Klimatinvesteringsplaner, kommunikationsstrategier och världens första “elevborgarråd för klimatet” – i Karlstad händer det grejer.
Karlstad krokar arm med Kristinehamn.
I Karlstads kommun jobbar man på bred front för klimatomställningen, från elevborgarråd och samverkan till klimatinvesteringsplaner och ambitiösa mål. Karlstads processledare, tillsammans med kollegor, berättar om stadens resa till klimatneutralitet, så att andra kan ta del av lärdomar och glo och sno!
Klimatneutrala Karlstad 2030 leds av Karlstads kommun i samverkan med elva andra aktörer. Satsningen har två utvalda fokusområden – cirkulär konsumtion och transport – samt fyra arbetsgrupper– styrning och finansiering, mobilisering och samskapande, innovation och tjänsteutveckling, och beteende och kommunikation.
I fokus för omställningsarbetet står just nu klimatinvesteringsplanen, där kommunen tar ett övergripande ansvar som stäcker sig över flera sektorer för att skapa en långsiktig process för att lägga ett tydligare samhälls- och ekonomiskt perspektiv på klimatomställningen. Ytterligare fokusområde just nu är kommunens antagna kommunikationsstrategi för Karlstads klimatomställning, som ska accelerera klimatarbetet och skapa samtal om enkla beteendeförändringar.
Karlstad har också ambitionen att inkludera de som påverkas mest av klimatförändringarna – de unga. De har jobbat med världens första “elevborgarråd”, där elever inom låg-, mellan- och högstadium fick coachning av klimatexperter och i en serie workshops utarbetade de sina egna förslag för hur Karlstad bör driva klimatomställningen.
Utöver att driva kontinuerliga processer har Karlstad stort fokus på arbetet med en klimatinvesteringsplan, planering och förankring av arbetet under de kommande tre åren, och att börja implementera den nyligen beslutade planen för digitalisering och innovation som har stort fokus på att bidra till klimat och hållbarhet i stort.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Charlotte Wedberg, miljöstrateg, charlotte.wedberg@karlstad.se
Henric Barkman, processledare, henric.barkman@karlstad.se
Cirkulära gallerior och återbruksbutiker är platser, fysiska eller digitala, som lyfter fram olika cirkulära koncept i form av exempelvis second hand, vintage, remake, reparationer, hyrtjänster, renoverad teknik och svinn- och resurssmarta produkter.
Karlstad lyfter tre insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Karlstads kommun och företag i staden har kommit långt i klimatarbetet, inte minst genom satsningen Klimatneutrala städer 2030. Arbetet med…
Sensorer för mätning av luftkvalitet används för bl.a. styrning av inomhusluft och för information till allmänheten om utomhusluft. Satsningen syftar…
Satsningen, som ingår i programmet Sharing Cities Sweden, syftar till att minska energianvändningen och klimatpåverkan genom att utveckla delningsekonomin i…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet