Startskottet för framtidens globala energisystem sker i Brunnshög

Nu lanserar Sverige en banbrytande lösning för en decentraliserad energiförsörjning som bidrar till klimatneutrala städer och samhällen. Startskottet för lösningen, EnergyNet, gick den 26 april i kvarteret Brunnshög, som en del i systemdemonstratorn CoAction Lund. 

Gunilla Flygare, vice vd och affärsutvecklingschef LKF, Fredrik Millertson, vd LKF, Jonas Birgersson, ordförande ViaEuropa, Mats Helmfrid, kommunfullmäktiges ordförande, Lunds kommun och Markus Paulsson, projektledare CoAction Lund, Lunds kommun tryckte på startknappen för framtidens globala klimatsmarta och trygga energisystem.

Energifrågan är en nyckel i omställningen till klimatneutrala städer, vi behöver minska vår användning av fossil energi och samtidigt skapa flexibla och robusta lösningar för energidistribution. En lösning som kan bidra till det är EnergyNet, en tidigare saknad standard för energidelning mellan byggnader som nu lanseras. EnergyNet kan bidra till fasta låga priser för grön el, kraftig ökning av lokal energiproduktion och en säkrare och hållbar energiförsörjning för alla.

Den första prototypen realiseras i området Brunnshög i Lund inom systemdemonstratorn CoAction Lund, en Viable Cities-satsning för en snabbare klimatomställning i städer. 

– EnergyNet visar återigen att Lund är en stad med banbrytande innovationer, och genom klimatsamarbetet CoAction Lund som leds av Lunds kommun blir det möjligt att testa det på Brunnshög, säger Mats Helmfrid (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Rent konkret påminner EnergyNet om utrullningen av internet på 90-talet, det behövs både nya ledningar mellan husen samt mjuk- och hårdvara. Det kompletterar vårt landsomfattande, centralstyrda elnät med många små nät, där hushåll och verksamheter kan lagra och dela egenproducerad el lokalt. Ett samarbetsavtal har tecknats med Sveriges Allmännytta, som samlar över 300 bostadsbolag, och det första energinätverket ska nu byggas tillsammans med Lunds kommuns fastighetsbolag (LKF).

– Det här är vår första smarta energigemenskap med EnergyNet – ett unikt samarbete mellan LKF och LKP. Vi producerar el lokalt och använder den direkt där den gör mest nytta, när huset blir en energiproducent vinner både klimatet och hyresgästen, berättar LKF:s vd Fredrik Millertson.

Energigemenskaper, där lokala aktörer går ihop om gemensam decentraliserad energiproduktion, är sedan några år tillbaka på stark frammarsch runtom i världen. EnergyNet är ett system för energistabilitet som kan koppla ihop många decentraliserade energisystem, som till exempel energigemenskaper. Efter prototypen i Brunnshög ska EnergyNet spridas i hela Sverige och till andra länder.

Jonas Birgersson är den som kommit på lösningen.

– Det här är inte bara en förbättring, det är ett paradigmskifte. EnergyNet lägger grunden för en framtid där el är billigare, grönare och säkrare, säger Jonas Birgersson, ordförande för ViaEuropa.

Kvarteret Brunnshög i Lund är först ut med att använda EnergyNet.

EnergyNet bygger på nya digitala elväxlar samt den nya öppna standarden Energy Protocol (EP). Den ger samma möjligheter på energiområdet som den vi har för digital kommunikation genom Internet Protocol (IP). Genom att utnyttja samma teknologi som sitter i kretsarna i alla elfordon och dess laddare kan hela Sverige få ett nytt digitalt nät till låg kostnad. Ambitionen är nu att EnergyNet och systemdemonstratorn CoAction Lund ska visa vägen mot en mer resilient, hållbar och digitaliserad energiförsörjning i många fler städer. 

Redan på måndagen den 21 april så lanserades den nya öppna standarden Energy Protocol (EP) vilket skapar helt nya förutsättningar för alla som vill utveckla digital styrning av el-systemet.

Jonas Birgersson på Berkeley Faculty Club, University of California. Photo credit: Jamal Russell Black, Equitable Earth Solutions

– Efter flera års arbete så var det härligt att sitta på Berkeley Faculty Club och trycka på knappen som donerade Energy Protocol till världen, via en så kallad “zero license”, så nu kan alla som vill använda och vidareutveckla standarden. Det som kändes extra bra var att vi i Sverige, som har haft så stor nytta av Internet Protocol (IP) som utvecklades i Kalifornien, nu kunde ge något lika viktigt tillbaka, säger Jonas Birgersson, ordförande i den ideella organisationen EnergyNet Task Force som står bakom standarden.

•••

Systemdemonstratorn CoAction Lund samlar en mängd aktörer från olika branscher för att gemensamt arbeta för Klimatneutrala Lund 2030. Det finns också en systemdemonstrator för Klimatneutrala Stockholm 2030, STOLT. Satsningarna finansieras inom ramen för Viable Cities av Vinnova och Energimyndigheten.

Länk till Energy Protocol (EP)

 

Kontakt: