Mission Klimatneutrala städer 2030

Viable Cities mission är Klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser. Satsningen Klimatneutrala städer 2030 är därför det största vi jobbar med. Inom satsningen arbetar 23 svenska städer tillsammans med flera nationella myndigheter och Viable Cities för att gå före i klimatomställningen. Städerna har tagit på sig att testa nya arbetssätt och lösningar, att lära av varandra och att arbeta för missionen: att skapa städer som fungerar bra för människorna som bor i den, som är bra för medborgarnas, företagens och samhällets ekonomi – och – som är bra för klimatet. Det är inte en enkel uppgift, och det finns inte heller något facit för hur det ska gå till. Det krävs alltså stora förändringar i hela samhället för att vi ska klara klimatmålen och rädda planeten. Att göra som vi alltid gjort går inte längre, vi måste arbeta på helt nya sätt.

Vi fokuserar på städer och kommuner eftersom de har stor möjlighet att involvera lokala aktörer och fatta beslut inom sitt geografiska område. Förutom kommunen har många andra aktörer stor betydelse för den lokala omställningsresan, till exempel SSAB i Borlänge eller petroleumindustrin i Göteborg. Det behövs en lokal mobilisering av näringsliv, civilsamhälle, medborgare och lärosäten för att klara klimat- och hållbarhetsmålen. Det är därför vi talar om städer och inte kommuner. Kommunerna kan leda arbetet, men alla andra aktörer behöver också involveras i mobiliseringen. Genom att samla städer för att arbeta tillsammans och lära av varandra accelererar vi den lokala omställningsresan.

Inom satsningen Klimatneutrala städer 2030 testas nya sätt att arbeta och nya lösningar, vi lär och delar det vi gör för att snabba på omställningsresan. Verktyget Klimatkontrakt 2030 är navet i det gemensamma arbetet. Varje stad samlar sina klimat- och hållbarhetsåtaganden i kontraktet som revideras och signeras varje år. De sex myndigheterna och Viable Cities beskriver i kontraktet hur vi ska stödja städernas lokala omställningsresor.

I de 23 städerna i satsningen Klimatneutrala städer 2030 pågår otaliga insatser som bidrar till allt detta. De arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser, för att spara energi, för att skapa mobilitet för alla, för att engagera fler, för att styra och leda på nya sätt. Och alla delar de med sig av sina erfarenheter för att med gemensam kraft skapa det nya normala: klimatneutrala städer 2030 – med ett gott liv för alla, inom planetens gränser.

Boden
Luleå
Skellefteå
Umeå
Örnsköldsvik
Sundsvall
Östersund
Gävle
Sandviken
Borlänge
Avesta
Arvika
Enköping
Trollhättan
Karlstad
Kristinehamn
Eskilstuna
Örebro
Uppsala
Håbo
Järfälla
Värmdö
Stockholm
Nacka
Mariestad
Härryda
Linköping
Mjölby
Borås
Ulricehamn
Göteborg
Falköping
Växjö
Alvesta
Gotland
Kalmar
Falkenberg
Mörbylånga
Karlskrona
Helsingborg
Höganäs
Kristianstad
Tomelilla
Lund
Lomma
Malmö
Höör
Landskrona

48 svenska städer

48 svenska städer arbetar tillsammans i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030. Kartan här ger en snabb överblick över alla städer och vid varje kartnål hittar du en länk till stadens sida, där du kan läsa mer om deras arbete, aktuellt just nu och glo och sno deras goda exempel.

Verktyg och metoder för klimatneutrala städer

Med hjälp av verktyg så som Klimatkontrakt 2030, Transition Lab och Systemdemonstratorer, samarbetar 48 städer, flera nationella myndigheter och Viable Cities för att hitta nya sätt att arbeta för att snabba på klimatomställningen. Alla verktyg utgör grunden för samarbete, utveckling och testning av nya metoder. Metoderna är förankrade i den forskningsansats som Viable Cities jobbar utifrån. Utforska verktyg, metoder och arbetssätt i klimatomställningsarbetet nedan.

Klimatkontrakt 2030

Klimatkontrakt 2030 är ett avtal och en kraftsamling från svenska städer, nationella myndigheter och Viable Cities, där alla parter tar på sig att bidra till den genomgripande klimatomställningen.

Läs mer

Klimat-investeringsplaner

Klimatinvesteringsplaner innebär ett samhälls- och företagsekonomiskt perspektiv på åtgärder och investeringar i städer. Insatsen genomförs som en del av kommunernas arbete med färdplaner inom Klimatkontrakt 2030.

Läs mer

Transition Lab

Transition Lab är en uppsättning sammanlänkade evenemang, verktyg och metoder, framtagna för att uppnå missionen och syftar till att samskapa en förmåga att möta stora samhällsutmaningar och accelerera och sprida förändring.

Läs mer

Flernivåstyrning

För att vi ska nå missionen krävs nya sätt att leda och styra. Det räcker inte med att ställa om den kommunala verksamheten – omställningen måste ske för alla som verkar i staden.

Läs mer

System-demonstratorer för klimatneutrala städer

Systemdemonstratorer är platsbaserade demonstrationer av system. Fokus på innovationer på systemnivå ger dem en inneboende potential att skala upp och ut lokalt och nationellt.

Läs mer

Förändrings-kommunikation

För att klimatomställningen ska vara så kraftfull som möjligt behöver vi som arbetar tillsammans vara bra på att berätta vad vi gör och vilka vi är.

Läs mer

Team och arena för omställningen

Viable Cities bjuder in städer att skapa ett Omställningsteam, vars huvudmål är att sätta upp en Omställningsarena och stötta arbetet med omställningsprocessen i staden. Omställningsarenan utvecklar omställningsplanerna som sammanfattas i Klimatkontrakt 2030.

En portfölj av insatser

För att möjliggöra genomgripande förändringar på kort tid behöver alla insatser länkas samman. Vi behöver arbeta “bortom projektifiering” istället för att, som ofta i dag, arbeta i fragmenterade omställningsprojekt.

Läs mer

Aktuellt

  • Alla utlysningar
  • Klimatneutrala städer 2030
Lund ökar takten med pilottester och inkluderande mobilitet
19 december 2024

Stockholm var en av de första städerna som fick EU:s Mission Label för sitt klimatarbete, och med det i ryggen fortsätter staden att jobba för omställningen genom att koppla samman, stärka och vidareutveckla existerande samarbetsstrukturer. Tillsammans med stadens aktörer och…

På bilden: Ett slags mini-Göteborg har tagit fram rekommendationer kring delaktighet i stadens miljö- och klimatomställning. Foto: Salomon Abresparr.
16 december 2024

I Göteborg ligger stort fokus på att utveckla stadens förmåga att skapa och tillvarata medborgarengagemang i miljö- och klimatomställningen, och under våren 2024 genomförde staden ett så kallat medborgarråd, där 30 personer fick möjlighet att bidra med tankar och förslag…