Cirkulära gallerior och återbruksbutiker är platser, fysiska eller digitala, som lyfter fram olika cirkulära koncept i form av exempelvis second hand, vintage, remake, reparationer, hyrtjänster, renoverad teknik och svinn- och resurssmarta produkter.
I Klockardalsparken har Skellefteå kommun arbetat med fem olika naturbaserade lösningar för att förbättra hälsa och välmående i staden. Parken fungerar nu som en broms för regnvattenflöden och en del av ytan, som nu är en våtmarksäng, stärker dessutom den biologiska mångfalden.
I Göteborg samarbetar kommunen med lokala fastighetsägare genom mobilitetsavtal. Avtalen innebär att ägarna kan bygga färre parkeringsplatser om de istället istället erbjuder de boende andra sätt att resa på, till exempel tillgång till bilpool, kollektivtrafikkort och lastcyklar.
Business Region Göteborg, Göteborgs Stad och Nordstans affärscentrum har tillsammans utvecklat Sveriges första mobilitetshotell, där sex olika aktörer samverkar för att öka andelen gröna och utsläppsfria transporter i innerstaden.
I Göteborg har Framtidenkoncernen utvecklat en mobilitetsstrategi som syftar till att göra det enklare för sina hyresgäster att inte resa med (egen) bil – både genom att erbjuda hållbara alternativ och genom tillgång och prissättning av parkering.
I Nacka kommun råder en urban utveckling med bebyggelse av nya bostäder och exploatering av orörd mark. Nybyggnation innebär exploatering av mark med höga naturvärden. För att inte skyddade arter i sumpskogen ska påverkas negativt, vidtar Nacka flera skyddsåtgärder som också skapar mer engagemang.
I Lund finns världens största lågtempererade fjärrvärmenät, som värms upp fossilfritt. Där värmer MAX IV-laboratoriet och forskningsanläggningen ESS staden genom restvärme. Målet är att även andra delar av Lund ska få lågtempererad värme i näten framåt. Då kan Lund växa utan att utsläppen från fjärrvärmen ökar!
Det finns bara fördelar med att bli ett energismart företag; för ekonomin, för arbetsmiljön och inte minst genom minskad negativ klimatpåverkan och utsläpp. I Eskilstuna kommun genom Energi Evolution Center, skräddarsys de energismarta lösningarna efter företagens behov för att bli mer energismarta – genom Energitrappan!
Sedan två år tillbaka kan små och medelstora företag i Linköpings kommun söka testbäddscheckar. Syftet är att snabba på klimatomställningen genom att ge företag utrymme att tillsammans med kommunala bolag kunna testa innovativa idéer i verkligheten. Och de positiva resultaten har inte låtit vänta på sig.
I Umeå har näringslivet och kommunen sedan länge arbetat tillsammans för att minska klimatutsläppen och nå klimatmålen. Det började med ett samarbete kring mat- och jordbruksfrågor, och sedan 2021 medverkar 56 företag från alla möjliga sektorer i Umeå Klimatfärdplan.
Genom enkla tekniska lösningar och beteendeförändringar kapas drastiskt energitopparna i storköken i Uppsala. Resultatet ger både lägre energibehov totalt och minskade energikostnader.
Tänk dig en byggarbetsplats som är nästan tyst, och som inte luktar avgaser. En utopi? Nej. Just nu byggs en ny förskola, Ottfjället, i Östersunds kommun och det gör de utan fossila utsläpp.