Östersund ska bli klimatneutral till år 2030. För att realisera detta kommer en handlings- och klimatinvesteringsplan för kommunen, företagen och invånarna i staden att tas fram. Kopplat till detta genomförs en analys av samhällsekonomiska effekter, utsläppseffektivitet kopplat till kostnad samt sidoeffekter, där invånarnas acceptans för olika åtgärder kommer att undersökas.
En omställningsfunktion kommer skapas inom kommunen som ska stötta samskapande och innovationsutveckling i följande fem fokusområden: Klimatneutral destination och event , Cirkulära processer, Klimatneutral stadsutveckling, Hållbart byggande, Smart City.
För att skapa engagemang och dialog med medborgare och företag kommer även olika kommunikationsformer och klimatvisualiseringar att testas och utvärderas. Målet är att skriva ett klimatkontrakt med Viable City för att få stöd och kunna koordinera klimatarbetet i staden och i kommunen.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Caroline Hildahl, processledare för Klimatneutrala Östersund 2030, caroline.hildahl@ostersund.se
Tänk dig en byggarbetsplats som är nästan tyst, och som inte luktar avgaser. En utopi? Nej. Just nu byggs en ny förskola, Ottfjället, i Östersunds kommun och det gör de utan fossila utsläpp.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
Förstudien ska genomföra och utveckla medborgardialoger kopplade till omställning och hållbara persontransporter i Östersunds kommun. Arbetet med klimatomställningen kan leda till konflikter mellan styrande och de som behöver göra förändringar. En gemensam positiv målbild om framtidens samhälle, kombinerat med verklighetsförankrade…
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet