I dagarna var det höstträff för två svenska systemdemonstratorer för klimatneutrala städer. Satsningarna, i Lund respektive Stockholm, går före och utforskar hur man kan arbeta för att genomföra de genomgripande systemförändringar som krävs för klimatomställningen. Satsningen är en del av mobiliseringen inom Viable Cities Klimatneutrala städer 2030 som i nuläget innefattar 23 svenska städer.
Deltagare från Stockholm och Lund, Viable Cities och Vinnova samt Trafikverket, samlades 3–4 oktober för ett gemensamt möte för systemdemonstratorerna CoAction och STOLT (tidigare Snabbsam). Syftet med dagarna var att lära känna varandra bättre och diskutera gemensamma utmaningar och samverkan mellan de båda satsningarna. Ett tjugotal personer samlades på Hemmet, Viable Cities programkontor på KTH, campus Stockholm.
Styrkor och svagheter under luppen
Under torsdagen presenterade CoAction Lund och STOLT i Stockholm sina satsningar för varandra och berättade dels om vad de är stolta över att ha åstadkommit hittills och vilka utmaningar de brottas med. För att skapa bästa möjliga utrymme för genuint lärande och ärliga diskussioner startade träffen med en incheckning som fokuserade på våra svagheter. Incheckningsfrågan löd: Nämn en av dina svagheter, något du kämpar extra mycket med eller ett misslyckande som du lärt något från. Detta la grunden på ett öppet, lyhört och nyfiket samtal.
– Jag gillade den öppna diskussionen där vi delade både styrkor och svagheter. Vi har fått utbyta erfarenheter och kommit mer på djupet än vi gjort tidigare, säger Markus Paulsson, projektledare för CoAction Lund.
– När vi jobbar med innovation är vikten av att acceptera ”failure” och snedsteg avgörande. Den här typen av löpande reflektioner är ett bra sätt att göra det, i kontrast till det mer tillrättalagda lärandet i slutet, säger Martina Arnell, projektledare för STOLT.
Givande utbyte
På agendan fanns många punkter: hur håller man konsortiet levande och aktivt?, portföljhantering, systemförståelse, digitalisering samt skalning till andra städer och långsiktig finansiering.
– Utbytet med CoAction Lund och Viable Cities vidgar våra vyer, säger Annika Bergendahl, som arbetar med bland annat långsiktig finansiering och skalning på STOLT.
En annan fråga som diskuterades var hur erfarenheter och lärdomar från CoAction Lund och STOLT tas om hand och sprids på olika nivåer, inom och mellan satsningarna, och med alla andra städer som mobiliserar både inom Viable Cities och utanför.
•••
Ambitionen med systemdemonstratorer för klimatneutrala städer är att de ska ha en väsentlig roll i städers förmåga att snabba på omställningen så att vi når klimatneutralitet till 2030. De förväntas skapa hög synlighet och engagemang lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Läs mer om systemdemonstratorer för klimatneutrala städer här.
I ett av Sveriges mest arbetsplatstäta områden med mycket trafik ska Lund, tillsammans med en rad medaktörer, skapa ett mobilitetssystem med minskade utsläpp och samtidigt behålla tillgängligheten. Mobilitetssystemet ska också kopplas till ett lokalt klimatneutralt energisystem i området där energi produceras och delas mellan fastigheterna.
Stockholms stad och dess partners att arbeta för en omfattande omställning av resvanor, ytanvändning och fordonsflotta i Stockholms innerstad. Detta som ett steg på vägen mot en utsläppsfri innerstad och ett klimatpositivt Stockholm 2030. I systemdemonstratorn ska den miljözon som planeras i centrala Stockholm nyttjas både som motor och möjlighetsfönster i strävan mot ett transporteffektivt och utsläppsfritt transportsystem som på sikt sträcker sig långt utanför zonens gräns.