I Eskilstuna jobbar man med samverkan, återbruk, logistik, medborgarengagemang och mycket mer – man gör Klimatevolution!
Eskilstuna jobbar tillsammans med näringslivet, universitetet och civilsamhället för att hitta klimatsmarta lösningar. De har världens första återbruksgalleria, en kommunal fordonsflotta med hög andel fossilfria fordon, energigemenskaper, energilagring som ökar, byggåterbruk, flera satsningar på hållbar konsumtion, lokala klimatåtaganden, klimatledarutbildning för företagsledare och mycket mycket mer. Man säger helt enkelt att man i Eskilstuna gör klimatevolution!
För att nå klimatmålen jobbar Eskilstuna i samverkan med näringsliv, akademi och civilsamhälle genom samverkansarenan Klimatevolution, där branschkluster och föreningar kopplas ihop genom gemensamma event, seminarier, nätverk och utbildningar. Kommunen har också det lokala Klimatåtagandet för företag och organisationer, ett verktyg för att kraftsamla kring olika insatser som leder till klimatomställning och ett sätt att stötta företag och organisationer. För att skapa engagemang och medvetenhet kring miljö- och klimatfrågor för medborgarna arrangeras olika event i Eskilstuna, t ex KlimatHoppmötet, Kunskapsfesten, Världsmiljödagen, Skräpplockardagar, Mobilitetsveckan och Earth Hour.
Med hjälp av mobiliseringen har kommunen kommit långt i sitt omställningsarbete. Bland annat har Eskilstuna världens första återbruksgalleria – ReTuna. Gallerian är placerad intill Retuna Återvinningscentral där besökare kan lämna återbrukbara saker i gallerians depå, somsedan tas emot av kommunen som gör en första gallring. Därefter fördelas sakerna ut till de återbrukande butikerna i gallerian och butikspersonalen väljer ut vad de vill reparera, fixa till, omvandla, förädla och sälja.
I Eskilstuna finns också en kommunal fordonsflotta där över sjuttio procent av kommunens transporter utförs med förnybara drivmedel, en siffra långt över rikssnittet. Man har också kommit långt med energiomställningen, och i kommunen satsas det, bland annat, på kommunala energigemenskaper, som ska underlätta hållbara energilösningar och undersöka hur man utnyttjar fördelarna med energidelning, en samverkansarena för energiomställning för att främja energieffektivitet, öka användningen av förnybar energi och energilagring, samt storskaliga energilager, där en 20 MW stor batteripark och batterier vid fastigheter och vid isstadion är de senaste tillskotten.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Elin Svanström, processledare för Klimatneutrala Eskilstuna 2030, elin.svanstrom@eskilstuna.se
Malin Isaksson, miljöstrateg i Eskilstuna, malin.isaksson@eskilstuna.se
Det finns bara fördelar med att bli ett energismart företag; för ekonomin, för arbetsmiljön och inte minst genom minskad negativ klimatpåverkan och utsläpp. I Eskilstuna kommun genom Energi Evolution Center, skräddarsys de energismarta lösningarna efter företagens behov för att bli mer energismarta – genom Energitrappan!
Eskilstuna lyfter ytterligare insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Eskilstuna kommuns lokala Klimatåtagande för företag och organisationer är ett verktyg för att kraftsamla kring olika insatser som leder till klimatomställning och är ett sätt att stötta företag och organisationer.
Klimatledarutbildning för företagsledare i små- och medelstora företag har tagits fram och testats tillsammans med Fabriksföreningen och Mälardalen Industrial Technology Center. En ny omgång kommer att dra igång eftersom piloten blev lyckad.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Sedan EU Green energy directive 2019/944 fastslogs har konceptet med energigemenskaper och vad det kan och inte kan vara, varit…
Förstudien ska utveckla skalbara processer och ramverk och ta fram underlag för beslut av klimatinvesteringar för att öka Eskilstunas och…
City as a Platform är en innovationssatsning som samlar 18 kommuner och utforskar, testar, implementerar och samverkar kring gemensamma IoT-plattformar…
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet