Format Klimatfrukost

#38: “Följeforskning” – a new breed of transition research

Viable Cities Klimatfrukost
In Sweden, several researchers have worked closely together with cities and national innovation actors to support them in steering sustainability transitions by contributing to learning from practice, increased reflexivity and helping to identify evidence about system change. This role got the name of 'följeforskare' (literal translation from Swedish is 'following' or 'companion' researcher). Together we will explore what makes "följeforskning" special in terms of benefits and challenges, why it is especially relevant in accelerating the transition to climate neutral cities, and what role it can play for both cities and national support platforms.

#37: Klimatinvesteringar och klimatinvesteringsplaner

Viable Cities Klimatfrukost
Investeringar för klimatomställning kan skapa såväl affärsmöjligheter som en mer hållbar stad. Forskning visar att klimatinvesteringar kan generera stora vinster, både direkta ekonomiska vinster och mervinster som arbetstillfällen, renare luft och bättre hälsa. Under denna Klimatfrukost dyker vi ned i vad det innebär att göra klimatinvesteringar och hur klimatinvesteringsplaner tar form.

#21: Från EU till Karlstad – cirkulär ekonomi för klimatneutrala städer

Viable Cities Klimatfrukost
Naturen är ett bra exempel på ett cirkulärt system, ingenting blir skräp som måste tas om hand, allt återskapas till något nytt. För att hålla den globala temperaturhöjningen under 1,5 grader behöver vi hitta cirkulära system för de resurser vi använder oss av. Under Klimatfrukost 21 gick vi från breda penseldrag i EU och till lokala initiativ i Karlstad. Hur kan den cirkulära ekonomin i högre grad bidra till klimatomställningen?

#20: Bygga i trä – både hållbart och hållfast

Viable Cities Klimatfrukost
Mycket av de utsläpp vi behöver komma till bukt med kommer ifrån byggande, bland annat från de material man använder sig av, till exempel betong. Men det går att använda andra material, skogen bidrar med ett material som är både hållfast och hållbart. Hållbart byggande i trä är temat för Klimatfrukost 20, där vi gästas av Tomas Nord från RISE/Smart Housing Småland och Britt-Inger Brisádottir, utvecklingsstrateg, Gustaf Ulander, projektledare, båda från Skellefteå kommun.

#19: Ett djupdyk i Klimatkontrakt 2030

Viable Cities Klimatfrukost
Vi gästas denna frukost av vår programchef Olga Kordas som utvecklar tankarna kring Klimatkontrakt 2030s innersta väsen, och av Henrik Johansson från Växjö kommun samt Charlotte Brynielsson från Kalmar kommun. Båda kommuner är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030 och kommer berätta om värdet av klimatkontrakt, den iterativa processen, vad de har åstadkommit och planerna framöver. Välkomna till Viable Cities Klimatfrukost 2022!

#18: Lika barn leka bäst – nordisk samverkan för accelererat klimatarbete

Viable Cities Klimatfrukost
Under två år har Viable Cities genom projektet Nordic Transition Partnership stöttat nordisk samverkan mellan små och medelstora städer för att påskynda klimatarbetet med ett speciellt fokus på cirkulär ekonomi. I denna Klimatfrukost gästades vi av Ulrika Holmgren från Smart Innovation Norway som leder projektet, samt Pelle Hallberg från Gästrike återvinnare i Gävle och Elisabet Farner från Kristianstads kommun med lång erfarenhet av nordisk samverkan som delar med sig av utmaningar och framgångsfaktorer.

#16: Investeringsplaner för klimatneutrala städer

Viable Cities Klimatfrukost
Investeringar för klimatomställning kan skapa såväl affärsmöjligheter som en mer hållbar stad. Forskningen visar att klimatinvesteringar kan generera stora vinster, både direkta ekonomiska vinster och mervärden som arbetstillfällen, renare luft och bättre hälsa. Under höstens fjärde Klimatfrukost fick vi höra mer om utvecklingsprojektet Klimatinvesteringsplaner. Medverkande: Charlotta Möller från Viable Cities presenterade essensen från arbetet. Tommy Mikelsen från Svensk Exportkredit och Jonas Kamleh, miljöstrateg Malmö stad, reflekterade kring detta.

#15: Digitala verktyg som stöd i klimatomställningen

Viable Cities Klimatfrukost
I arbetet med Klimatkontrakt 2030 har Viable Cities identifierat fyra områden som strategiskt viktiga för klimatomställningen i städer. I våras fick Ramboll i uppdrag att tillsammans med oss utveckla en strategi för ett av dessa områden. Under klimatfrukost #15 får vi höra mer om hur digitalisering och digitala verktyg kan stötta omställningen till klimatneutrala och hållbara städer.

#14: Medborgarna som medskapare i klimatomställningen

Viable Cities Klimatfrukost
I våras fick Anthesis i uppdrag av Viable Cities att utveckla en strategi för hur medborgare och civilsamhället kan engageras som medskapare i stadens framtid. Genom bland annat workshops och intervjuer har Anthesis, tillsammans med sina samarbetspartners Actinate och Sustainable 3.0, samlat in information som analyseras och nu resulterar i rekommendationer om en möjlig väg framåt.

#10: Special – Allan Larsson om resan in i klimatomställningen

Viable Cities Klimatfrukost
Allan Larsson har sedan programmet startade varit ordförande för Viable Cities styrelse, och har gjort ovärderliga insatser för vår utveckling. Vid årsstämman den 15 april lämnar han över till en ny ordförande. Mycket har hänt under resans gång och vi tar nu tillfället i akt och låter Allan Larsson utveckla sina tankar om resan med Viable Cities och hållplatser på vägen. Per Grankvist, vår chief storyteller, leder samtalet.

#09: Medborgarengagemang i Hammarby sjöstad

Viable Cities Klimatfrukost
För att snabba på klimatomställningen behöver alla i samhället engageras. Projektet Hammarby Sjöstad 2.0 i Stockholm är ett medborgarinitiativ för att minska klimatavtrycket i stadsdelen. I projektet samarbetar 55 bostadsrättsföreningar med 12 500 boende, företag, forskare och Stockholms stad för att bli klimatneutrala år 2030. I stadsdelen verkar också Viable Cities projekt Sharing Cities Sweden genom att undersöka hur medborgarengagemang och en aktiv delningskultur kan bidra till klimatomställningen i svenska städer.

#08: Ekosystemtjänsten – Ett tak, fem möjligheter

Viable Cities Klimatfrukost
Ekosystemtjänster kan definieras som ekosystemens direkta och indirekta bidrag till människors välbefinnande, och det är temat för Klimatfrukost 8. Utgångspunkten för dagens samtal är projektet Ett tak, fem möjligheter – Marknadsdriven utveckling av ekosystemtjänster, som finansierats av Viable Cities. Projektet har analyserat hur fem olika typer av tak – med fokus på vatten, energi, odling, rekreation och biologisk mångfald – kan påverka en fastighets ekonomi och vilka samhällsekonomiska vinster de kan generera.

#06: Så kraftsamlar Lund sin hållbarhetskommunikation

Viable Cities Klimatfrukost
För att ställa om till klimatneutrala och hållbara städer behöver vi kommunicera med medborgare, näringsliv och många andra intressenter. Kommunikatörer finns ofta placerade både centralt i kommunerna och ute i förvaltningar samt kommunala bolag. För att skapa mer kraft i kommunikationsinsatserna har Lunds kommun formulerat en strategi för att samordna hållbarhetskommunikationen över alla förvaltningar.

#05: Innovationsledning för hållbara och klimatneutrala städer

Viable Cities Klimatfrukost
Under 2019 gjorde Viable Cities och Vinnova en inventering av 15 kommunprojekt kring behov av stöd till innovationsledning, att arbeta långsiktigt och systematiskt med innovation. Den visade att många arbetar aktivt med frågan men att mer stöd efterfrågas. Som ett svar på behovet drar nu ett projekt igång för att utveckla kompetens, metoder, modeller och verktyg för innovationsledning så att städer snabbare och effektivare kan bli klimatneutrala.

#04: Framtidens mobilitet i klimatneutrala, hållbara och tillgängliga städer

Viable Cities Klimatfrukost
Klimatfrukost 4 arrangerades i samarbete med vårt systerprogram Drive Sweden och fokuserarde på olika pusselbitar som är nödvändiga i omställningen mot ett transportsystem som är hållbart, säkert och tillgängligt för alla. Inspiratörer är Peter Hafmar, Autonomous drive strategist, NEVS och Suzanne Andersson, utvecklingsstrateg Trafikkontoret Göteborgs stad.

#03: Finansiell omställning för klimatneutrala städer

Viable Cities Klimatfrukost
Välkommen till en inspirerande, kravlös Klimatfrukost, alltid med teman som är angelägna i omställningen till klimatneutrala städer. Den här gången handlar det om den finansiella omställningen som vi behöver för klimatomställningen. Medverkar gör Fedra Vanhuyse, Stockholm environmental institute, och Björn Bergstrand, Kommuninvest, och Charlotta Möller, Viable Cities finans- och upphandlingsstrateg.

#02: Så kan vi visualisera klimatomställningen

Viable Cities Klimatfrukost
Flera svenska städer arbetar med omställningen till klimatneutrala städer 2030 inom ramen för Viable Cities. Under klimatfrukost 2 delar Umeå, Uppsala och Malmö med sig av sina erfarenheter från arbetet med att visualisera klimatomställningen utifrån några utvecklingsprojekt där olika verktyg använts. Välkommen till ett inspirerande, kravlöst möte med teman som är angelägna i omställningen till klimatneutrala städer.

#01: 5 sätt att involvera medborgarna i klimatomställningen – på riktigt

Viable Cities Klimatfrukost
För att klimatomställningen ska fungera måste medborgarna involveras, inte bara vid enstaka tillfällen och i en viss fråga utan alltid och när det gäller allt. Hur ska det gå till egentligen? Under vår första klimatfrukost berättar Edward Andersson från Democratic Society om fem sätt att involvera medborgarna – på riktigt. Charlotte Gustafsson-Brynielsson, Växjö kommun, berättar hur de arbetar med medborgarengagemang.