Lund ökar takten både nationellt och internationellt med pilottester och inkluderande mobilitet.
Lund krokar arm med Lomma.
Delad och inkluderande mobilitet, pilottester inom transport och drift, och utveckling av cirkulära flöden genom upphandling. Det är lite av det som Lund jobbar med i sitt omställningsarbete. Inför 2025 ökar de takten och vässar ambitionerna. Med målet att bli klimatneutrala till 2030 har kommunfullmäktige dessutom skjutit till 40 miljoner extra för ett förstärkt klimatpaket, och med det initieras ännu fler insatser i staden, och man jobbar aktivt med att integrera klimatinvesteringsplanen i ordinarie budget och verksamhet.
I Lund jobbar man på bred front med omställningen. Inom mobilitetsområdet pågår ett flertal satsningar med fokus på minskad biltrafik och ökad aktiv, delad och inkluderande mobilitet. Bland annat jobbar kommunen tillsammans med flera europeiska städer för att öka den aktiva mobiliteten, med ett fokus på hur kommunen kan göra det bättre för fotgängare i kommunen. Och i liknande satsningar arbetar man med metoder för att inkludera påverkan av fastighetsnära resebeteende i fastighetsbolags hållbarhetsarbete, och utveckling av säker och inkluderande mobilitet i omställningen till klimatneutrala städer.
I projektportföljen finns också pilottester för att hitta nya lösningar som kan öka övergången till fossilfri energi inom transport, drift och anläggning, och man analyserar inköpsgenererade utsläpp för att sedan, tillsammans med näringslivet, skapa åtgärder som reducerar dessa utsläpp.
Under det gångna året har förståelsen för klimatfinansiering inom kommunen fördjupats och en viktig insikt har varit att den kompetens som krävs för att arbeta med klimatinvesteringar går utanför kommuners traditionella kompetens. Målet under kommande år är därmed att inom kort rekrytera en klimatekonom, där kompetens inom ekonomi och finans blandas med klimatkompetens. Lund arbetar också med att bryta ner och tolka den klimatinvesteringsplan som tagits fram för att kunna integrera den i ordinarie budget och verksamhet.
Inför 2025 ökar Lunds kommun takten och vässar ambitionerna. Med målet att bli klimatneutrala till 2030 har kommunfullmäktige skjutit till 40 miljoner extra för ett förstärkt klimatpaket, och med det initieras ännu fler insatser i staden. Arbetet förstärks med, bland annat, pilotprojekt för hållbara resor i skolor, etablering av återbyggdepå för byggmaterial, energieffektivisering av gatubelysning och extra medel till drift och plantering av träd.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Juliet Leonette, processledare för Klimatneutrala Lund 2030, juliet.leonette@lund.se
Madeleine Wahlund, processledare för Klimatneutrala Lund 2030, madeleine.wahlund@lund.se
I Lund finns världens största lågtempererade fjärrvärmenät, som värms upp fossilfritt. Där värmer MAX IV-laboratoriet och forskningsanläggningen ESS staden genom restvärme. Målet är att även andra delar av Lund ska få lågtempererad värme i näten framåt. Då kan Lund växa utan att utsläppen från fjärrvärmen ökar!
Lund lyfter ytterligare fem insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Varje år ordnar kommunen och Lunds universitet Hållbarhetsveckan – en vecka fylld med events runt om i Lund, gratis och öppna för alla.
Lund tog nyligen fram en plan för klimatneutralt byggande.
Man har jobbat med ny våtmark i Södra Sandby som minskar översvämningsrisken i området och bidrar till ökad biologisk mångfald.
I Brunnshög finns en innovativ Sopsug, som innebär att man slipper tunga sopbilar på området, skadedjur och dålig lukt.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
I ett av Sveriges mest arbetsplatstäta områden med mycket trafik ska Lund, tillsammans med en rad medaktörer, skapa ett mobilitetssystem med minskade utsläpp och samtidigt behålla tillgängligheten. Mobilitetssystemet ska också kopplas till ett lokalt klimatneutralt energisystem i området där energi…
Förstudiens syfte är att införa metoder i kommunens ordinarie beslutsprocesser som tydliggör klimatrelaterade nyttor på ett sätt som styr investeringsbeslut, samt bidra till att aktörer i privat sektor, som ansvarar för huvuddelen av klimatrelaterade investeringar i staden, på sikt börjar…
Increased digitization makes cities increasingly vulnerable to cyber attacks, where computers are compromised by malicious actors in order to cause…
City as a Platform är en innovationssatsning som samlar 18 kommuner och utforskar, testar, implementerar och samverkar kring gemensamma IoT-plattformar…
För att nå uppsatta klimatmål krävs digitala lösningar, men i takt med digitaliseringen ökar städers sårbarhet för cyberangrepp. För att…
Satsningen ska undersöka förutsättningarna för ett demonstrationsprojekt för flexibla energisystem i byggnader baserad på solel, lokal lagring och styrbara laster…
Satsningen ska skapa förutsättningar för olika företag, föreningar, forsknings- och offentliga verksamheter, att dra nytta av öppen data från energisystemet…
Sedan 2023 är Lund en del av Urban Transitions Missions (UTM) kohort av städer som arbetar tillsammans för att testa och skala upp innovativa lösningar för en holistisk, människocentrerad klimatomställning.
Lund ingår sedan 2023 också i den andra kohorten av pilotstäder från tjugoen EU-länder och Horizon 2020-associerade länder, som valts ut för att inleda klimatåtgärder utan motstycke, genom NetZeroCities Pilot Cities-programmet.
Lund ingår sedan 2023 i NetZeroCities Twinning program, där Lund är ihopparat med Leuven, Belgien.
Lund är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet