Satsningsetikett Borlänge

Så blir klimatinvesteringsplaner ett verktyg för klimatomställningen

Viable Cities Portfölj
Ett viktigt syfte med att ta fram klimatinvesteringsplaner är att titta på det totala investeringsbehovet för att nå klimatmålen för att skapa förståelse för kaptialbehovet av omställningen. Denna förstudie kommer att vidareutveckla arbetet genom att utforska ivesteringar som görs framöver som inte är initierade för att minska koldioxidutsläpp. Dessa investeringar kan stå för en stor del av framtidens utsläpp, t.ex. i infrastruktur och byggnader.

Klimatneutrala Borlänge 2030

Viable Cities Klimatkontraktet i staden
I Borlänge skapar man samverkansformer, nya processer och metoder för att möjliggöra en snabb klimatomställning, och företag i Borlänge har möjligheten att teckna lokalt klimatkontrakt där de åtar sig att avsätta tid och engagemang för att bidra till hela stadens omställning. Kommunen har två fokusområden; Res hållbart, med delmål som exempelvis att behovet av biltrafiken ska minska, och Ät hållbart, med delmål som exempelvis att kommunens inköp av ekologiska livsmedel ska öka och att inköpen ska vara närproducerade. I Borlänge arbetar man dessutom på flera fronter, och hittills har man lyckats minska hyresgästers restavfall radikalt med enkla lösningar, möjliggjort storskaligt återbruk vid ny- och ombyggnation för hela kommunkoncernen, tagit fram koncernövergripande riktlinjer för hållbar upphandling, och en hel del mer.

Aktivitetsbaserad energi- och mobilitetsmodellering för framtidens städer

För att nå uppsatta mål för minskade utsläpp av växthusgaser, och samtidigt hantera ökad urbanisering, måste städer hitta optimala strategier för att ställa om lokal användning och tillförsel av energi. I den här satsningen utvecklar vi en Urban Building Mobility and Energy Model (UBMEM) som ska beräkna och visualisera energi- och effektbehov och växthusgasutsläpp i staden som underlag för stadsplanering.