Klimatfrukost 39: Utveckla upphandling för att accelerera klimatomställningen

Frågan offentlig upphandling är en central del av omställningen till klimatneutralitet. Upphandling kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva en snabbare omställning till klimatneutrala och hållbara städer, men hur? Hur kan den kommunen ta en ledande roll? Vilka nyckelområden finns? Vilka exempel på nya sätt att arbeta med detta finns idag?

Städerna i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 har engagerat sig i frågan på olika sätt. En av dessa städer är Helsingborg, som vill minska klimatavtrycket från den offentliga konsumtionen. Helsingborg har tagit hjälp av DigitalWellArena som utvecklat Demand Acceleration-metodiken, som innebär att man i praktiken upphandlar ett innovationsarbete och inte färdiga produkter och tjänster.

En annan stad som jobbar med detta är Linköping. De kartlägger klimatpåverkan från kommunens inköp genom miljöspendanalyser, för att höja kunskapen om verksamheternas konsumtionsbaserade utsläpp och utvecklar det strategiska upphandlingsarbetet. Det sker som en del i att ställa om till ett klimatneutralt Linköping och utveckla kommunens arbetssätt kring upphandling, inköp och investeringar för att växla upp takten i klimatomställningen.

Även Uppsala har jobbat mycket med hållbar upphandling och har riktlinjer och stydokument som omfattar all upphandling inom kommunkoncernen. Styrdokumenten ämnar se till att alla upphandlingar tar hänsyn till ekonomisk hållbarhet och näringsliv, social hållbarhet och ekologisk hållbarhet.

Under Klimatfrukosten medverkar:

  • Friederike May Winther, Hållbarhetssamordnare inom upphandling, Uppsala kommun
  • Sandra Viktor, processledare, Klimatneutrala Linköping 2030
  • Camilla Alfredsson, inköpschef, Helsingborgs stad

Tips som kom upp under Klimatfrukosten: