Motståndskraftiga och hållbara livsmedelssystem är en viktig del i arbetet för klimatneutrala och klimatanpassade städer och samhällen. Hur kan vi gå från forskning till omställning? Hur samverkar vi för att bygga kunskap och förståelse för systemet tillsammans, och skapa en gemensam målbild? Och hur kan staden bidra till matproduktionen?
Under denna frukost diskuterar vi rättvis omställning. Hur skapar vi en ekonomi som som är så rättvis och inkluderande som möjligt, som skapar anständiga arbetsmöjligheter och inte lämnar någon utanför?
I nästan alla de städer i Klimatneutrala städer 2030 finns ett lärosäte. Hur kan de bidra till klimatomställningen, förutom med forskning och utbildning? Under klimatfrukost 33 utforskar vi hur lärosätena kan accelerera sitt bidrag till klimatomställningen genom samverkan på nya sätt.
I Umeå satsar man på att attrahera arbetskraft genom Gateway Umeå bland annat utifrån livsstilsaspekter och hållbarhet.
Inom satsningen Klimatledarkommunerna för offentlig upphandling har Fossilfritt Sverige arbetat tillsammans med Helsingborg, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund för att identifiera vilka utmaningar som finns med att införa klimatkrav i den offentliga upphandlingen.
Umeå ingick som enda svenska kommun i OECD-programmet för cirkulär ekonomi, som går ut på att minimera avfall och maximera återvinning och återanvändning av resurser.
I Umeå har näringslivet och kommunen sedan länge arbetat tillsammans för att minska klimatutsläppen och nå klimatmålen. Det började med ett samarbete kring mat- och jordbruksfrågor, och sedan 2021 medverkar 56 företag från alla möjliga sektorer i Umeå Klimatfärdplan.
Under Transition Lab Forum 9 träffades en rad nyckelaktörer som på olika sätt arbetar med frågan klimatsmart mobilitet. Det handlade bland annat om mobiltetshubbar och delad mobilitet; helt enkelt: Hur klarar vi våra vardagsresor utan egen bil? Vi fick också en inblick i värdstaden Helsingborgs arbete med klimatomställningen. Evenemanget arrangerades tillsammans med Drive Sweden under H22.
Gävle, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm och Umeå. De är de svenska kommuner som är en del av EUs mission om klimatneutrala städer 2030. Vad betyder det för städerna som kom med? Och hur kan det bidra till klimatomställningen i alla svenska städer?
Under Transition Lab Forum 8 fick vi ta del av erfarenheter från Skellefteå som en del i omställningen i norra Sverige, och vi utforskade några nyckelfrågor i omställningsprocessen och Klimatkontrakt 2030 – flernivåstyrning, hållbart byggande, affärsstrategier för hållbarhet och medborgarengagemang. Kraften i omställningen i norr är ett gyllene tillfälle att nyttja för att snabba på klimatomställningen i hela Sverige och i omvärlden.
Viable Cities mission är klimatneutrala och hållbara städer till år 2030. Drive Swedens vision är att skapa hållbara och säkra mobilitetssystem för människor och gods som är tillgängliga för alla. Nu inleder vi ett samarbete för att med gemensamma krafter skynda på klimatomställningen: Klimatsmart mobilitet 2030. Under vårt första gemensamma event som utforskade vi omställningen till klimatneutral mobilitet i städer med hjälp av internationella utblickar, paneldiskussioner och inspirerande exempel.
Säsongens sista klimatfrukost handlade om cirkulär ekonomi. Vi gästades av Liv Öberg, projektledare i Umeå kommun. Umeå ingick som enda svenska kommunen i OECD-programmet för cirkulär ekonomi. Hon hade sällskap av Stina Behrens, Barkarby Science, som driver innovation för hållbar stadsutveckling i Järfälla tillsammans med kommunen och andra aktörer.
Säsongens sista klimatfrukost handlade om cirkulär ekonomi. Vi gästades av Liv Öberg, projektledare i Umeå kommun. Umeå ingick som enda svenska kommunen i OECD-programmet för cirkulär ekonomi. Hon hade sällskap av Stina Behrens, Barkarby Science, som driver innovation för hållbar stadsutveckling i Järfälla tillsammans med kommunen och andra aktörer.
Under 2019 gjorde Viable Cities och Vinnova en inventering av 15 kommunprojekt kring behov av stöd till innovationsledning, att arbeta långsiktigt och systematiskt med innovation. Den visade att många arbetar aktivt med frågan men att mer stöd efterfrågas. Som ett svar på behovet drar nu ett projekt igång för att utveckla kompetens, metoder, modeller och verktyg för innovationsledning så att städer snabbare och effektivare kan bli klimatneutrala.
Hur kan vi i praktiken snabba på omställningen till klimatneutrala och inkluderande städer till 2030 med digitala verktyg som möjliggörare.? Vi får exempel på digitala verktyg som används, men också vad de använts till och varför. Vi kommer fokusera dels på visuella modelleringar för analys och beslutsfattande och dels på hur medborgarna kan involveras i stadsutveckling med hjälp av Minecraft.
För att öka vår omställningsförmåga behöver vi göra vägvalen mer konkreta och begripliga för fler. Här kan digitala verktyg, till exempel digitala tvillingar, vara en värdefull hjälp. En digital tvilling är enkelt uttryckt en digital kopia av en stad som gör det möjligt att “på ritbordet” testa och experimentera möjliga sätt att utveckla staden. Och inte minst skapa upplevelser, väcka känslor och engagemang som kan bidra till nya beteenden.
Flera svenska städer arbetar med omställningen till klimatneutrala städer 2030 inom ramen för Viable Cities. Under klimatfrukost 2 delar Umeå, Uppsala och Malmö med sig av sina erfarenheter från arbetet med att visualisera klimatomställningen utifrån några utvecklingsprojekt där olika verktyg använts.
Välkommen till ett inspirerande, kravlöst möte med teman som är angelägna i omställningen till klimatneutrala städer.
Forum 3 handlar om hur hållbara samhällen kan formas av alla tillsammans, utifrån ett konkret, praktiskt perspektiv med inspiration och goda exempel, både för att engagera invånare och för att utforma lokala klimatkontrakt. Dag 2 fokuserar vi på finansieringen av klimatomställningen och hur medborgarna engageras i den.
Forum 3 handlar om hur hållbara samhällen kan formas av alla tillsammans, utifrån ett konkret, praktiskt perspektiv med inspiration och goda exempel, både för att engagera invånare och för att utforma lokala klimatkontrakt. Dag 1 koncentrerar vi oss på olika vägar till medborgarengagemang.