Viable Cities bidrar till global utveckling av missions

Hur kan det missionsdrivna arbetssättet fungera ännu bättre? Det är frågan när OECD samlar 130 experter från 23 länder till rådslag i Österrike. Olga Kordas är en av dem.

OECD-konferensen, Mission forward: Forging new frontiers in mission-oriented innovation policies, har flera syften. Under två dagar ska forskare och praktiker diskutera och dela erfarenheter om hur man utformar, styr, genomför och utvärderar missionsorienterade insatser. Konferensen ska också ge inspel till framtida satsningar samt skapa närmare kontakt mellan forskare och praktiker. 

Vad bidrar Viable Cities med i det här sammanhanget?

– Viable Cities är en av föregångarna för missionsdrivet arbete inom Europa, så intresset för våra erfarenheter och lärdomar är stort, både bland forskare och praktiker, säger Olga Kordas på plats i Wien.

Stommen i konferensen är fyra nyckelfrågor som lyfter fram utmanande förbättringsområden:

  • Hur ramar man in missionen så att den ligger på rätt ambitionsnivå: Hur sätter man upp kollektiva mål som är ambitiösa, inspirerande och samtidigt realistiska? 
  • Hur involvera man fler aktörer utanför forskning och innovation: Vilka governance-strukturer stödjer bäst den systemiska, breda missionen?
  • Hur kan man öka den offentliga och privata sektorns engagemang och investeringar mot missionens mål?
  • Vilka kompetenser och stödjande mekanismer krävs för att missionen ska nås? Och hur kan dessa byggas in i aktörernas – offentliga och privata – organisationer?

– Att förändra hela samhällssystem är inte lätt. Konferensen ger viktig input, dels för att utveckla missionsdriven innovation, och dels för att den sammanför många olika erfarenheter på en gemensam mötesplats, säger Olga Kordas.

Under konferensen lanseras en ny version av OECDs Mission-oriented Innovation Policy Online Toolkit – en webbplats med många exempel på missionsdrivna initiativ inom olika områden. Här finns mycket information kring design, styrning, implementering och utvärdering av insatser. 

Det är OECD:s kommitté för vetenskap och teknik CSTP (Committee for Science and Technology Policy) som arrangerar konferensen som samlar representanter från 40 missionsdrivna initiativ och organisationer i 23 länder med utmaningar inom olika områden. CSTP är ett ledande forum för internationellt samarbete inom innovations- och forskningspolitik.