Kristianstad jobbar med tydliga fokusområden, lokala aktörer och målstyrda insatser.
Kristianstad krokar arm med Tomelilla.
I Kristianstad arbetar man tillsammans med lokala aktörer för att uppnå ett klimatneutralt, hållbart och resilient livsmedelssystem i Kristianstad, man har nyligen antagit en strategi för hållbar utveckling som följs upp årligen genom en lägesbild, man mobiliserar, tillsammans med lokala aktörer, för en ökad energiproduktion, en tillförlitlig eldistribution och en effektiv energianvändning, och utvecklar man sin metod för verksamhetsnära klimatinvesteringsplaner.
Klimatneutrala Kristianstad 2030 leds av Kristianstads kommun. I snart tre år har Kristianstad arbetat med att sprida kunskap om kommunens klimatambitioner och har nu en bredd av personer och organisationer från offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle som deltar i arbetet på olika sätt. Utvecklingsarbetet fortsätter alltid genom att använda de forum, samarbeten, nätverk och sammanslutningar som redan finns i kommunen och koppla dem starkare till klimatomställning och hållbar utveckling.
I Kristianstad läggs stort fokus på omställning av livsmedelssystemet, och kommunen arbetar med att få ner klimatpåverkan i jordbrukssektorn och öka mängden kol i marken. Även inom energiområdet arbetar man hårt för att stärka och utveckla såväl lokal energiberedskap som energiplanering. Tillsammans med lokala aktörer mobiliserar kommunen för en ökad energiproduktion, en tillförlitlig eldistribution och en effektiv energianvändning.
Genom, bland annat, Biosfärområdet Kristianstads Vattenrike bidrar Kristianstad till återvätning av torvmarker, samt gör åtgärder för klimatanpassning. Kommunan anlägger våtmarker som fördröjer vattnets framfart genom landskapet och bidrar till klimatanpassning och arbetet med återvätning av torvmark i kommunen fortsätter.
Även i byggbranschen finns ett stort engagemang för klimatomställning bland lokala företag och det har bildats ett företagsnätverk för klimatneutralt byggande. Inom kommunorganisationen finns också en förvaltningsövergripande styrgrupp för klimatneutralt byggande som försöker förstå hinder, utmaningar och lösningar.
Kristianstads kommun arbetar kommunikativt med att visualisera en framtid att längta till och en plats att vara stolt över, där delar av innehållet bygger på platser, drömmar och minnen som medborgare har delat med sig av. De jobbar också med det ökade genomslaget av lokala klimatkontrakt, utforskar kommunens arrendeavtal som ett verktyg för att stimulera mer kol i mark, uppmuntrar till mer cykel och kollektivtrafikresor, och visar stolt upp allt som redan görs, inom olika delar av kommunens ansvarsområde, genom filmer.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Linnea Skoogh, processledare för Klimatneutrala Kristianstad 2030, linnea.skoogh@kristianstad.se
Kristianstad lyfter fem insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Denna förstudie ska undersöka hur avgränsade klimatinvesteringsplaner för en kommunal förvaltning och ett kommunalt bolag kan utformas för att tydliggöra…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet