I dagens städer reser vi på ett sätt som är ohållbart, genererar stora utsläpp och använder mycket mer resurser än vad planeten tål och detta skapar samtidigt ojämlika villkor för medborgare. För att kunna ställa om mobilitet och platser för en klimatneutral framtid behövs radikal implementering av befintliga och nya lösningar som kan skalas upp och skapa det nya normala. Under Transition Lab Forum 16 i Göteborg kommer vi fördjupa oss i framtidens platser och mobilitet som nyckelfråga i omställningen till Klimatneutrala städer 2030.
In Sweden, several researchers have worked closely together with cities and national innovation actors to support them in steering sustainability transitions by contributing to learning from practice, increased reflexivity and helping to identify evidence about system change. This role got the name of 'följeforskare' (literal translation from Swedish is 'following' or 'companion' researcher). Together we will explore what makes "följeforskning" special in terms of benefits and challenges, why it is especially relevant in accelerating the transition to climate neutral cities, and what role it can play for both cities and national support platforms.
På Klimatarena Stockholm samarbetar företag, offentliga aktörer och akademi för en klimatdriven verksamhetsutveckling i Stockholms län.
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden. Totalt planeras för minst 12000 nya bostäder och 35000 nya arbetsplatser.
Hållbarhet blir standard arbetar för att smarta, innovativa och hållbara lösningar från lyckade pilotprojekt ska bli standard i hela staden. Detta genom att utveckla en analysmetod för att kunna skala upp och standardisera hållbara innovativa lösningar för byggnader, transporter och utemiljö, och ta fram riktlinjer för samverkan för att effektivt involvera rätt aktörer och lösningar i processen för att utveckla staden, både när det gäller nya och befintliga områden
Under Transition Lab Forum 13 i Kristianstad fördjupar vi oss i hur klimatanpassning och klimatomställning kan integreras i utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem, som är mer resilient, med ökad konkurrenskraft och som bidrar till ett gott liv för alla inom planetens gränser. Vad görs idag, och hur kan vi ytterligare snabba på arbetet i omställningen till klimatneutrala städer och samtidigt anpassa samhället till ett förändrat klimat och skapa konkurrenskraft och ett gott liv för alla?
Hur vi transporterar oss själva och varor är en av de största utmaningarna för att nå klimatneutralitet. På Transition Lab Forum 12 gör vi ett djupdyk i framtidens mobilitet som nyckelfråga för omställning till klimatneutrala och hållbara städer till år 2030. Vilka metoder och arbetssätt finns för hur aktörer kan leda och arbeta tillsammans för att främja klimatsmart mobilitet för att snabba på omställningen till klimatneutrala städer?
Samhällsbyggande och växande städer kräver stora mängder resurser. Hur vi använder resurser är därför av stor vikt för möjligheten att hålla nere klimatpåverkan. På Tranistion Lab Forum 11 sätter vi fokus på hur vi kan använda våra resurser på ett effektivt och hållbart sätt, till exempel hur återbruk kan få ett större utrymme vid nybyggnation och renovering. Vi berör ämnen som innovationsupphandlingar och markanvisningstävlingar, hur det kan användas för att göra den byggda miljön mer klimatsmart.
Hur kan innovationsstöd bidra till hållbar samhällsbyggnad? I intervjuer och fokusgrupper med kommuner, samverkansplattformar och näringslivsaktörer har Sweco tittat närmare på aktörernas erfarenheter av framgångsfaktorer och systemutmaningar. Här presenteras delar av resultaten.
I klimatfrukost 28 utforskar vi tillsammans med våra gäster på vilka olika sätt som företag kan engagera sig i städernas klimatomställning och vad som är framgångsfaktorerna bakom. I många 2030-städer ingår till exempel kommun och företag lokala klimatkontrakt.
Framgångsrika hållbara lösningar från pilotprojekt måste flyga vidare – så att hållbarhet blir standard i hela städer och kommuner. Projektet Hållbarhet blir standard har tagit fram en ett verktyg för att säkerställa att så sker.
The transition to become climate neutral 2030 requires that cities work in new ways. In this climate breakfast we explore how the cities of Valencia and Stockholm have handled this challenge in terms of leadership, organisation and capacity building.
För att snabba på klimatomställningen behöver alla i samhället engageras. Projektet Hammarby Sjöstad 2.0 i Stockholm är ett medborgarinitiativ för att minska klimatavtrycket i stadsdelen. I projektet samarbetar 55 bostadsrättsföreningar med 12 500 boende, företag, forskare och Stockholms stad för att bli klimatneutrala år 2030. I stadsdelen verkar också Viable Cities projekt Sharing Cities Sweden genom att undersöka hur medborgarengagemang och en aktiv delningskultur kan bidra till klimatomställningen i svenska städer.
Ekosystemtjänster kan definieras som ekosystemens direkta och indirekta bidrag till människors välbefinnande, och det är temat för Klimatfrukost 8. Utgångspunkten för dagens samtal är projektet Ett tak, fem möjligheter – Marknadsdriven utveckling av ekosystemtjänster, som finansierats av Viable Cities. Projektet har analyserat hur fem olika typer av tak – med fokus på vatten, energi, odling, rekreation och biologisk mångfald – kan påverka en fastighets ekonomi och vilka samhällsekonomiska vinster de kan generera.
Carl Mossfeldt leder samtal med fyra politiker från Göteborgs Stad: Blerta Hoti, Kommunalråd (S), Grith Fjeldmose, Kommunalråd (V), Karin Pleijel, Kommunalråd (MP) samt Emmyly Bönfors Jansson (C). Viable Cities Allan Larsson och Gunnar Björkman, STockholms stad reflerterar kring vägen framåt och programchef Olga Kordas avslutar konferensen.