I Göteborg ligger stort fokus på medborgarna och att utveckla stadens förmåga att skapa och tillvarata medborgarengagemang i klimatomställningen.
Göteborg krokar arm med Falköping.
I Göteborg ligger stort fokus på att utveckla stadens förmåga att skapa och tillvarata medborgarengagemang i miljö- och klimatomställningen, och under våren 2024 genomförde staden ett medborgarråd, där 30 personer fick bidra med tankar och förslag på hur staden kan engagera och involvera invånarna i klimatomställningen. Göteborg jobbar också med en bred verktygslåda som innehåller mobilitet, klimatneutralt byggande, cirkulär ekonomi, odling, grön infrastruktur och naturbaserade lösningar, och mycket mer.
I Göteborg finns tre stora fokus; att ta fram ett strategiskt underlag för hur Göteborg kan nå sina klimatmål, att utveckla stadens förmåga att skapa och tillvarata medborgarengagemang och delaktighet i miljö- och klimatomställningen, och att öka stadens omställningsförmåga genom tätt samarbete med forskare. För att lyckas med omställningen arbetar Göteborgs Stad tillsammans med andra aktörer i Göteborgssamhället, och inte minst göteborgarna. Framgångsrika plattformar har utvecklats med näringslivet, akademin, civilsamhället och andra offentliga myndigheter för att främja de större förändringar som krävs inom de områden där ingen enskild aktör har verktyg eller mandat att lösa problemen på egen hand.
Staden består av flera system som behöver förstås och angripas från många håll för att klimatomställningen ska gå fortare. Staden har därför utvecklat åtgärdsportföljer kring sju strategiska prioriteringar inom energi- och industrisystem, mobilitet, transport, avfall, hållbart byggande, cirkulär ekonomi och odling.
Medborgarinvolvering har också stort fokus i staden, och under våren 2024 genomförde Göteborg ett så kallat medborgarråd. 30 personer fick möjlighet att bidra med tankar och förslag på hur staden kan engagera och involvera invånarna i att ställa om samhället för miljön och klimatet.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Salomon Abresparr, processledare för Klimatneutrala Göteborg 2030, salomon.abresparr@miljo.goteborg.se
I Göteborg samarbetar kommunen med lokala fastighetsägare genom mobilitetsavtal. Avtalen innebär att ägarna kan bygga färre parkeringsplatser om de istället istället erbjuder de boende andra sätt att resa på, till exempel tillgång till bilpool, kollektivtrafikkort och lastcyklar.
Business Region Göteborg, Göteborgs Stad och Nordstans affärscentrum har tillsammans utvecklat Sveriges första mobilitetshotell, där sex olika aktörer samverkar för att öka andelen gröna och utsläppsfria transporter i innerstaden.
I Göteborg har Framtidenkoncernen utvecklat en mobilitetsstrategi som syftar till att göra det enklare för sina hyresgäster att inte resa med (egen) bil – både genom att erbjuda hållbara alternativ och genom tillgång och prissättning av parkering.
Göteborg lyfter ytterligare insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Vi vill gå från ett energisystem som är starkt beroende av fossila bränslen och i allt högre grad av bioenergi…
Sharing Cities Sweden är ett nationellt program för delningsekonomi i städer. Programmet syftar till att sätta Sverige på kartan som…
Ett viktigt syfte med att ta fram klimatinvesteringsplaner är att titta på det totala investeringsbehovet för att nå klimatmålen för…
City as a Platform är en innovationssatsning som samlar 18 kommuner och utforskar, testar, implementerar och samverkar kring gemensamma IoT-plattformar…
Satsningen ska ta fram metoder och modeller för hur publika evenemang kan snabba på klimatomställningen i städer. Projektet samlar Sveriges…
Byggmaterial orsakar stora klimatutsläpp i våra städer. Satsningen inriktas på nya sätt att minska uttaget av nytt material och nyttja…
Satsningen ska utforska vägar att locka fler att konsumera mat på mer miljö- och klimatsmarta sätt. Målet är att förstå…
Satsningen ska korta kopplingarna mellan forskning och praktik vad gäller att arbeta med tredimensionell fastighetsindelning (3D) för att inrymma flera…
Göteborg tilldelades i oktober 2024, som en av 20 europeiska städer, EUs Mission Label för sitt arbete med att snabba på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.
Göteborg ingår sedan 2022 i den första kohorten av pilotstäder från tjugoen EU-länder och Horizon 2020-associerade länder, som valts ut för att inleda klimatåtgärder utan motstycke, genom NetZeroCities Pilot Cities-programmet.
Göteborg är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet