Frågan offentlig upphandling är en central del av omställningen till klimatneutralitet. Upphandling kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva en snabbare omställning till klimatneutrala och hållbara städer, men hur? Hur kan den kommunen ta en ledande roll? Vilka nyckelområden finns? Vilka exempel på nya sätt att arbeta med detta finns idag?
I Sverige och Europa mobiliserar många aktörer för klimatneutrala städer 2030. Under Transition Lab Forum 14 i Östersund fördjupar vi oss i hur vi kan integrera platser, besök och evenemang i utvecklingen av klimatneutrala städer och samhällen. Platser som är inkluderande, attraktiva och konkurrenskraftiga och som bidrar till ett gott liv för alla inom planetens gränser.
Flera lokala aktörer med över 30 000 anställda samarbetar för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling skapar kraft. Arbetssättet har inspirerats av FN:s klimatkonvention och bidrar till Uppsalas klimatomställning.
STUNS – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle är en samverkansplattform somtar sin utgångspunkt utgångspunkt i Uppsala läns regionala utvecklingsstrategi samt Agenda 2030-strategin.
Området Rosendal i Uppsala har uppmärksammats för sina nyskapande metoder med fokus på hållbarhet. Nu påbörjas utvecklingen av den fjärde etappen, där ambitionen höjs ytterligare och stadsdelen ska bli klimatpositiv. I april inleds markanvisningstävlingen, då företag får skicka in sina förslag på bostäder med minimal klimatpåverkan.
Inom satsningen Klimatledarkommunerna för offentlig upphandling har Fossilfritt Sverige arbetat tillsammans med Helsingborg, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund för att identifiera vilka utmaningar som finns med att införa klimatkrav i den offentliga upphandlingen.
Genom enkla tekniska lösningar och beteendeförändringar kapas drastiskt energitopparna i storköken i Uppsala. Resultatet ger både lägre energibehov totalt och minskade energikostnader.
Hur kan studenter accelerera omställningen till Klimatneutrala städer 2030? På Klimatfrukost 27 medverkar STUNS i Uppsala som i länge arbetat med att utveckla samverkanskonceptet Stories, ett koncept där studenter inom ramarna för sina studier löser hållbarhetsutmaningar.
Hur säkrar vi en klimatsmart, hållbar energiförsörjning i en allt mer elektrifierad värld? Det händer mycket inom energiområdet nu som får stora konsekvenser för städernas arbete med att bli klimatneutrala, i en orolig omvärld. Samordnade och modiga investeringar behöver göras och klimatinvesteringsplaner får ökad betydelse. Energibesparing, effektiv elektrifiering och snabbare införande av förnybar energi är några saker vi kommer fördjupa oss i på Transition Lab Forum 10 i Uppsala den 13 oktober.
Flera svenska städer arbetar med omställningen till klimatneutrala städer 2030 inom ramen för Viable Cities. Under klimatfrukost 2 delar Umeå, Uppsala och Malmö med sig av sina erfarenheter från arbetet med att visualisera klimatomställningen utifrån några utvecklingsprojekt där olika verktyg använts.
Välkommen till ett inspirerande, kravlöst möte med teman som är angelägna i omställningen till klimatneutrala städer.
Forum 3 handlar om hur hållbara samhällen kan formas av alla tillsammans, utifrån ett konkret, praktiskt perspektiv med inspiration och goda exempel, både för att engagera invånare och för att utforma lokala klimatkontrakt. Dag 1 koncentrerar vi oss på olika vägar till medborgarengagemang.
Viable Cities Info