillsammans med RISE och nu bjuds fler företag in och metoden exporteras…

Skyfall i en digitala tvilling 

Göteborgs digitala tvilling har använts för att testa hur man kan skyfallssäkra staden. Målet är att utveckla ett interaktivt verktyg för att se till att skyfallskrav följs i stadsplaneringsprocesser där olika aktörer ska kunna krocktesta åtgärder för att fatta bra…

Ystadmodellen

Ystadmodellen är en konkret vägledning som steg för steg visar hur företag kan arbeta för att skapa förutsättningar för affärsutveckling, genom att se de globala målen som ett smörgåsbord för nya affärer.

Humlor på besök i kyrkparken. Fler växter leder till ökad biologisk mångfald. Foto: Ekologigruppen via SMHI

Järfälla har en lång tradition att planera för god park- och naturstruktur. Grönområdena stärker kommunens ekosystemtjänster, bidrar till minskad översvämningsrisk, samt bevarar vattenkvalitet, biologisk mångfald och sociala mervärden. Värdet av ekosystemtjänster togs upp i översiktsplanearbetet i Järfälla kommun redan 2014.

Ladda fler

Inget mer att visa