Viable Cities Logo

Viable Cities med partners söker innovatörer från hela världen

Nu har Viable Cities och UN-Habitat med partners lanserat Climate Smart Cities Challenge på den Svenska paviljongen på Expo 2020 Dubai. Den globala tävlingen ska – genom fyra städers klimatutmaningar – påskynda omställningen till klimatneutrala städer.

 Climate Smart Cities Challenge bjuder nu in innovativa organisationer av olika slag att bidra med sina bästa metoder, lösningar och tekniker för att minska koldioxidutsläppen samtidigt som de ger positiva effekter på livskvaliteten i fyra städer – Bogota, Colombia; Bristol, Storbritannien; Curitiba, Brasilien och Makindye Ssabagabo, Uganda.

Klimatutmaningarna i de fyra städerna handlar om allt från klimatvänliga och prisvärda bostäder, via kvarter utan koldioxidutsläpp, till klimatsmarta transporter av gods. Upp till 20 finalister per stadsutmaning kommer att bjudas in till att bilda team för att hitta lösningar på städernas klimatutmaningar. Deadline för att lämna in tävlingsbidrag är den 5 januari och den 20 januari kommer upp till 80 finalister att presenteras på Expo Dubai.

– Den här missions-orienterade innovationstävlingen, med fokus på utmaningar och människan i centrum, kommer att skapa en ny plattform för en hel rad organisationer inom olika sektorer att delta och skapa en rörelse för att påskynda klimatomställningen, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

Climate Smart Cities Challenge är en öppen innovationstävling. Tävlande organisationer har chansen att bli utvalda till ett team av innovatörer som kommer att samarbeta med städer och investerare för att utveckla klimatsmarta metoder för att lösa deras klimatutmaningar.

–      Vi välkomnar finansinstitutioner att samarbeta med oss för att hitta sätt att finansiera omställningen i de fyra städerna och utanför, säger Tommy Mikelsen, direktör på Svensk Exportkredit (SEK), en av satsningens parter.

Med över 190 länder närvarande på Expo 2020 Dubai, erbjuder landspaviljongerna en möjlighet att nå ut till innovatörer globalt. För att locka innovatörer från hela världen till tävlingen har varje landspaviljong på mässan försetts med en “fågelholk”, där innovatörer kan lämna sina kontaktuppgifter.

climatesmart.citieschallenge.org