Klimatneutrala Enköping 2030

Enköping satsar på omställningsarenor på flera nivåer, målmedvetna insatser och en kultur där hållbarhet genomsyrar både kommunorganisationen och staden.

Enköpings omställningsarena

Genom att integrera hållbarhetsfrågorna i kärnverksamheten agerar Enköpings kommun proaktivt i klimatomställningen, och kommunen satsar på att skapa en kultur där hållbarhet genomsyrar både kommunorganisationen och staden. Kommunen arbetar, bland annat, med småföretagens roll och potential, stadsplanering där hållbarhetsmålen ska återspeglas, minskad energiförbrukning och påverkan av attityder, och beteenden för hållbart resande.

Grundläggande för omställningen i Enköping är att sätta ambitiösa mål och utveckla en tydlig strategi för hur dessa mål ska uppnås. Under våren genomförde kommunen en omfattande benchmarking process och identifierade de bästa klimatstrategierna genom att jämföra mål, åtgärder och indikatorer från andra kommuner och städer. Detta resulterade i insikter som nu ligger till grund för att utveckla kommunens egen klimatstrategi.

Omställningsarenan i Enköping fungerar som ett internt forum där chefer och sakkunniga medarbetare från kommunens förvaltningar, bolag och kommunalförbund samlas. Uppdraget är att ta fram en koldioxidbudget som integreras i verksamhetsplaneringen och säkerställer att kommunens egna verksamheter leder omställningen på ett strukturerat och systematiskt sätt. Enköping är också beslutsam att leda omställningen genom att etablera en omställningsarena som förenar kommunorganisationen och näringslivet i ett gemensamt klimatarbete. 

Enköpings projektportfölj innehåller en rad strategiska satsningar för att påskynda omställningen mot klimatneutralitet. Bland annat har ett stort utvecklingsarbete påbörjats inom planprocessen, för att i tidiga skeden sätta agendan för vad stadsdelarnas hållbarhetsmål ska vara och att dessa mål återspeglas i översiktsplan, planprogram och detaljplaner. Kommunen utvecklar också sitt arbete inom mark- och exploateringsprocessen för att möta klimatutmaningarna och säkerställa hållbar stadsutveckling. Genom att införa hållbara markanvisningar och ge tydlig vägledning för hållbart byggande ställs krav på att byggaktörer också följer kommunens klimatmål och prioriterar långsiktigt hållbara lösningar. 

Även Trafik- och mobilitetsenheten arbetar brett inom mobilitetsområdet med särskilt fokus på laddinfrastruktur, där kommunen nu har tagit fram en fordonsomställningsplan för kommunens bilpark; VA deltar i samverkansprojekt med RISE och Mälardalens universitet, där flera VA-organisationer delar erfarenheter och sprider goda exempel för att främja kunskapsutbyte; och Enköping har tecknat hållbarhetslöften inom ramen för Länsstyrelsens åtgärdsprogram för miljömål.

Djupdyk i Enköpings omställning

I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.

Vi inser vikten av att involvera alla delar av samhället i omställningen, men vi måste börja internt för att bygga trovärdighet. Genom att samverka med näringslivet och civilsamhället kan vi gemensamt skapa stolthet över vårt ansvarstagande och visa att vi agerar konkret och långsiktigt för en hållbar framtid.
På bilden: Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande i Enköpings kommun.
Peter Book (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Enköpings kommun

Glo och sno

Enköping lyfter tre insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.

  • Hållbara markanvisningar. Inom projektet utvecklar Enköping en gemensam standard för markanvisningsprocessen med tydliga och strategiska krav på hållbarhet. Genom att integrera hållbarhetsmål i avtalen säkerställs att byggaktörernas projekt är i linje med kommunens långsiktiga hållbarhetsambitioner. Målet är att hållbarhetsmålen ska genomsyra hela planeringsprocessen och säkerställas från byggskede till förvaltning och drift.
  • Förstudie om en klimatneutral teknisk handbok. Målet med förstudien är att ta fram riktlinjer som säkerställer att byggprocesser och materialval stödjer klimatmålen och bidrar till en mer hållbar och klimatneutral stadsutveckling. Genom att implementera nya riktlinjer säkerställs att varje steg i byggprocessen, från materialval till energianvändning och avfallshantering, följer klimatmålen. Handboken kommer också att fungera som ett verktyg för att främja klimatneutralitet i alla delar av processen.
  • EnOFF-projektet för att minska energiförbrukningen i offentliga lokaler. EnOff-modellen är en förenklad upphandlingsform för energieffektivisering som utvecklats i samarbete med ENEFF, Upphandlingsmyndigheten och SKR. Modellen kombinerar en helhetssyn på energieffektivisering med lönsamhet och en flexibel, stegvis upphandling. Projektet omfattar tre steg: kartläggning, genomförande och uppföljning, och fokus ligger på de mest energikrävande fastigheterna, där åtgärder minskar energianvändning och underhållsbehov.

Enköpings Klimatkontrakt 2030

Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.

Enköping satsar och testar

För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.

[Det verkar inte som att staden har några pågående satsningar just nu.]

Luleå jobbar internationellt

Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.