Karlstads kommun och företag i staden har kommit långt i klimatarbetet, inte minst genom satsningen Klimatneutrala städer 2030. Arbetet med klimatinvesteringsplaner sammanfaller med utveckling av ny styrmodell, vilket skapar ett möjlighetsfönster för att bygga in planen i styrningsprocesser. Förstudien ska ta fram en utbildning för en gemensam kunskapsgrund inom både klimat och ekonomistyrning, utveckla implementeringsmetodik genom tjänstedesign och ta fram stödverktyg.
I Karlstads kommun jobbar man på bred front för klimatomställningen, från kommunikationsstrategier och samverkan till klimatinvesteringsplaner och ambitiösa mål. Klimatarbetet genomsyrar hela kommunen och Karlstad lägger vikt vid att det ska vara lätt för invånare och företag att göra klimatsmarta val. Karlstad har också anordnat världens första "elevborgarråd för klimatet". Karlstad krokar arm med Kristinehamn.
Sensorer för mätning av luftkvalitet används för bl.a. styrning av inomhusluft och för information till allmänheten om utomhusluft. Satsningen syftar till att förbättra kvaliteten hos mätdata för sensorer för luftburna partiklar för ökad service till oskyddade trafikanter och effektivare ventilation i byggnader.
Satsningen, som ingår i programmet Sharing Cities Sweden, syftar till att minska energianvändningen och klimatpåverkan genom att utveckla delningsekonomin i mindre städer. Genom att använda Karlstad och andra mindre städer i dialog med Karlstad kommer satsningen att svara på frågan – vilken roll kan mindre städer och städer spela i delningsekonomin och hur kan deras arbete drivas?