Energisystemet behöver ställas om för att fasa ut fossila bränslen och uppnå klimatneutralitet. För att skapa en resilient, säker och rättvis energiomställning behövs nya former av energiproduktion som kombinerar storskalig, centraliserad produktion med småskalig, decentraliserad produktion på nya sätt. Detta systemskifte innebär utmaningar och möjligheter. När vi fokuserar på att få på plats nya tekniska system och effektivisera energianvändningen behöver vi samtidigt beakta hur det påverkar människors ekonomiska och sociala situationer och livsmiljöer. Under detta Transition Lab Forum fördjupar vi oss i hur kommunen, tillsammans med andra aktörer, kan säkerställa en rättvis och hållbar energiomställning.
Örebros nya bostadsområde Tamarinden i Sörbyängen planeras för att bli en hållbar och smart stadsdel där vi skapar förutsättningar för människor att mötas och där husen delar energi.
Inom satsningen Klimatledarkommunerna för offentlig upphandling har Fossilfritt Sverige arbetat tillsammans med Helsingborg, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund för att identifiera vilka utmaningar som finns med att införa klimatkrav i den offentliga upphandlingen.
Örebro stöttar och finansierar initiativ inom Fastighetsnätverket som vänder sig till personer i regionan som arbetar med energi- och miljöfrågor inom fastighetsbranschen. Man erbjuder studiebesök, erfarenhetsträffar och utbildningar för våra medlemmar och arbetar aktivt för att nå våra klimatmål.
I Örebro län har man startat ett energi- och klimatråd i syfte att öka takten i klimatomställningen. I rådet ingår näringsliv, kommuner, universitet och branschorganisationer. Rådet leds gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län.