I Klockardalsparken har Skellefteå kommun arbetat med fem olika naturbaserade lösningar för att förbättra hälsa och välmående i staden. Parken fungerar nu som en broms för regnvattenflöden och en del av ytan, som nu är en våtmarksäng, stärker dessutom den biologiska mångfalden.
Gent är en stad i belgiska Flandern med cirka 265 000 invånare. Gent är en växande stad med ökande konkurrens om utrymmet i staden. Staden har länge fokuserat på användningen av stadens gator och allmänna ytor för att göra staden mer socialt och miljömässigt hållbar.
Under denna frukost diskuterar vi rättvis omställning. Hur skapar vi en ekonomi som som är så rättvis och inkluderande som möjligt, som skapar anständiga arbetsmöjligheter och inte lämnar någon utanför?
RISE samlat en rad olika kommuner, byggbolag och andra behovsägare för att utveckla markanvisningsprocessen genom en ny gemensam standard för strategisk kravställning. Projektets mål är att underlätta för en mer hållbar bygg- och anläggningssektor, minska matchningsförluster och stärka tydligheten aktörer emellan.
Området Rosendal i Uppsala har uppmärksammats för sina nyskapande metoder med fokus på hållbarhet. Nu påbörjas utvecklingen av den fjärde etappen, där ambitionen höjs ytterligare och stadsdelen ska bli klimatpositiv. I april inleds markanvisningstävlingen, då företag får skicka in sina förslag på bostäder med minimal klimatpåverkan.
Strax väster om Linköpings innerstad ligger den nya stadsdelen Vallastaden. Visionen har varit att skapa en varierad boendemiljö med människan i fokus. Under åren har en kunskapsbas byggts upp, till stöd för alla de många besökarna.
Örebros nya bostadsområde Tamarinden i Sörbyängen planeras för att bli en hållbar och smart stadsdel där vi skapar förutsättningar för människor att mötas och där husen delar energi.
I Barkarby ska fram till 2035 utvecklas 14 000 nya bostäder för 30 000 nya Järfällabor, tusentals nya arbetsplatser i innovativa och funktionella kontor och lokaler för handel, service, utbildning, idrott, hälsa och kultur.
Borås vill visa att det är möjligt att bygga ny stad och lyfta fram alla de hållbarhetsnyttor det kan medföra. Resurseffektiv markanvändning, möjlighet att utveckla urbana kvaliteter samt hållbar mobilitet är bara några aspekter som fokuseras i Gässlösa.
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden. Totalt planeras för minst 12000 nya bostäder och 35000 nya arbetsplatser.
Kalmar vill genom dialog och engagemang från berörda se hur Gamla industriområdet kan utvecklas till en del av innerstaden på ett hållbart sätt och stå robust inför kommande klimatförändringar. Allt inom ramen för ett EU-finansierat New European Bauhaus-projekt.
Myran är Enköpings största stadsutvecklingsprojekt och en katalysator för Enköpings klimatomställning. Det kommunikationsnära området ska utvecklas till en modern mötesplats för handel, affärer och bostäder.
I Gävle pågår utvecklingen av stadsdelen Näringen. Det innebär stora satsningar på innovation och teknikutveckling och ett särskilt fokus på att hitta nya lösningar för mobilitet, klimatanpassning, minskad klimatpåverkan och social hållbarhet.
I Lund pågår utvecklingen av stadsdelen Brunnshög som siktar mot att ligga längst fram i utvecklingen inom alltifrån stora tekniska system, som spårväg och fjärrvärme, till mindre initiativ, som regntunnor och bilpoolsmedlemskap. En stadsdel som är hållbar – på riktigt.
I centrala Nacka utvecklas en stadsdel utifrån ett naturbant koncept där det urbana och naturen möts på nya sätt. Detta skapar en stadsmiljö med större kontraster och variation, där naturen och den befintliga topografin får ta större plats och påverka både den fysiska och sociala miljön.
Hur kan innovationsstöd bidra till hållbar samhällsbyggnad? I intervjuer och fokusgrupper med kommuner, samverkansplattformar och näringslivsaktörer har Sweco tittat närmare på aktörernas erfarenheter av framgångsfaktorer och systemutmaningar. Här presenteras delar av resultaten.
Ett regionalt klimatkontrakt – vad är det? Under 2022 utforskade Viable Cities tillsammans med länsstyrelserna och regionerna i Västerbotten och Norrbotten detta.
För att snabba på klimatomställningen behöver alla i samhället engageras. Projektet Hammarby Sjöstad 2.0 i Stockholm är ett medborgarinitiativ för att minska klimatavtrycket i stadsdelen. I projektet samarbetar 55 bostadsrättsföreningar med 12 500 boende, företag, forskare och Stockholms stad för att bli klimatneutrala år 2030. I stadsdelen verkar också Viable Cities projekt Sharing Cities Sweden genom att undersöka hur medborgarengagemang och en aktiv delningskultur kan bidra till klimatomställningen i svenska städer.