För att beskriva framtiden kombinerar metoden om visionsresan robust forskning om beteendepsykologi med nya rön kring hållbara livsstilar och urgammal kunskap om hur berättelser ska struktureras för att beröra sin publik. Metoden består av ett antal processer som utgår från städernas klimatmål och som resulterar i en berättelse om hur det är att leva klimatneutralt under en dag i den aktuella staden. Målet är att politiker och tjänstemän ska förstå att det är fullt möjligt att kombinera hög livskvalitet med låga utsläpp redan idag, och ge dem insikten om att deras roll handlar om att underlätta för fler att leva hållbart på olika sätt. Kristianstad har tagit fram en visionsresa om hur det är att leva i ett klimatneutralt Kristianstad 2030.
Företag och organisationer i Kristianstad kan bidra till minskad klimatpåverkan genom lokala klimatkontrakt. Tillsammans skapar vi en arena för att öka takten i omställningen lokalt.
I Kristianstad är Krinova partner i arbetet med att bli klimatneutral stad med bland annat en inriktning mot livsmedel.
Kristianstad ligger på en låglänt, vattenomgärdad plats med en stor utsatthet för klimatförändringar och extremt väder. I sitt klimatanpassningsarbet har man bland annat tagit fram Skyfallskartan som visar vilka platser i Kristianstad, Åhus och Yngsjö som kan översvämmas i samband med extrema regn till stöd för fastighetsägare.
Under Transition Lab Forum 13 i Kristianstad fördjupar vi oss i hur klimatanpassning och klimatomställning kan integreras i utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem, som är mer resilient, med ökad konkurrenskraft och som bidrar till ett gott liv för alla inom planetens gränser. Vad görs idag, och hur kan vi ytterligare snabba på arbetet i omställningen till klimatneutrala städer och samtidigt anpassa samhället till ett förändrat klimat och skapa konkurrenskraft och ett gott liv för alla?
Vilka naturbaserade möjligheter finns det för ökad kolinlagring i städer? Och hur kan vi samtidigt skapa trevliga, trivsamma städer att leva och bo i? Medverkar gör Tora Råberg, forskare RISE, Linnea Skoog, Kristianstad och Mattis Vindelman, expert, återvätning av torvjordar.