Välkommen till Viable Cities-familjen. Här följer en kort introduktion till vad vi gör, och varför just ditt bidrag är så viktigt för att vi ska nå missionen: klimatneutrala städer 2030 – med ett gott liv för alla, inom planetens gränser.
Det pågår massor av insatser i Sverige och runt planeten för att möta klimatkrisen och ställa om till en hållbar värld. Vilken roll spelar Viable Cities i detta? Vi utgår från att klimatomställningen leder till högre livskvalité för alla, med grönare städer, med bättre luft och mer plats för oss människor. Vi utgår också från att de allra flesta tekniska lösningarna för att nå dit redan finns. Det vi behöver göra är att förändra hur vi arbetar. Viable Cities arbetar för att på bred front stärka förmågan att ställa om. Eftersom alla i samhället, i olika grad, medverkar till klimatförändringarna, behöver också alla involveras i de förändringar som krävs i samhället för att nå målen.
Vårt arbete utgår från en förändringsteori som kan sammanfattas i fyra hörnstenar: att skapa gemensam riktning, att skapa mandat för omställning, att accelerera lärande och portföljtänkande.
Vi arbetar i mellanrummen, för att få alla aktörer att arbeta tillsammans och för att få alla insatser, från kvarteret till planeten, att hänga ihop och bidra till ett gemensamt mål, missionen för klimatneutrala städer till 2030 – med ett gott liv för alla, inom planetens gränser.
Inom Viable Cities talar vi ofta om missionen. Vi är ett missionsdrivet strategiskt innovationsprogram sedan 2018, inspirerade av ekonomprofessor Mariana Mazzucato. Vad betyder det? Som redan nämnts, lösningarna finns redan, nu behöver vi foga ihop dem. Att jobba missionsdrivet betyder kort uttryckt att kraftsamla för att nå ett tydligt formulerat, tidsbegränsat mål. För att konkretisera kan man referera till USAs arbete för att åka till månen. De hade bestämt sig för att klara det trots att det lät omöjligt, och för att lösa utmaningarna på vägen dit måste experter och medarbetare inom många olika områden arbeta tillsammans på nya sätt. Tillsammans lyckades de göra klara det omöjliga, en månfärd.
Missionen hjälper till att prioritera vad som behöver göras, och också vad man kan låta bli att göra.
Missionen för klimatneutrala städer till 2030 är vår resa till månen. Inom Viable Cities jobbar bland annat 23 svenska städer och sex myndigheter för att nå dit.
En missionsdriven ansats är enkelt uttryckt en kraftsamling för ett specifikt tidsatt mål. Vår mission är alltså inte “vår”, vi vill att alla på jorden ska anamma den. Inom EU finns sedan 2022 Climate Neutral and Smart Cities Mission där 112 städer arbetar för samma mission, och där finns också missions för rena hav, friska jordar och för att hitta botemedel för cancer.
2024 startade Impact Innovation i Sverige, med fem program som också ska jobba missionsdrivet. Ansatsen sprider sig, och det är bra. Vi behöver kraftsamla för att möta samhällskriser, bland dem klimatförändringarna. Att arbeta missionsdrivet gör samhället bättre rustat att klara stora påfrestningar.
Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio svenska kommuner. Nu omfattar satsningen 48 kommuner, som tillsammans har 50 procent av Sveriges befolkning. Under 2024 kommer många fler städer att involveras. De här städerna – kommunerna och deras partners – har tagit på sig att testa nya arbetssätt och lösningar, att lära av varandra, för att få alla ansträngningar att bidra till det övergripande målet – missionen.
Viable Cities team arbetar nära de processledare och de omställningsteam som finns i varje stad. Beroende på tema engageras andra kompetenser från staden i den gemensamma mobiliseringen. Kommunikationsnätverket kallar vi KOM2030.
Sex myndigheter – Energimyndigheten, Vinnova, Formas, Tillväxtverket, Trafikverket och Naturvårdsverket – har inom satsningen tagit på sig att gemensamt stötta städernas omställningsarbete. De har bland annat skapat ett innovationsteam för att gemensamt utforska hur myndigheterna på bästa sätt stödjer städernas omställning.
Ett centralt verktyg för vårt gemensamma arbete är Klimatkontrakt 2030, där städer och myndigheter varje år vässar sina åtaganden för att nå missionen. Varje stad har sitt eget kontrakt och det signeras av kommunstyrelsens ordförande, av myndigheternas generaldirektörer samt av Viable Cities. Alla kontrakt finns att läsa här. Klimatkontrakt 2030 är ett sätt att få en överblick över stadens totala omställningsarbete, och ett verktyg för att öka takten i omställningen, eftersom det tydliggör var arbetet kan förstärkas. Det är samtidigt ett verktyg för att säkra att arbetet är en långsiktig process i staden som fortsätter över politiska mandatperioder. Det är också en källa till information och inspiration för andra städer. Kontraktet har inspirerat till utvecklingen av Climate City Contract inom EUs Cities mission.
Andra viktiga beståndsdelar i arbetet är governance, klimatinvesteringsplaner, projektportföljer, förändringsledning, storytelling och systemdemonstratorer. För att utforska allt detta tillsammans har vi ett pärlband av aktiviteter för att lära av varandra, till exempel Transition Lab Forum och Klimatfrukost.
Viable Cities är både en organisation och en rörelse som skapas av alla aktörer som arbetar inom programmets ramar eller för missionen. Viable Cities syfte är att skapa transformativ systemförändring utifrån missionen Klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser. Alla som verkar för missionen för klimatneutrala och hållbara städer till 2030 tillhör vår familj. Missionen global, klimatförändringarna sker över hela planeten och vi vill att så många som möjligt ska med på omställningsresan.
Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram, en nationell plattform och Sveriges största satsning på omställningen till klimatneutrala städer. Vi finansieras i en gemensam satsning av Energimyndigheten, Vinnova och Formas. Vi utvärderas var tredje år och har en programtid till 2030. Kungliga tekniska högskolan (KTH) är värd för programmet och vårt huvudkontor, Hemmet, finns på KTHs campus i Stockholm på ett hustak med fågelholkar, parasoll och utsikt över staden.
För att snabbt få en överblick av Viable Cities verksamhet kan du bläddra igenom våra årsrapporter, och vill du läsa mer ingående om oss så finns hela vår historia på Om oss-sidan.
Programteamet arbetar för Viable Cities genom anställningar på KTH, Research Institutes of Sweden – RISE, Lunds universitet eller Stockholm Environment Institute –SEI, och träffas till vardags i Stockholm, Göteborg, Umeå, Lund eller Kalmar.
Familjen, teamet, består av personer med olika kompetenser, här finns till exempel forskare, innovationsexperter, personer med erfarenhet från kommunala, regionala och nationella processer samt internationellt samarbete för omställningen, och vi har till och med en storyteller. Olga Kordas är programmets chef och samtidigt forskare vid KTH. I teamet ingår även hundarna Alice, Bosse och Lukas.
I vår styrelse finns ledamöter från städer, företag och universitet.
Inom Viable Cities agerar massor av människor i olika delar av omställningen. Du kan jobba på ett företag som är medlem i Viable Cities, du kan vara ekonom i en kommun, du kan vara handläggare på en myndighet eller vara anställd av en aktör i en satsning som vi finansierar.
Oavsett vilken roll du har så är ditt bidrag i den gemensamma mobiliseringen viktig. Som sagt, vi behöver arbeta på nya sätt för att verkligen få fart på omställningen. Det betyder att vi behöver bli bra på att jobba på tvären, i nya konstellationer. En kommun kan inte på egen hand skapa en klimatneutral, hållbar stad. För att lyckas behöver alla i kommunens geografiska område arbeta tillsammans: det lokala näringslivet, medborgarna, universitet och forskningsinstitut, civilsamhället och medborgare. Det krävs också samarbete med regionen och nationella myndigheter.
Vi behöver skruva på invanda mönster och testa nya sätt att driva utveckling och fatta beslut. Att förändra det invanda är inte lätt, för det krävs både mod och och en rejäl portion uthållighet. Vi behöver också stå ut med att vi utforskar vägen framåt medan vi färdas på den. Därför är det viktigt att alla som verkar inom Viable Cities är överens om vart vi är på väg, och att du vet att du på ditt sätt, i ditt sammanhang, bidrar till missionen om klimatneutrala stöder till 2030.
Det kan vara svårt att greppa allt ibland, så vi har gjort en film på två minuter som på ett enkelt sätt berättar vad vi gör och varför. Kolla på den, och dela den med vänner och kollegor för att berätta om Viable Cities och allas vårt gemensamma arbete. Det finns också fler filmer på vår YouTube-kanal, där denna film också finns på engelska.
Gemensam kommunikation. Viable Cities kommunikationsarbete bidrar till att bygga en rörelse bland många aktörer i samhället för att åstadkomma klimatneutrala städer 2030. Det handlar inte om att “vi” ska kommunicera till “dig”, utan att vi alla gemensamt hjälps åt att förklara och engagera människor i klimatomställningen. I vår kommunikationsguide, hittar du material, korttexter och annat du kan använda för att berätta om missionen, om Viable Cities och om hur du och din organisation bidrar.
Behöver du en rollup, vill du använda vår logotyp eller våra illustrationer? Kontakta kommunikation@viablecities.se
Förändringskommunikation. Känslomässigt engagemang är avgörande för att förändra människors beteende, och kommunikationen är ett strategiskt verktyg här. Viable Cities utvecklar en metod för att förklara hur klimatneutrala städer kan se ut och upplevas. Metoden består av ett antal processer som utgår från städernas klimatmål och som resulterar i en berättelse om hur det är att leva klimatneutralt under en dag i den aktuella staden. Bland andra Kristianstad och Östersund har testat metoden för att på ett engagerande sätt berätta om omställningen i staden, i video, med ljud och som text. Prova själv.
Vilka kommuner och myndigheter signerar egentligen Klimatkontrakt 2030? Vad ska kontraktet ska leda till? Varför talar Viable Cities om städer, i Sverige har vi ju kommuner? Vad är målet och hur följs arbetet upp? Det finns många frågor som kommer upp från nyfikna individer, företag och tjänstemän när man pratar om missionen och omställningsarbetet. För att enkelt svara på detta har vi samlat en del vanliga frågor och förklarande svar om Viable Cities, satsningen Klimatneutrala städer 2030, Klimatkontrakt 2030 och liknande.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Genom att engagera dig på olika vis bidrar du till att vi når missionen och, och det fina är att du faktiskt kan göra mycket mer än “bara något”, du kan göra väldigt mycket. Här nedan hittar du lite tips, och glöm inte också att engagera dig i hållbar utveckling i ditt kvarter eller din stad – ju fler vi är desto bättre!
Håll dig uppdaterad kring vad som händer genom att fylla i din epost och välja vilka utskick du vill ha för att få nyheter och uppdateringar från oss.
Du kan prata om vår mobilisering för klimatneutrala och hållbara städer med människor du känner och möter. I kunskapshubben finns tips på hur du kan göra detta. I hubben har vi också samlat exempel på hur städer involverar medborgare, samt vad du som individ kan göra.
Dela med dig av allt material och tips du hittar till dina kontakter, både på sociala medier och även direkt till personer du känner och träffar. Hjälp oss också att sprida de exempel vi lyft i Glo och sno från 2030-städerna – lokala insatser som triggar görande som bidrar till missionen, redo att kopieras, spridas och skalas.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet