Stockholms stad ska vara världsledande i det globala arbetet med Agenda 2030 och att förverkliga Parisavtalets målsättningar i klimatarbetet, där staden intar rollen som en internationell förebild. Stockholm har som mål att bli en fossilfri och klimatpositiv stad till 2040.
Satsningen Klimatneutrala Stockholm 2030s syfte är att utgöra ett stöd för Stockholms stad i omställningen för att uppnå klimatmålen och bli en klimatneutral stad. För att nå de mycket ambitiösa målen som staden fattat beslut om krävs ett brett samarbete som kombinerar stadens interna kompetens med resurser och expertis från såväl akademi, näringsliv och civilsamhälle.
Satsningen kommer att fungera som en plattform som understödjer staden i det strategiska arbetet och möjliggör samordning, samskapande och analys av behov i klimatarbetet.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Erica Eneqvist, processledare för Klimatneutrala Stockholm 2030, erica.eneqvist@stockholm.se
Björn Hugosson, processledare för Klimatneutrala Stockholm 2030, bjorn.hugosson@stockholm.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
E-Laas föreslår en ny och operativ energibaserad strategi för att designa multimodala urbana logistiksystem. I E-Laas jämförs urbana leveranssystem med deras energianvändning inklusive mikroplattformar och nya sätt att kombinera laddning, automation och godsparkering. Detta gör det möjligt att relatera logistik…
Stockholms stad och dess partners att arbeta för en omfattande omställning av resvanor, ytanvändning och fordonsflotta i Stockholms innerstad. Detta som ett steg på vägen mot en utsläppsfri innerstad och ett klimatpositivt Stockholm 2030. I systemdemonstratorn ska den miljözon som…
Förstudien lyfter klimat och hälsa som en kombinerad drivkraft för stadens klimatomställning. Att mäta bättre hälsa är lika viktigt som minskade klimatutsläpp och förstudien lägger en grund för detta genom stadsplanering och aktörsinvolvering.
Stockholm ingår sedan 2023 i den andra kohorten av pilotstäder från tjugoen EU-länder och Horizon 2020-associerade länder, som valts ut för att inleda klimatåtgärder utan motstycke, genom NetZeroCities Pilot Cities-programmet.
Stockholms stad tilldelades i oktober 2023, som en av tio europeiska städer, EUs Mission Label för sitt arbete med att snabba på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.
Stockholm är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet