Kalmar är en av Sveriges snabbaste växande residensstäder – och också en utpräglad landsbygdskommun. Det är en kombination som ger utmaningar men även möjligheter att växa hållbart. Det finns en stark politisk vilja, med tydliga mål för omställningen och kommunen har mycket att bidra med. Ansökan beskriver ett nytt och tydligt ramverk för vårt lokala klimatarbete som kan skapa förutsättningar för klimatneutralitet 2030.
En tydlig vision, mål och utmaningar gör det möjligt att mobilisera medborgare och en bredd av aktörer som kan bidra till konkreta insatser inom följande områden: Energiförsörjning; Mobilitet; Cirkulärt samhälle; Bygg & bo; Globalt avtryck; Blå och gröna strukturer samt kompensation. Arbetet inom respektive område fokuseras på att: Identifiera aktörer, utmaningar och gemensamma mål; Identifiera insatser/innovationer; Säkerställa samverkan, organisation och finansiering; Testa och skala upp konkreta insatser; Dela erfarenheter och vända trender för en klimatneutral framtid.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Anders Almqvist, processledare för Klimatneutrala Kalmar 2030, anders.almqvist@kalmar.se
Rohan Mathew, processledare för Klimatneutrala Kalmar 2030, rohan.mathew2@kalmar.se
Staden jobbar just nu på att samla ihop goda exempel på hur de mobiliserar och jobbar för klimatomställningen. De kommer här inom kort!
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
I förstudien “Norrliden – Ett miljonprogram för klimatet” går Kalmar kommun samman med Kalmarhem AB, GodaHus och ett antal fastighetsägare för att identifiera, prioritera och planera effektiva klimatinvesteringar, med målet att snabba på klimatomställningen.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet