Viable Cities Logo

377 europeiska städer vill bli en av de 100

I går stängde möjligheten att göra en intresseanmälan för att bli en av de 100 städerna i Horisont Europas Mission 100 Climate Neutral Cities. Totalt har 377 städer skickat in en ansökan, de representerar tillsammans 18 procent av EUs befolkning. Men vilka länder ansökningarna kommer ifrån anges inte. 

– Det är otroligt hoppingivande att intresset för klimatomställningen är så stort i hela Europa. Vi vet att en hel del av ansökningarna kommer från Sverige, och vi hoppas att många av dem också blir en del av satsningen, säger Olga Kordas, Viable Cities programchef.

– Vi är också stolta över att Viable Cities har agerat föregångare och bidragit till missionen, vi har visat europeiska städer värdet av ett missions-orienterat angreppssätt och vi har utvecklat det första klimatkontraktet i Europa.

Viable Cities tidigare ordförande Allan Larsson har genom sitt arbete i EU varit med och utformat missionen om 100 klimatneutrala städer.

– Jag ser vår framgång med klimatkontraktet från början av 2020 som ett uttryck för att 2020-talet blir genombrottens tid – resan in i klimatomställningen, säger Allan Larsson.

Matthew Baldwin, som leder EUs mission om 100 klimatneutrala städer, menar att städerna står inför en enorm utmaning, och att den behöver tacklas av många tillsammans. Han lyfter också fram att insatserna mot klimatförändringarna samtidigt skapar stora fördelar för medborgarna: mindre luftföroreningar, buller och trafikstockningar och färre dödsfall.

– Vi vill ha blomstrande, trivsamma städer som gynnar vår planet, säger Matthew Bladwin, som leder EUs Cities Mission.

Målet med missionen är att skapa 100 klimatneutrala och smarta städer till 2030, och att se till att de fungerar som experiment- och innovationshubbar för att alla europeiska städer ska kunna följa efter till 2050. Nu ska Cities Mission tillsammans med oberoende experter påbörja en process för att välja ut de 100 städerna. VIlka städerna blir tillkännages under våren 2022.

Läs mer på EU-kommissionens webbplats