Viable Cities Logo

CoAction Lund

Systemdemonstrator för att uppnå
klimatneutralitet inom energi och mobilitet till 2030

Mission: Genom samverkan uppnår vi ett attraktivt Lund 2030 med fossilfria och flexibla transport- och energisystem som skapar lokal kraft.

CoAction Lund är en skalbar och innovativ satsning för att uppnå klimatneutralitet inom energi och mobilitet till 2030.Systemdemonstratorn har som mål att skapa ett samhälle som är jämställt, jämlikt och klimatneutralt. Utsläppen från transportsektorn ska då ha minskat med 90% jämfört med 2010 och max en tredjedel av transporterna ska ske med bil. Genom flexibel energianvändning och ett lokalt internetiserat energisystem säkerställs tillräcklig el-effekt för fordon och verksamheter.

Utmaningar

Lunds kommun har redan tagit betydande steg mot att minska sin klimatpåverkan och är nu 99,4% fossilbränslefri som organisation. Men för att hela kommunen ska bli klimatneutral krävs samarbete över sektorsgränserna med näringslivet, universitetet och civilsamhället.

Utmaningar inom transportsektorn

Transportsektorn står för hela 50% av Lunds nuvarande utsläpp. För att minska detta
krävs en omfattande omställning från fossila drivmedel till mer hållbara alternativ. Samarbete med företag och arbetsgivare är avgörande för att göra cykling, gång och kollektivtrafik mer attraktivt än bilresande. Utvärderingar av både individers och företags vilja och förmåga att anpassa sig till nya transportvanor är nödvändiga. Den offentliga sektorn kan stödja omställningen genom strategisk upphandling och genom att förbättra infrastrukturen för hållbara transportalternativ.

Utmaningar inom energisektorn

Energisektorn stod år 2022 för 3% av utsläppen i Lunds kommun. Endast 3,4% av elbehovet täcks av lokal produktion, vilket utgör ett hinder för elektrifieringen av transportsektorn. För att nå målet om 90% minskning av utsläppen från transportsektorn krävs mer tillgänglig el-effekt för laddning av fordon. Detta innebär att öka lokal elproduktion och distribution, samt att skapa incitament för användning av förnybara energikällor inom transportsektorn.

Länkar

Kontakt

Markus Paulsson, energistrateg på Lunds kommun, markus.paulsson@lund.se 

Ekosystem av aktörer

CoAction Lund sammanför över 25 ledande aktörer från energi-, IT-, industri-, och fastighetsbranschen samt offentliga sektorn och civilsamhället. En samordnad struktur, inklusive processledningskansli och mobiliserande aktörer som infrastrukturägare, forskare och arbetsgivare, säkerställer att projektet når sina mål genom effektiv styrning och samarbete över sektorsgränserna. Följande mobiliserande aktörer är för närvarande med i satsningen:

  • Infrastrukturägare: Kraftringen, Lunds kommun, LKP, Skånetrafiken, Trafikverket
  • Civilsamhället: Future by Lund, Blekingska nationen
  • Forskare: Lunds universitet, RISE
  • Fastighetsägare: Akademiska hus, Alfa Laval, Axis, ESS, Lunds kommun, LKF, Medicon Village, Tetra Pak, Wihlborgs
  • Arbetsgivare: Alfa Laval, Axis, Camurus, ESS, Lunds kommun, Tetra Pak
  • Lösningsägare och Facilitatörer: Coride, EC2B, Energy Opticon, Ideon Science Park, Innovation Skåne, Modity, Trivector, ViaEuropa
  • Digitalisering: ViaEuropa
  • Hållbart resande: Trivector, Coride, Lunds kommun och Skånetrafiken
  • Ambassadörer: Johan Wester via Skånemotor
  • Forskare med specialområden: såsom klimatsmarta godsleveranser, energigemenskaper eller beteendeförändring finns även i vårt nätverk.
  • Innovationsplattformen Future by Lund

Multidimensionell portfolio av åtgärder

Med över 40 aktiviteter inom energi- och mobilitetsområden tar CoAction Lund ett heltäckande grepp om utmaningarna. Genom att främja delning av energi på kvartersnivå och utveckla gemensamma lösningar för hållbart resande, är målet att kunna minska transportutsläpp och stärka den lokala energiförsörjningen. Portföljen av åtgärder inkluderar även strategier för att utmana befintliga ekonomiska incitament och regelverk som gynnar fossilbränslebaserade transportalternativ.

Tre huvudområden:

  1. Hub och Plattform: Kärnan i projektet där samverkan och kommunikation sker.
  2. Arena Mobilitet: Arbetar för att minska transportutsläppen genom gemensamma lösningar inom cykel, parkering, delad mobilitet och godstransporter.
  3. Arena Energi: Utvecklar ett robust, flexibelt energisystem med fokus på delning av energi och flexibel styrning av energiresurser.

Lokal testbädd

CoAction Lund fungerar som en levande testbädd där nya teknologier och innovativa idéer kan utvecklas, testas och finjusteras i verklig miljö. Genom att integrera och implementera dessa lösningar i stadens infrastruktur, bidrar vi till att skapa ett robust och flexibelt klimatsmart samhälle.

Lärande och uppskalning

Den gemensamma hubben fungerar som en plattform för lärande, utveckling och utvärdering under projektets gång. En utvärderingsplan har tagits fram baserat på indikatorer för hubben och arenorna där olika verktyg kommer att användas för att följa upp dessa indikatorer.

Årliga utvecklingsdagar och kontinuerliga möten säkerställer att lärdomar och resultat från olika åtgärder diskuteras och dokumenteras. Årliga sprintar samlar in lösningar för aktuella utmaningar. Studiebesök och events inspirerar och sprider kunskap både nationellt och internationellt. Inom arena energi finns en plan för uppskalning från teknisk pilot till implementering i större skala.

Skapande av det nya normala

CoAction Lund strävar inte bara efter att uppnå klimatneutralitet, utan att skapa en ny norm för hållbar stadsutveckling. Genom att införa och förankra nya beteenden, teknologier och policies vill vi inspirera andra städer nationellt och internationellt att följa vårt exempel och gå mot en mer hållbar framtid.

Mission

Mission

Ekosystem av aktörer

Ekosystem av aktörer

Multidimensionell portfolio av insatser

Multidimensionell portfolio av insatser

Lokal testbädd

Lokal testbädd

Lärande och uppskalning

Lärande och uppskalning

Skapandet av det nya normala

Skapandet av det nya normala

Mer information

Syftet med CoAction Lund är att mobilisera en stor mängd aktörer att arbeta tillsammans för att åstadkomma en storskalig förändringsprocess. Vi vill ta gemensamt ansvar, testa och sprida våra resultat till andra. Övergripande mål: – Ett klimatneutralt Lund 2030. – Ökad samverkan och samarbete för att nå lösningar som endast kan uppnås tillsammans. – Uppnå ”tredjedelsmålet” i det geografiska området. (Tredjedelsmålet = 1/3 cykel & gång, 1/3 biltrafik, 1/3 kollektivtrafik) – Öppna, flexibla, digitala och robusta energisystem.

Med CoAction Lund ska Lunds kommun till 2030 uppnå ett samhälle som är jämställt, jämlikt och klimatneutralt. Utsläppen från transportsektorn har minskat med 90% och max en tredjedel av transporterna sker med bil. Eleffekt har frigjorts för fordon genom flexibel energianvändning, lokal produktion och lagring samt ett lokalt internetiserat energisystem. Digital delning och skapande av marknadsplatser leder till en inkluderande digital deltagandekultur. I planeringsfasen finns 8 mål (se nedan) med effekten att vi blir redo att genomföra den kommande praktikfasen.

CoAction Lund är organiserat genom en ”Hub” för samverkan och processledning, ”Mobilitet” för skapande och genomförande av mobilitetsåtgärder samt ”Energi” för skapande och genomförande av energiåtgärder. I planeringsfasen är upplägget att arbeta med projektets förändringsteori, vidareutveckla systemdemonstrator-stegen samt uppnå de åtta projektmålen: – Den framtida organisation – Presentation av nuläge – Metod och process i hubben – Portfölj av åtgärder – Plan för lärande och förändring – En plan för digitalisering inom CoAction Lund – Sammanfattning.

  • Koordinator: Lunds kommun – Lunds kommun Kommunkontoret
  • Sökt bidrag: 1 000 000 SEK
  • Startdatum: oktober 2023 
  • Slutdatum: juni 2024
  • Typ av satsning: planeringsfas systemdemonstrator

Denna satsning är en del av Viable Cities och Vinnovas utlysning #12 Systemdemonstratorer för klimatneutrala städer, planeringsfas.

Lund har som mål att 2030 vara en klimatneutral och fossilbränslefri kommun, med en minskning av utsläppen från transporter med 90%. För att nå målen och samtidigt vara en attraktiv stad, behöver utsläppsminskningstakten ökas avsevärt. Lund vill inom detta projekt ta fram en plan för en systemdemonstrator med fokus på ett klimatneutralt mobilitets- och energisystem. Syfte och mål med designfasen är att bygga vidare på de analyser och processer som tagits fram inom Lunds innovationsportfölj, samt inom projektet Klimatneutrala Lund 2030 steg 1.

  • Koordinator: Lunds kommun – Lunds kommun Kommunkontoret
  • Startdatum: 2022-08
  • Slutdatum: 2023-02
  • Typ av satsning: designfas systemdemonstrator

Denna satsning är en del av Viable Cities och Vinnovas utlysning #11 Systemdemonstratorer för klimatneutrala städer, designfas.