Viable Cities Logo

Umeå, Stockholm och Malmö nominerade till Planpriset

Tre av våra klimat- och hållbarhetspionjärer – Umeå, Malmö och Stockholm – är nominerade till Sveriges Arkitekters pris för årets bästa plan – Planpriset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 7 april.

För Umeås bidrag lyder juryns motivering: ”I Umeå står social hållbarhet och medborgarnas perspektiv i fokus när staden tar fram stadsdelsbeskrivningar som grund till framtida planering. Rapporten “Umeås stadsdelar – så står det till!” bygger på ett förebildligt analysarbete av platsen, de boende och deras upplevelse av trivsel och trygghet.”

– Fantastiskt roligt att vårt arbete och våra metoder uppmärksammas. Extra kul då det är ett arbete som umeborna i högsta grad varit delaktiga i. I dialoger i stadsdelarna och på webben har umeborna delat med sig av sina tankar och idéer. Därför känns det som hela Umeå är nominerat till det här priset, säger Janet Ågren (S), Umeå kommun, på deras webbplats.

Malmö stad är nominerad för stadens plan för stadsdelen Sofielund, med motiveringen: “Malmö stad bryter ny mark i planeringen av Sofielunds verksamhetsområde när de prioriterar kultur- och industriverksamhet i stället för bostäder i ett centralt läge. Programmet inkluderar en kulturljudszon som värnar de bullrande verksamheternas rätt att vara kvar och utvecklas på egna villkor.”

Stockholm nomineras för sin byggnadsordning och arkitekturpolicy: “I byggnadsordningen fördjupas kunskapen om hur Stockholm har växt fram i samklang med landskapet; hur de höga norrvända förkastningsbranterna, grusåsen, fjärdarna och strömmarna präglat staden. I arkitekturpolicyn lyfts vikten av att formulera en platsspecifik arkitektonisk idé, liksom att utveckla stadens identitet med konst och tillfällig arkitektur”, skriver juryn.

Läs mer om Planpriset och städernas bidrag här: arkitekt.se/arkitekturpriser/planpriset/nominerade-till-planpriset-2021/