Viable Cities Logo

Linköping får pris som Europas mest innovativa stad

Linköpings kommun vann i går EU:s iCapital Awards. Det är första gången en svensk stad tar hem priset. Priset ges till EU-städer som på ett föredömligt sätt löser samhälls- och hållbarhetsutmaningar genom innovation.

Det är nionde gången som European Capital of Innovation Awards, även kända som iCapital, delas ut, och i år är det första gången en svensk stad får priset. Förutom äran och bekräftelse på ett gott innovationsarbete får Linköping en halv miljon euro för att fortsätta på den inslagna innvationsvägen. 

– Flera svenska städer har tidigare placerat sig högt i tävlingen, men detta är första gången en svensk stad har vunnit. Vi är mycket stolta och glada över att lyftas som ett föredöme i Europa, och kommer fortsätta utveckla vårt arbete för att skapa bästa möjliga stad för våra invånare.

– Mikael Sanfridson (S), borgmästare i Linköpings kommun

Linköping är en av de 23 städer som inom Viable Cities mobiliserar för missionen kringt Klimatneutrala städer 2030. 

Av tolv finalister i kategorin European Rising Innovative city utsågs tre finalister, förutom Linköping, Cork på Irland och Padova, Italien. Vinnaren Linköping presenterades av EU-kommissionen i Marseille den 27 november. 

Lissabon, Portugal, vann priset i kategorin European Capital of Innovation.