Viable Cities Logo

Utlysningsetikett Externa utlysningar

Communities for Climate (C4C)

Communities for Climate (C4C), ett initiativ från Europeiska kommissionen, ämnar att stödja 50 samhällsledda projekt i elva länder i EU, och åtfölja dem i förverkligandet av nya och innovativa idéer för medborgarengagemang för att ta itu med klimat- och hållbarhetsfrågor. De kommer att få skräddarsytt stöd för att utvecklas och bli replikerbara modeller för andra lokala samhällen som är villiga att engagera sig i klimatprojekt i hela EU.

Reglering och banbrytande teknik

Väl fungerande regelverk och styrning är viktiga förutsättningar för effektiv och säker utveckling av banbrytande tekniker. Samtidigt utvecklas regleringen ibland för långsamt för att skydda samhälle och individer från negativa sidoeffekter. I denna Vinnova-utlysning kan aktörer söka pengar för att utforska och experimentera med reglering och andra styrmedel inom utvalda teknikområden: syntetisk biologi, kvantteknik, immersiv teknik, blockkedjor och AI.

NetZeroCities andra utlysning för Twin Cities

Från och med 8 april inbjuds städer över hela EU och länder som är associerade med Horizon Europe att ansöka om att gå med i EU Cities Missions program för utbyte och påskynda klimatomställningen. Utlysningen är öppen för städer som för närvarande inte är en del av EU Cities Mission eller Twinning and Pilot Cities-programmen. Utvalda städer kommer att ha möjlighet att samarbeta med pilotstäder från kohort 2, för att underlätta delning och kunskapsutbyte under omställningen till klimatneutralitet.

Klimatneutrala och socialt hållbara kommuner 2024

Formas söker projekt som tar sig an en utmaning som syftar till att integrera arbetet med klimatneutralitet och social hållbarhet för att påskynda omställningsarbetet i en kommun eller region. Utlysningen är relevant för aktörer som arbetar för missionen om klimatneutrala och hållbara städer till 2030, som inom Viable Cities. Insatser som finansieras inom utlysningen kan bli en del av portföljen för omställningen i en stad.

URBACTs utlysning för Innovation Transfer Networks

Utlysningen för Innovation Transfer Networks är öppen 10 januari till 20 Mars 2024! Utlysningen innebär en möjlighet för Europeiska städer att lära av projekt genomförda inom EU-initiativet Urban Innovative Action (UIA) och anpassa till sina lokala förutsättningar. Städer som har implementerat UIA projekt kommer att vara lead partners.

Ta fram en strategi för hållbar urban utveckling

Foto: Scandinav/Boverket
Nu finns det möjlighet för kommuner och städer att ta fram en territoriell strategi för områdens hållbara utveckling. Det kan vara en strategi för en enskild stad, flera städer i nätverk eller ett större geografiskt stadsområde. När strategin är framtagen finns det möjlighet att ta del av finansiering inom Regionalfonden.

Cirkulär ekonomi och resursanvändning inom planetens gränser

Foto: Angelica Afzelius/RISE
Vill du bidra till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi? Då finns det möjlighet att ansöka om stöd för forsknings- och innovationsprojekt. Utlysningen riktar sig till forsknings- och innovationsprojekt som avser utveckla ekonomiskt gångbara lösningar som bidrar till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi. Utlysningen riktar sig till forsknings- och innovationsprojekt och demonstrationsprojekt. Minsta stödet som du kan söka är 1 miljon kronor och det maximala stödet är 8 miljoner kronor.

Främja forsknings- och innovationsprocesser med koppling till cirkulär ekonomi i Stockholmsregionen

Nyckeln till en väl fungerande cirkulär ekonomi, där mängden avfall minskar och användningen av återvunna material och resurser ökar, är innovation längs hela värdekedjan likväl som framgångsrika samverkansmöjligheter för att möjliggöra forskning och innovation. Nu är det möjligt för aktörer i Stockhomsregionen att söka finansiering för insatser som främjar ökad cirkularitet

Smart Built Environment: Digitalt samhällsbyggande i praktiken

Foto: Marc-Olivier Jodoin via Unsplash
Utlysningen ska bidra till en hållbar utveckling av vår bebyggda miljö, genom projekt där en central del är att använda digitaliseringen som verktyg för ökad hållbarhet inom samhällsbyggnadsområdet, både avseende processerna och dess resultat samt den bebyggda miljön. Ansökningar kan adressera såväl processer, samarbetsformer, affärsmodeller som teknik. Syftet med utlysningen är att öka takten i den digitala transformationen, genom aktiviteter som berör aktörer i hela värdekedjan från planering till långsiktig förvaltning av bebyggd miljö.

Accelerera omställningen till hållbara vägtransporter – våren 2024

Finansiering av förberedelseprojekt och systemdemonstratorer som påskyndar omställningen till fossilfria, säkra, jämlika och effektiva vägtransporter. Lösningarna ska ha en avgörande betydelse för att accelerera takten i omställningen till hållbara vägtransporter. Projekten ska ha en hög teknisk mognad och fokus ska ligga på systeminnovation och hur projektet tas emot av användarna för att bidra till samhällsnytta. ´