I Malmö jobbar man horisontellt och internationellt med fokus på färdplaner inom sju prioriterade områden för en gemensam riktning– lokalt arbete för en global mission!
Malmö fokuserar på genomförande och utveckling av sju färdplaner inom prioriterade områden, mobilisering av fler aktörer, och att utveckla arbetssätt och metoder för att skala, sprida och dela. Kärnan i Malmös tillvägagångssätt är ett nytt horisontellt arbetssätt – Klimatomställning Malmö.
Kärnan i Malmös tillvägagångssätt är ett nytt horisontellt arbetssätt med fokus på gemensamma färdplaner inom sju prioriterade områden där kraftfulla insatser kan få stor effekt för Malmö och planeten; Klimatneutralt byggande, Elförsörjning, Uppvärmning, Nettonollorganisation, Mobilitet, Klimatsmart konsumtion och Cirkulär ekonomi. Inom varje omställningsområde arbetar staden med färdplaner som visar riktning och bidrar till att mobilisera fler aktörer i omställningen genom konkreta åtgärder att samlas kring. Färdplanerna är levande dokument som hela tiden utvecklas, vilket gör det möjligt att skifta bland prioriteringarna utifrån en förändrad omvärld, framsteg och nya beslut.
För att stärka omställningsförmågan ligger fokus på vissa organisatoriska och individuella egenskaper. För att lyckas med omställning krävs det både bra lyssnare och bra berättare, och innovation, samverkande, strukturer och transparens. Och lika viktigt är det att jobba ihärdigt och ta tillvara på kunskaper och erfarenheter. För att utveckla processen och stärka omställningsförmågan, så utvecklar processledningen i Malmö en rad olika strategier för, till exempel, lärande, aktörssamverkan, mål och effektuppföljning.
Det finns starka kopplingar mellan miljö, klimat och människa, och därför är Malmös ansats att insatser och förbättringar i miljö- och klimatområdet också ska ge positiva effekter på andra områden, såsom fler arbetstillfällen, bättre livsmiljö för barn och unga, ökad trygghet och stärkt konkurrenskraft för näringslivet. Därför är det också viktigt att arbeta aktivt för att knyta fler aktörer från olika sektorer till det lokala omställningsarbetet, så att omställningen sker gemensamt.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Linnea Folkesson, processledare för Klimatomställning Malmö
Jonas Kamleh, processledare för Klimatomställning Malmö, jonas.kamleh@malmo.se
Malmö lyfter tre insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
Förstudien Delaktighet i klimatomställningen (DEKO) avser att mobilisera och aktivera metoder, målgrupper och mottagare i Malmö. Den vill lägga grund för växelverkan mellan (i) informations-, kunskaps- och expertisutbyte och (ii) kvittens eller återkoppling av hur utbytet tolkas och formar åtgärder…
Malmö stad har som mål att vara en föregångare för minskade utsläpp av växthusgaser. För att nå Malmös ambitiösa klimatmål har Malmö stad initierat Klimatomställning Malmö. En central omställningsfunktion som mobiliserar offentliga verksamheter, näringsliv, akademi, föreningar och Malmöbor att öka takten i klimatomställningen. Projektet Klimatneutrala Malmö 2030 har varit ett viktigt stöd för att etablera Klimatomställning Malmö och projektet kommer fortsatt bidra till att säkra framdrift i genomförandet.
Klimatneutrala Malmö 2030 består av flera viktiga delar som ska koordinera och stödja systeminnovation i Malmö; en central omställningsfunktion, agila färdplaner, klimatinvesteringsplaner, årlig revidering av Klimatkontrakt 2030, samverkan med näringsliv och akademi, medborgarinvolvering och digitalisering. Tillsammans ska de accelerera Malmös klimatomställning och bidra till att alla i staden får ett gott liv inom planetens gränser.
Malmö stad tilldelades i mars 2024 EUs Mission Label för sitt arbete med att snabba på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.
Malmö är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Malmö ingår sedan 2022 i den första kohorten av pilotstäder från tjugoen EU-länder och Horizon 2020-associerade länder, som valts ut för att inleda klimatåtgärder utan motstycke, genom NetZeroCities Pilot Cities-programmet.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet