Klimatneutrala Borås 2030

I Borås testar man klimatrådslag, jobbar för en hållbar(are) SM-vecka, och främjar hållbara transporter och cirkulära byggmaterial och mycket mer!

Borlänge krokar arm med Ulricehamn.

Borås och Ulricehamns omställningsarena

Borås har som mål att vara fossiloberoende 2030, och med det målet i sikte tar kommunen ett övergripande ansvar som är kugghjul i omställningen. Tillsammans med företag, organisationer och medborgare mobiliserar hela Borås med riktig ”knalle-anda”. Man jobbar med gröna ramverk för finansiering, hållbarhetsfärdplaner för evenemang, hackathon, medborgarinvolvering, öppna dialoger och mycket mycket mer.

Borås ska vara fossiloberoende 2030. Borås Stad kan inte genomföra omställningen på egen hand, men kommunen har ett övergripande ansvar för samhällsplaneringen och den kommunala servicen som är kugghjul i omställningen till ett klimatneutralt och socialt hållbart samhälle. Tillsammans med företag, organisationer och medborgare mobiliserar hela Borås med riktig ”knalle-anda”. 

Bland annat har kommunen krokat arm med Science Park Borås, Navet Science Center, Fristadbostäder och Borås Energi och Miljö och tillsammans format ett tvärsektoriellt innovationsteam som under tre års tid testat metoder och arbetssätt tillsammans med andra för att främja framdrift i omställningsfrågan. 

Under tre års tid har Borås också testat olika metoder för medborgardialog och medborgarengagemang, bland annat dialog mellan unga och politiker, återkommande panelsamtal på stadsbiblioteket, hackathon, samåkning och klimatrådslag. Klimatrådslaget arrangerades tillsammans med Klimatriksdagen hösten 2024 och resulterade i sex rekommendationer och 23 konkreta förslag till Borås Stads politiker för hur Borås kan bli en mer hållbar och klimatvänlig stad – direkt från medborgarna. 

Även inom evenemang mobiliserar Borås Stad, och inför SM-veckan i Borås 2025 har projektgruppen, tillsammans med Klimatneutrala Borås 2030, tagit fram hållbarhetsfärdplaner inom fyra olika områden: mat, textil, transporter och volontärer. Planerna utgår från människor som möjliggörare och att arbetet med SM-veckan är en motor för omställningen.

Djupdyk i Borås omställning

I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.

Borås Stad har en modern vision om en genomtänkt och hållbar stadsutveckling som blickar in i framtiden och har människan i centrum. Borås Stad har beslutat om ett grönt ekonomiskt ramverk vilket innebär att vi kan finansiera hållbara investeringar genom att vända oss direkt till kapitalplacerare som vill göra skillnad för miljön. Precis som vattnet i Viskan står Borås aldrig still och därför fortsätter vi att jobba med att stärka vårt klimatledarskap, samarbeta och skapa goda förutsättningar för ökad hållbar mobilitet och hållbar byggnation i staden.
Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås Stad. Foto: Borås Stad.
Ulf Olsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande i Borås Stad

Glo och sno

Borås lyfter tre insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.

Borås Klimatkontrakt 2030

Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.

Borås satsar och testar

För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.

[Det verkar inte som att staden har några pågående satsningar just nu.]

Luleå jobbar internationellt

Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.