Luleå – norra Sveriges nav för klimatomställningen!
Norra Sverige står i centrum för en snabb omställning av världens industri, transport- och energisystem till gröna och fossilfria produktionssätt. Detta är inte längre en framtidsvision pådriven av enskilda aktörer, utan en pågående realitet. Tillgången till fossilfri energi och råvaror för bland annat stål- och batteriproduktion och en stabil arbetsmarknad ger oss unika möjligheter till omställning. Som Norrbottens största stad är Luleå ett viktigt nav för den gröna omställningen i regionen och har en unik möjlighet att som pionjärstad bidra med insikter som är värdefulla inte bara för närliggande kommuner och regioner utan även för andra städer som står inför stora industrietableringar.
Luleå är en stad präglad av tung industri, som nu är mitt uppe i omställning till fossilfria produktionssätt. Industrin står för enorma utsläpp, men även nycklar till omställning. Satsningarna skapar utmaningar i samhällsplaneringsprocessen, bland annat krävs en snabb utbyggnad av infrastruktur och ökat bostadsbyggande. För att genomföra en hållbar omställning på alla plan, och minska intressekonflikter, krävs en rättvis och inkluderande process där en förståelse för att samhället behöver och kommer att förändras kan skapas. Luleå ämnar nu att utforska innovativa samverkansformer, processer och arbetsmetoder för att de möjliggöra transformativa förändringarna som krävs för att lyckas påskynda klimatomställningen både i och utanför kommunen. Framför allt skapas en långsiktig arena för dialog och delaktighet i omställningen. De insikter som görs kommer att spridas och vara värdefulla för hela regionen, men även för andra städer i liknande situationer med gröna industrietableringar
För att få genomslagskraft på bred front i samhället för omställningen behövs en långsiktig arena för dialog och delaktighet på lokal nivå, som också inkluderar de flertalet redan etablerade samarbeten mellan kommun, kommunala bolag och näringslivet.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Sophie Forsberg, processledare för Klimatneutrala Luleå 2030, sophie.forsberg.johansson@lulea.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avsiktsförklaringen är en förberedelse för att signera kontraktet kommande år.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Luleå – norra Sveriges nav för klimatomställningen! Luleå är en av 48 av Sveriges kommuner som går samman för att möta klimatkrisen och kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Detta är samtidigt en del i en växande…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet