Idag tilldelades ytterligare 20 städer EUs Mission Label, däribland tre svenska: Gävle, Göteborg och Umeå.
Den 8 oktober tillkännagav Europeiska kommissionen vilka städer som får Mission Label den tredje gången. Utmärkelsen är en bekräftelse från EUs mission om 100 klimatneutrala städer 2030 (Cities Mission) på att stadens planer för den lokala omställningsresan är ambitiösa och på rätt väg. Och tre svenska städer – Gävle, Göteborg och Umeå – får bekräftelsen denna gång.
–Vi har länge arbetat systematiskt med hållbar tillväxt i Umeå, men den här utmärkelsen lyfter vårt arbete till en europeisk nivå och möjlighet till fler företagsetableringar inom den gröna omställningen och finansiering av våra nödvändiga investeringar, säger Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Umeå.
Tidigare har Stockholm och Malmö varit de städer i Sverige som fått Mission Label. Städer som får utmärkelsen kan använda den som ett kvitto på att de har EU:s förtroende för sina planer att uppnå klimatneutralitet, när de exempelvis vänder sig till offentliga och privata finansiärer.
– EUs Mission Label hyllar de djärva steg som dessa 20 städer tagit för att uppnå klimatneutralitet, säger Iliana Ivanova, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom på Europeiska kommissionen. Deras engagemang banar väg för en hållbar och motståndskraftig framtid för alla våra samhällen.
De 20 städer som fick utmärkelsen denna omgång är: Trikala (Grekland), Eilat (Israel), Bologna, Bergamo, Milano, Prato, Turin (Italien), Liepāja (Lettland), Haag (Nederländerna), Porto (Portugal), Bukarest, 2:a distriktet, Suceava (Rumänien), Ljubljana, Kranj (Slovenien), Göteborg, Gävle, Umeå (Sverige), Aachen, Münster (Tyskland), Miskolc (Ungern).
Mobilisering av kunskapsutbyte
Europeiska kommissionen stöttar ett växande antal städer genom NetZeroCities, en plattform för genomförandet av den Europeiska missionen om klimatneutrala städer. Viable Cities medverkar i plattformen som en av omkring 30 internationella partners med expertis kring städers klimatomställning, till exempel Climate-KIC, ICLEI och Eurocities.
– Genom att delta i NetZeroCities kan vi bidra med erfarenheter från arbetet inom de 23 svenska städerna i satsningen Klimatneutrala städer 2030, säger Olga Kordas, programchef för Viable Cities. Samtidigt får de svenska städerna tillgång till framgångsrika lösningar och kunskap inom ett större europeiskt nätverk.
Genom plattformen erbjuds städer praktisk rådgivning och finansieringsprogram. För tillfället är plattformens tredje utlysning för tvillingstäder öppen. Utvalda städer kommer att ha möjlighet att samarbeta med pilotstäder från NetZeroCities kohort två och tre, för att underlätta delning och kunskapsutbyte under omställningen till klimatneutralitet. Utlysningen stänger den 31 oktober.
Bakgrund
I april 2022 valdes 112 europeiska städer ut till Cities Mission. Dessa städer arbetar med Climate City Contracts som verktyg för att nå klimatneutralitet till år 2030. Det innebär bland annat att de ska arbeta på nya innovativa tvärsektoriella sätt, engagera medborgarna och involvera näringsliv, akademi, offentlig verksamhet och civilsamhälle i omställningsarbetet. Städerna ska även fungera som föregångare för att göra det möjligt för många fler att ställa om snabbare.
I första och andra omgången städer som fått Mission Label finns: Leuven (Belgien), Limassol (Cypern), Sønderborg (Danmark), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere och Turku (Finland), Lyon och Marseille (Frankrike), Ioannina, Kalamata, Kozani och Thessaloniki (Grekland), Florence och Parma (Italien), Guimaraes och Lissabon (Portugal), Cluj-Napoca (Rumänien), Barcelona, Madrid, Seville, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz och Zaragoza (Spanien), Malmö och Stockholm (Sverige), Izmir (Turkiet), Heidelberg och Mannheim (Tyskland), Pecs (Ungern) och Klagenfurt (Österrike).