I Sverige och Europa mobiliserar många aktörer för klimatneutrala städer till år 2030 och klimatanpassade städer. En del av klimatanpassning innebär att bygga resiliens mot klimatförändringar genom kunskap om klimatrisker, utveckla riktlinjer för förebyggande insatser samt testa och sprida innovativa lösningar. Motståndskraftiga och hållbara livsmedelssystem är en viktig del i arbetet för klimatneutrala och klimatanpassade städer och samhällen.
Ungefär sju procent av jordens yta är odlingsbar. Odlingslandskapet har dessutom ett stort värde för biologisk mångfald och den totala livsmedelsproduktionen, som i sin tur bidrar till ett motståndskraftigt och hållbart samhälle. För att åstadkomma de nödvändiga förändringarna behöver kedjans alla aktörer samarbeta; producenter, distributörer, konsumenter och beslutsfattare.
Frågorna inom ämnet är många; Hur kan vi gå från forskning till omställning? Hur samverkar vi för att bygga kunskap och förståelse för systemet tillsammans, och skapa en gemensam målbild? Och hur kan staden bidra till matproduktionen?
Under Klimatfrukosten medverkar:
- Fia Gulliksson, grundare av Food In Action
- Jenny Sjöblom, Program Manager på Vinnova
- Gunilla Andersson, Senior projektledare på Malmö stad
- Henny Farebo, Hållbarhetsstrateg på Umeå kommun
Tips som kom upp under Klimatfrukosten: