I Växjö kommun engagerar man kreativa ungdomar och har stort fokus på kunskapsspridning – allt för målet att bli klimatneutralt och fossilbränslefritt!
Växjö krokar arm med Alvesta.
Växjö kommun siktar på såväl fossilbränslefrihet som klimatneutralitet till 2030. Därför ligger ett särskilt fokus i Växjö på omställningen till ett hållbart transportsystem. Men de bygger också vidare på satsningar kring förnybar energi, energieffektivitet, samhällsplanering, cirkulära flöden och samarbeten mellan olika aktörer.
Ett stort fokus i omställningen i Växjö ligger på omställningen till ett hållbart transportsystem, men de arbetar också med energismarta bostäder, att engagera lokala företag, och återbruk av byggmaterial.
Under året har ett särskilt fokus legat på omställningen till hållbart resande, där kommunen utrett konceptet ”Trygg och levande stad” som handlar om hur Växjö centrum kan bli mer attraktivt genom att hållbart resande prioriteras. De har också jobbat med en marknadsplats för återbruk av byggmaterial, som kan underlätta för cirkulära flöden inom byggsektorn, och dragit upp riktlinjerna för ett externt klimatråd med ledamöter från Linnéuniversitetet, vars uppgift blir att komma med inspel på det lokala klimatarbetet.
Kommunen vill ta vara på den idérikedom och drivkraft som finns hos de unga medborgarna. Detta gör de bland annat inom ramen för ”Lärande för hållbar utveckling”, där experter spelar in poddar om olika samhällsutmaningar som finns i Växjö, där ungdomar på gymnasienivå sedan väljer bland och jobbar med för att ta fram kreativa förslag på insatser som bidrar till att lösa utmaningen. Förslagen ställs ut för en jury på Linnéuniversitetet, som väljer ut några vinnare som får presentera sina lösningar för politikerna.
I stadens senaste uppdatering berättar de om arbetet, omställningsarenan, projektportföljen och mycket mer.
Henrik Johansson, processledare för Klimatneutrala Växjö 2030, henrik.johansson@vaxjo.se
Växjö lyfter två insatser som de tror kan vara särskilt intressanta för andra kommuner att glo och sno. Kontakta processledaren för att glo och sno.
Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att klara den klimatomställning som vi behöver genomföra på kort tid för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.
För att åstadkomma förändring på djupet behöver vi gå från fragmenterade projekt till ett ekosystem av insatser som alla drar åt samma håll. Detta gör städerna tillsammans med Viable Cities, finansierande myndigheter och andra partners, i olika konstellationer och med olika mål. Det handlar om att komma bortom att hantera symptom och istället rikta in oss på underliggande problem i vår samhällsstruktur. Här hittar du de satsningar och studier inom staden som beviljats medel inom ramen för Viable Cities.
Gävle är en del av NetZeroCities 112 Mission Cities, som sedan 2022 valdes ut för att vara föregångare i EUs Cities Mission.
Copyright © 2024 Viable Cities | Webbplatspolicy | Tillgänglighet