I Kalmar ställer man om med eldrivna fordon, miljonprogram för klimatet och en stark omställningsarena.
Kalmar krokar arm med Falkenberg och Mörbylånga.
Kalmar ställer om tillsammans med en stark omställningsarena och mot målet att bli en av Sveriges bästa kommuner inom ekologisk hållbarhet, klimatomställning och klimatanpassning. Man har, bland annat, lokala klimatkontrakt, lokala klimatfrukostar, ett miljonprogram för klimatet, pilotprojekt för klimatinvesteringar, och en belönad omställning till eldrivna fordon.
Kalmars långsiktiga mål är att bli en av Sveriges bästa kommuner inom ekologisk hållbarhet, klimatomställning och klimatanpassning. Kommunens ambition är också att bli fossilbränslefria och klimatneutrala till 2030. Kommunens förvaltningar och bolag är engagerade och driver en rad satsningar i nära samarbete med externa aktörer, och med stöd från Viable Cities har nuvarande samarbetsformer stärkts och nya har utvecklats. Lokala klimatkontrakt för företagare introducerades under 2023 och nu finns det en bred uppslutning av stora och små företag med olika erfarenhet och från olika branscher. Med de lokala klimatfrukostarna som en mötesplats är ambitionen att skapa ett gemensamt lärande, ge inspiration och gemensamt bygga en känsla av möjligheter.
För att uppnå klimatneutralitet satsar Kalmar, i samverkan med lantbrukare och biogasproducenter, på att etablera två anläggningar för produktion av flytande biogas. Parallellt planerar man en effektökning av befintlig kraftvärmeanläggning som är ett snabbt sätt att öka tillgången till fossilfri värme- och el. Genom satsningen Smart upphandling utvecklar och testar upphandlare nya metoder med målet att öka andelen inköpta cirkulära varor och tjänster, och kommunen har påbörjat ett arbete för att sänka koldioxidutsläppen i planerade och pågående byggprojekt genom bland annat återbruk och klimatförbättrad betong.
Stora kraftsamlingar sker också inom fastigheter och bostäder i Kalmar. Norrliden – en stadsdel i Kalmar tätort med hög andel flerfamiljshus och hyresrätter och många boende med lägre inkomst, lägre utbildningsnivå samt högre andel utrikes härkomst, jämfört med kommunsnittet – har ett omfattande renoveringsbehov. Många fastighetsägare står inför investeringsbeslut som kommer att ha stor klimatpåverkan och Kalmar kommun krokar arm lokala bolag med målet att snabba på klimatomställningen genom att utveckla förmåga att identifiera, prioritera och gemensamt planera effektiva klimatinvesteringar. Dessutom, med fokus på utvecklingen av ett centralt beläget industriområde, ska en omvandling ske till en hållbar, estetisk och inkluderande stadsdel på hela 100 hektar. Tillsammans med företag, fastighetsägare, markägare och andra aktörer har en visionsbild för området tagits fram, som ska användas som stöd i kommande planerings- och utvecklingsarbete.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Anders Almqvist, processledare för Klimatneutrala Kalmar 2030, anders.almqvist@kalmar.se
Kalmar lyfter två insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
I förstudien “Norrliden – Ett miljonprogram för klimatet” går Kalmar kommun samman med Kalmarhem AB, GodaHus och ett antal fastighetsägare för att identifiera, prioritera och planera effektiva klimatinvesteringar, med målet att snabba på klimatomställningen.
City as a Platform är en innovationssatsning som samlar 18 kommuner och utforskar, testar, implementerar och samverkar kring gemensamma IoT-plattformar…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet