Östersunds högt satta mål handlar inte bara om klimatet och minskade utsläpp, utan även om hälsa, rättvisa och livskvalitet.
Östersund har höga ambitioner inom hållbarhet, och högt satta mål utgör en viktig del i arbetet – mål som inte bara handlar om klimatet och minskade utsläpp, utan även om hälsa, rättvisa och livskvalitet. Detta visar sig genom, bland annat, en utsläppsfri byggarbetsplats, hållbart resande – även på vintern, en cirkulär pop-up, en klimatlåda, arbetshubbar, och flera andra goda exempel.
Östersunds Klimat- och energistrategi utgör färdplanen kommunens omställning. Den är indelad i sju utvecklingsområden med många konkreta insatser för att accelerera omställningen. Några viktiga delar är miljöhänsyn i samhällsplanering och byggande, fossilfria transporter och klimatsmarta färdsätt, satsningar på förnybar energi, och hållbar konsumtion inom kommun och kommunorganisation. Strategin och färdplanen möjliggör och driver på omställningen i Östersund och bidrar till flera av de goda exempel och ambitiösa insatser som finns i kommunen.
Bland annat finns EU:s första utsläppsfria arbetsplats i Östersund. Det är Storfjällets förskola som byggs med elektrifierade arbetsmaskiner. Satsningen är något som inte bara minskat partikel- och koldioxidutsläpp utan även bidragit till en bättre arbetsmiljö för byggarbetarna och en bättre miljö för de boende i närområdet med mindre buller och vibrationer.
Man kan också hitta Vintertramparna i Östersund. Vintertramparna är en del av kommunens arbete att uppmuntra och underlätta för personer som vill och kan ändra en del av eller alla sina vardagsresor till hållbarare alternativ, som att åka kollektivt, cykla eller gå till jobbet på vintern. Andra goda exempel inkluderar ett mellanlager för återbrukade byggmaterial, arbetshubbar för kortare resväg och ökad flexibilitet för kommunens anställda, samt ett årligt klimatseminarium som inspirerar till omställningsarbete och minskade utsläpp.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Caroline Hildahl, processledare för Klimatneutrala Östersund 2030, caroline.hildahl@ostersund.se
Tänk dig en byggarbetsplats som är nästan tyst, och som inte luktar avgaser. En utopi? Nej. Just nu byggs en ny förskola, Ottfjället, i Östersunds kommun och det gör de utan fossila utsläpp.
Östersund lyfter ytterligare insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Förstudien ska genomföra och utveckla medborgardialoger kopplade till omställning och hållbara persontransporter i Östersunds kommun. Arbetet med klimatomställningen kan leda till konflikter mellan styrande och de som behöver göra förändringar. En gemensam positiv målbild om framtidens samhälle, kombinerat med verklighetsförankrade…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet