Stockholm satsar på miljözon i city, hållbar äldreomsorg och en testbädd för fossilfri entreprenad.
Stockholm jobbar för omställningen genom att koppla samman, stärka och vidareutveckla existerande samarbetsstrukturer. Tillsammans med stadens aktörer och medborgare satsar man på ökad elektrifiering och effektivare transporter, elektrifierad entreprenad, koldioxidinfångning och lagring, minskad plastanvändning och ökad utsortering, och inte minst en miljözon i city – som dessutom är en del av systemdemonstratorn STOLT.
Stockholm har inte en specifik omställningsarena utan har valt att koppla samman, stärka och vidareutveckla existerande samarbetsstrukturer inom ramen för klimatarbetet. Stockholm är en av de utpekade europeiska föregångsstäderna i riktning mot klimatneutralitet, och var en av de första städerna som fick EU:s Mission Label. Ett fokus kopplat till detta handlar om att utveckla lokala omställningsarenor för klimat och hälsa, där befintlig samverkan med föreningar och näringsliv stärker kopplingen till klimatarbetet.
Stockholm har en bred projektportfölj för att nå klimatmålen. Bland annat jobbar staden med transporter – som står för ungefär hälften av de direkta utsläppen i Stockholm. Man planerar att införa Miljözon klass 3 i delar av city, vilket innebär att endast elfordon och vissa gasfordon får köra in i området, och man jobbar också aktivt för att möjliggöra förbättrad framkomlighet för busstrafiken, bidrar med medfinansiering i regionens utbyggnad av tunnelbana och spårväg och satsar mycket på cykelinfrastruktur. I portföljen av åtgärder kan man också hitta satsningar på fossilfri entreprenad med lägre klimatpåverkan, en ny anläggning för koldioxidinfångning och lagring, insatser för att minska mängden plast som används och att den plast som används ska vara möjlig att återvinna och att utsorteringen ska öka.
Miljözonen är dessutom en del av Stockholms arbete med systemdemonstratorn STOLT, som utnyttjar införandet av Miljözon klass 3 och stadsmiljözon som strategiska möjlighetsfönster för att genomföra en omfattande transformation mot ett effektivt och utsläppsfritt transportsystem. STOLT fungerar som en central plattform och ett kraftfullt verktyg för att främja stadens mål om en utsläppsfri, levande och rättvis innerstad till år 2030.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Björn Hugosson, klimatchef för Stockholms stad, bjorn.hugosson@stockholm.se
Annika Jacobson, klimatgeneral för Stockholms stad
Stockholm lyfter två insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
E-Laas föreslår en ny och operativ energibaserad strategi för att designa multimodala urbana logistiksystem. I E-Laas jämförs urbana leveranssystem med deras energianvändning inklusive mikroplattformar och nya sätt att kombinera laddning, automation och godsparkering. Detta gör det möjligt att relatera logistik…
Stockholms stad och dess partners att arbeta för en omfattande omställning av resvanor, ytanvändning och fordonsflotta i Stockholms innerstad. Detta som ett steg på vägen mot en utsläppsfri innerstad och ett klimatpositivt Stockholm 2030. I systemdemonstratorn ska den miljözon som…
Förstudien lyfter klimat och hälsa som en kombinerad drivkraft för stadens klimatomställning. Att mäta bättre hälsa är lika viktigt som…
City as a Platform är en innovationssatsning som samlar 18 kommuner och utforskar, testar, implementerar och samverkar kring gemensamma IoT-plattformar…
Satsningen utvecklar modeller för gemensam digital infrastruktur för resursflöden som kopplar samman urban odling, fastighet och fjärrvärmenät. Detta som grund…
Satsningen syftar till att fånga upp innovativa lösningar från pilotprojekt i flera kommuner. Detta för att påskynda klimatneutral stadsutveckling genom…
Stockholm ingår sedan 2023 i den andra kohorten av pilotstäder från tjugoen EU-länder och Horizon 2020-associerade länder, som valts ut för att inleda klimatåtgärder utan motstycke, genom NetZeroCities Pilot Cities-programmet.
Stockholms stad tilldelades i oktober 2023, som en av tio europeiska städer, EUs Mission Label för sitt arbete med att snabba på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.
Stockholm är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet