I Borlänge samarbetar man för klimatet och en klimatneutral framtid – och det skapar engagemang i hela Dalarna.
Borlänge krokar arm med Avesta.
I Borlänge skapar man samverkansformer, nya processer och metoder för att möjliggöra en snabb klimatomställning, och företag i Borlänge har möjligheten att teckna lokalt klimatkontrakt där de åtar sig att avsätta tid och engagemang för att bidra till hela stadens omställning. Kommunen har två fokusområden; Res hållbart, med delmål som exempelvis att behovet av biltrafiken ska minska, och Ät hållbart, med delmål som exempelvis att kommunens inköp av ekologiska livsmedel ska öka och att inköpen ska vara närproducerade.
Borlänge kommuns miljöstrategi beskriver att kommunen ska verka för ett klimatneutralt Borlänge, att koldioxidutsläppen i Borlänge ska hålla sig inom budgeten, att utsläppen ska minska enligt koldioxidbudgeten, att de konsumtionsbaserade utsläppen ska vara under 1 ton CO2-ekv per person, att den biologiska mångfalden bevaras och utvecklas, och att övergå till en cirkulär ekonomi. Omställningsarenan – Klimatneutrala Borlänge 2030 – syftar till att skapa samverkansformer, nya processer och metoder för att möjliggöra de transformativa förändringar som krävs för att lyckas med en snabb klimatomställning. Detta gör man genom att mobilisera lokala företag med hjälp av lokala klimatkontrakt, men också genom att växla upp till ett regionalt perspektiv.
Inom fokusområdet Res hållbart miljöstrategin finns delmålet att behovet av biltrafiken ska minska med en femtedel till 2030 genom att stödja och underlätta mer hållbara transporter. Genom att sprida målbilden kan viljan att vara med och bidra i arbetet mot ett klimatneutralt Borlänge öka, inte bara inom kommunkoncernen, utan även bland invånare och organisationer. Att belysa synergieffekter kopplat till ökat hållbart resande, såsom främjandet av en mer trivsam stad planerad för människor, mötesplatser och förbättrad folkhälsa, är viktiga delar i målbilden.
Ett annat fokusområde i miljöstrategin är Ät hållbart med tillhörande delmål som exempelvis att kommunens inköp av ekologiska livsmedel ska öka till minst 80 procent år 2030 och att kommunens livsmedelsinköp ska vara närproducerade till minst 30 procent år 2030.
I Borlänge arbetar man på flera fronter och med olika satsningar tillsammans med lokala aktörer, och hittills har man, bland annat, lyckats minska hyresgästers restavfall radikalt med enkla lösningar, möjliggjort storskaligt återbruk vid ny- och ombyggnation för hela kommunkoncernen, och tagit fram koncernövergripande riktlinjer för hållbar upphandling.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Rebecca Bergman, processledare för Klimatneutrala Borlänge 2030, rebecca.bergman@borlange.se
Borlänge lyfter sju insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Återbruket – här kan hela kommunkoncernen lämna och hämta material. Tunabyggen har genom en digital plattform för lagerhantering och lagerlokalen Återbruket möjliggjort storskaligt återbruk vid ny- och ombyggnation för hela kommunkoncernen.
Riktlinje för hållbar upphandling framtagen och testad. Koncernövergripande riktlinjer gällande hållbar upphandling vid om- och nybyggnation har tagits fram och testats i projektet Skogstäppan som är en ombyggnation med återbruk i fokus.
Inspiration till hållbart resande. Borlänge ska vara klimatneutralt år 2030 och för att nå dit krävs omedelbara utsläppsminskningar på 13 procent årligen. Och det är inte för att ge oss en klapp på axeln som vi har det målet, utan för människors hälsa och välmående. Ta del av vår film som visar målbild för hållbart resande i Borlänge och ta del av tips och vinster kopplat till hållbart resande.
Hela Borlänge cyklar. Borlänge kommun arrangerar tillsammans med aktörer som tecknat lokalt klimatkontrakt den aktiviteten Hela Borlänge cyklar för att inspirera Borlängeborna att utforska Borlänge på två hjul.
Samåk till och från jobbet med digitalt stöd. Inom ramen för sitt engagemang inom Klimatneutrala Borlänge 2030 gick fyra stora arbetsgivare samman i ett projekt för att undersöka om mönster kan brytas och mer klimatsmart arbetspendling kan nås genom tillhandahållandet av en teknisk lösning för samåkning.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Ett viktigt syfte med att ta fram klimatinvesteringsplaner är att titta på det totala investeringsbehovet för att nå klimatmålen för att skapa förståelse för kaptialbehovet av omställningen. Denna förstudie kommer att vidareutveckla arbetet genom att utforska ivesteringar som görs framöver…
För att nå uppsatta mål för minskade utsläpp av växthusgaser, och samtidigt hantera ökad urbanisering, måste städer hitta optimala strategier…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet