In Sweden, several researchers have worked closely together with cities and national innovation actors to support them in steering sustainability transitions by contributing to learning from practice, increased reflexivity and helping to identify evidence about system change. This role got the name of 'följeforskare' (literal translation from Swedish is 'following' or 'companion' researcher). Together we will explore what makes "följeforskning" special in terms of benefits and challenges, why it is especially relevant in accelerating the transition to climate neutral cities, and what role it can play for both cities and national support platforms.
Runt världen mobiliserar många aktörer för att skapa hållbara platser, besök och evenemang. Flera av städerna i satsningen Klimatneutrala städer 2030 utforskar hur evenemang kan vara motorer för omställning till klimatneutralitet. Välkommen till Klimatfrukost #34.
I nästan alla de städer i Klimatneutrala städer 2030 finns ett lärosäte. Hur kan de bidra till klimatomställningen, förutom med forskning och utbildning? Under klimatfrukost 33 utforskar vi hur lärosätena kan accelerera sitt bidrag till klimatomställningen genom samverkan på nya sätt.
I Umeå satsar man på att attrahera arbetskraft genom Gateway Umeå bland annat utifrån livsstilsaspekter och hållbarhet.
Dacapo Mariestad är en kommunal utbildningsplattform som erbjuder YH-utbildningar i egen regi och universitets- och högskoleutbildningar i samverkan med andra aktörer. Man arbetar aktivt med att bidra till målen i Agenda 2030 bland annat genom utbildningar inom byggnadsvård och naturbaserade tjänster.
I Göteborg arbetar man aktivt med kompetensförsörjning kopplat till klimatomställning bland annat inom batteri- och fordonsindustriområdet. Här har man också tillsammans med regionala aktörer skapat plattformen MoveToGothenburg för att attrahera arbetskraft.
I Trollhättan kommer ett industricampus skapas som en del i arbetet med kompetensförsörjning och att attrahera talanger. En avsiktsförklaring har signerats mellan Högskolan Väst, Innovatum Science Park, det kommunala bolaget Kraftstaden och Polestar.
Nacka har utvecklat Vercity – en möjliggörare för att stärka kompetensförsörjningen och det kontinuerligt lärande för att möta behoven av bland annat kompetens inom klimatomställning.
I rapporten Behoven av gröna kompetenser beskriver Stockholm stadens intressen mot huvudmän för utbildning men visar också på vilket ansvar man själv tar.
Sting Bioeconomy ska bidra till att utveckla innovationer inom området skogsbaserad bioekonomi och öka antalet snabbväxande företag inom området. Satsningen är ett samarbete mellan Paper Province, Region Värmland, Karlstad Kommun och Sting.
Sting Bioeconomy ska bidra till att utveckla innovationer inom området skogsbaserad bioekonomi och öka antalet snabbväxande företag inom området. Satsningen är ett samarbete mellan Paper Province, Region Värmland, Karlstad Kommun och Sting.
Navet är en av Klimatneutrala Borås partners och står ofta värd för olika insatser som exempelvis dialoger med unga medborgare.
Under våren 2023 genomförde 2047 Science Center ett flertal hackatons med elever i årskurs 2 på gymnasiet inom ramen för arbetet med Klimatneutrala Borlänge 2030. Eleverna uppdrag kring en av de transportutmaningar som innovationsteamet för Klimatneutrala Borlänge 2030 identifierat.
Bakom Urban ICT Arena står Stockholms stad, Region Stockholm, KTH, ABB, Ericsson, IBM, RISE och Stockholms universitet. Med utgångspunkt i behov från offentlig sektor utvecklar man nya lösningar för hållbara städer.
I Kristianstad är Krinova partner i arbetet med att bli klimatneutral stad med bland annat en inriktning mot livsmedel.
Barkarby Science verksamhet utgår från de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och fokuserar på följande fyra programområden: den klimatsmarta staden, den cirkulära staden, framtidens mobilitet och den attraktiva staden.
I Lund Innovation District kopplas miljöer och aktörer ihop för att skapa synergier och för att kunna stödja en mer komplex transformation med tvärvetenskapliga behov. Kulturella och kreativa näringar har en viktig roll i arbetet med en digital, hållbar och grön omställning. Uppdraget att leda det samskapande arbetet har getts till innovationsplattformen Future by Lund.
STUNS – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle är en samverkansplattform somtar sin utgångspunkt utgångspunkt i Uppsala läns regionala utvecklingsstrategi samt Agenda 2030-strategin.
Helsingborg Innovation District (HEIDI) är namnet på stadens nya innovationsdistrikt som nu tar form i Oceanhamnen. Syftet är att skapa en gemensam arena som främjar innovationssamarbeten för nya smarta lösningar och affärsidéer, inte minst kopplade till de klimatutmaningar som staden står inför.
Science Park Borås är en partner i Klimatneutrala Borås och bidrar med att formulera och genomföra gemensamma åtaganden med syfte att ge en skjuts till det gemensamma arbetet med hållbar samhällsutveckling som är mer än teknisk innovation.
Växjö samverkar med andra kommuner, företag och science parks inom ramen för Sustainable Småland.
Gothenburg Green City Zone är en zon i Göteborg där framtidens transportsystem utvecklas och testas. Målsättningen är ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem vad gäller ny teknik i både fordon och infrastruktur.
Umeå Energi har inlett ett samarbete med Liquid Wind för etablering av elektrobränsleanläggning. Genom att fånga in koldioxid från Dåva kraftvärmeverk tar man ytterligare steg på vägen mot cirkulära flöden för att nå klimatneutralitet år 2030. Med satsningen hoppas man också kunna attrahera andra företag.
Eskilstuna Logistik och Etablering AB är ett kommunalt bolag som ger möjligheter till företagande med fokus på hållbara logistiklösningar. Tillsammans med kommunens näringslivsenhet driver man gemensamt utveckling, affärer och drift av verksamheten.
Örebro stöttar och finansierar initiativ inom Fastighetsnätverket som vänder sig till personer i regionan som arbetar med energi- och miljöfrågor inom fastighetsbranschen. Man erbjuder studiebesök, erfarenhetsträffar och utbildningar för våra medlemmar och arbetar aktivt för att nå våra klimatmål.
I Kalmar genomför man företagsbesök och på agendan står klimatfrågorna och kommunens ambitioner att bli klimatneutral 2030.
Kristianstad har en stor jordbrukssektor och livsmedelsindustri. Därför har man dragit igång initiativet Mer kol i marken – lokal samverkan kring kolinlagring i jordbruksmark för att öka kolinlagringen i marken och samtidigt stärka ett långsiktigt och konkurrenskraftigt livsmedelssystem.
Klimatverkstaden är en kurerad process för att skapa nya sätt att prata med varandra – företag och kommun – om resan mot ett klimatneutralt Umeå. Metodiken har utvecklats tillsammans med RISE och nu bjuds fler företag in och metoden exporteras till flera städer i Sverige.
Borlänge genomförde i maj 2023 en framgångsrik företagardag med fokus på klimatomställningen där över 150 näringsidkare deltog.
I Mariestad använder man spel och nudging i sin medborgardialog. I ett av spelen kan företagen medverka och beskriva hur de jobbar med klimatanpassning, vilket också ger dem en fin exponering gentemot potentiella kunder, partners och medarbetare.
Ystadmodellen är en konkret vägledning som steg för steg visar hur företag kan arbeta för att skapa förutsättningar för affärsutveckling, genom att se de globala målen som ett smörgåsbord för nya affärer.
Konkurrenskraftiga företag i klimatneutrala städer – hur skapar vi bra förutsättningar för det? Under denna Klimatfrukost utforskar vi samverkan kommun-näringsliv och hur synergieffekter kan skapas.
I klimatfrukost 28 utforskar vi tillsammans med våra gäster på vilka olika sätt som företag kan engagera sig i städernas klimatomställning och vad som är framgångsfaktorerna bakom. I många 2030-städer ingår till exempel kommun och företag lokala klimatkontrakt.
Hur kan studenter accelerera omställningen till Klimatneutrala städer 2030? På Klimatfrukost 27 medverkar STUNS i Uppsala som i länge arbetat med att utveckla samverkanskonceptet Stories, ett koncept där studenter inom ramarna för sina studier löser hållbarhetsutmaningar.
Höstens första klimatfrukost handlade om klimatomställningen med fokus på skolor. Fossilmuseum som skolövning och klimathack diskuterades. Vi gästades av Roger Hildingsson vid Lunds universitet, Sara Vikström Olsson från Naturskyddsföreningen och Jonas Franzén på Göteborgsregionen.