Viable Cities Logo

Årsstämma idag – Ny ledning för Viable Cities styrelse

Vid årsstämman i dag har Viable Cities styrelse fått ny ledning. Ny ordförande efter avgående Allan Larsson blir Cecilia Schelin Seidegård, tidigare bland annat landshövding och sjukhusdirektör. Ny vice ordförande blir Anders Wijkman, ordförande i Rom-klubben och Climate-KIC.

Vid Viable Cities årsstämma den 15 april avgick Allan Larsson, styrelseordförande och ovärderlig drivkraft sedan programmet var på idéstadiet. Han överraskades under stämman av videohälsningar från många kollegor som han arbetat tillsammans med under åren, från städerna i satsningen Klimatneutrala städer 2030, från styrelsen och myndigheter.

– Vi är oerhört tacksamma för det engagemang som Allan ägnat åt programmets utveckling, hans erfarenheter och visionära förmåga har haft en oerhörd betydelse. Vi kommer att sakna honom, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

– Samtidigt är det jätteroligt att vi får en så stark ny ledning av styrelsen. Det ska bli spännande att fortsätta att utveckla verksamheten och Klimatkontrakt 2030 tillsammans med dem.

Till ny ordförande valdes Cecilia Schelin Seidegård, hon är biokemist i grunden och har haft ledande poster inom både privat och offentligt sektor. Bland annat har hon arbetat på Astra Zeneca, hon har varit sjukhusdirektör vid Karolinska sjukhuset och landshövding i Kalmar och Gotlands län. Hon har också varit ordförande för KTH:s styrelse.

Till vice ordförande valdes Anders Wijkman, samhällsdebattör och ordförande i Rom-klubben sedan 2012. Han har ett förflutet som politiker och har också varit generalsekreterare för svenska Röda korset och Naturskyddsföreningen.

– Klimatomställningen kommer till stor del att avgöras i städerna. Det är här en majoritet av befolkningen bor och minst 70% av CO2-utsläppen genereras. För att ställa om räcker det inte med enskilda tekniklösningar. Vad som krävs är en förändring på systemnivå. Viable Cities står för en systemsyn och jag vill gärna hjälpa till att utveckla och sprida den, säger han om det nya uppdraget.

En ny ledamot valdes också in, Magnus Thulin, stabschef, Stockholms stad. Han ersätter Gunnar Björkman som liksom Allan Larsson bidragit med kraft och energi till Viable Cities utveckling.

Stämman godkände också årsredovisningen och programmets inriktning för etapp 2, 2021–2023.

NY LEDNING.jpg

Video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code.Learn more