Mobilisering, partnerskap och social innovation är centralt i Umeås omställning, som leds genom Umeås klimatfärdplan.
Partnerskap och samverkan driver görandet i Umeå framåt, bland annat genom Umeå Klimatfärdplan. Med kommunen i spetsen har Umeå tagit fram en handbok för hur man kan leda en effektiv klimatomställning, startat en ekonomisk förening för att öka kunskapen för cirkulärt byggande och etablera Byggåterbruket, och arrangerat en byggåterbruksfestival för elever och personal.
I Umeå pågår klimatomställningen men den måste gå snabbare. En central strategi för att lyckas är att med bas i Umeå klimatfärdplans fokusområden mobilisera och stärka partnerskap och samverkan mellan partners: från lokalt i Umeå till EU tillsammans med andra utpekade föregångsstäder. En av de viktigaste strategierna är partnerskap och omställningsarenor: lokalt i Umeå tillsammans med invånare, civilsamhälle, inom kommunkoncernen och inom Umeå klimatfärdplan, regionalt med andra städer, och nationellt med europeiska städer.
Att sätta ännu mer fart på görandet är den viktigaste övergripande insatsen just nu och för att göra det jobbar Umeå parallellt med olika typer av insatser, men fokuserar också på att utveckla strukturerna för styrning, uppföljning och lärande, och kopplar ihop olika typer av processer. För att kunna styra klimatomställningen och mobilisering av partners på bästa möjliga sätt är en central del fortsatt utveckling av den kommunkoncernövergripande aktiverande styrningen på klimatomställningsområdet, inklusive koppling mellan lokal, nationell och EU-nivå.
Umeå kommun går i spetsen för den lokala omställningen tillsammans med partnerna i Umeå klimatfärdplan. Tillsammans har man tagit fram en handbok för personer hos partnerna i Umeå klimatfärdplan i hur man kan leda en effektiv klimatomställning, skapa engagemang, hantera förändringsmotstånd och implementera hållbara åtgärder. Handboken skapar en kultur av samarbete och lärande samt främjar långsiktigt engagemang. Ett av de senaste initiativen från Umeå klimatfärdplan är också utvecklingen av ett intranät för att underlätta samverkan och samarbete. Genom intranätet kan deltagarna smidigare koordinera insatser som bidrar till klimatmålen, skapa bättre kommunikation och samverkan mellan partners, och inspirera andra städer att ta liknande initiativ för att öka samverkan i klimatprojekt och påskynda klimatomställningsarbetet. Insatser inom byggåterbruk, så som en byggåterbruksfestival för elever och personal för att lära sig om cirkulär ekonomi och hållbart byggande, är också något som Umeå är föregångare inom.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Annika Myrén, processledare för Klimatneutrala Umeå 2030, annika.myren@umea.se
I Umeå har näringslivet och kommunen sedan länge arbetat tillsammans för att minska klimatutsläppen och nå klimatmålen. Det började med ett samarbete kring mat- och jordbruksfrågor, och sedan 2021 medverkar 56 företag från alla möjliga sektorer i Umeå Klimatfärdplan.
Umeå lyfter ytterligare insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Syfte och mål med designfasen är att utforska och identifiera innovationskapacitet, lösningar och policyhinder samt utveckla det befintliga partnerskapet med…
Sharing Cities Sweden är ett nationellt program för delningsekonomi i städer. Programmet syftar till att sätta Sverige på kartan som…
City as a Platform är en innovationssatsning som samlar 18 kommuner och utforskar, testar, implementerar och samverkar kring gemensamma IoT-plattformar…
Under 2022 har Viable Cities ansvarat för ett regeringsuppdrag ”Stöd till innovationsarbete inom hållbar stads- och samhällsutveckling i Norrbotten och…
Umeå tilldelades i oktober 2024, som en av 20 europeiska städer, EUs Mission Label för sitt arbete med att snabba på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad.
Umeå ingår sedan 2022 i den första kohorten av pilotstäder från tjugoen EU-länder och Horizon 2020-associerade länder, som valts ut för att inleda klimatåtgärder utan motstycke, genom NetZeroCities Pilot Cities-programmet.
Umeå är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet